Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá studentka Chaja Silberschmidtová, židovka, která svou rasovou příslušnost nijak neprožívá a žije poměrně nespoutaným životem, pomalu ale jistě začíná vnímat bolest, kterou si z války Židé odnesli. Rodinný přítel přivede Chaju do ortodoxní židovské rodiny s pěti dětmi, kde nutně potřebují chůvu. A právě zvláštní chování otce Kalmana, které po osekání příznaků ortodoxního židovství tolik připomíná chování Chajiných rodičů, probudí v dívce zájem o kulturu a tradice, z nichž pochází. Stále víc jí dochází, o co generace jejích rodičů ve druhé světové válce přišla a jak velkou bolest s sebou musí dennodenně vláčet. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scénář sází hlavně na zajímavě vykreslené postavy a mezinárodní herecké obsazení se jich s chutí a citem zhostilo. Skvělí jsou všichni, ale vyzvedl bych hlavně přesvědčivý výkon Isabelly Rossellini a malého představitele Simchy. Jeroen Krabbé to celé režíroval přehledně, s citem pro atmosféru i drobné detaily. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Povinnost zhlédnout pro každého, kdo se zajímá o židovskou kulturu. Skvělá je scéna, kdy Chaja se Simchou usedají na počmárané lavičky v parku. (244.) "?מה נשתנה, הלילה הזה מכל הלילות" ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Film si pamatuji matně, ale co si uvědomuji s jistotou na 100% je to, že se mě film, i stak silným tématem, nedostal pod kůži a dotokl se mě silným citovým pohnutkem. Rád bych jej viděl znovu a popřemýšlel nad ním a proto k *** rád přidám jednu* navíc a pokud jej opět uvidím. Kdo ví jak mé hodnocení dopadne. ()

coco.brice 

všechny recenze uživatele

perfektne vystihnuta atmosfera mesta Antwerpen,,,a vubec,libilo se mi to a hodne a doted si ten film pamatuju takze urcite neco do sebe mel... ()

FISSSH 

všechny recenze uživatele

Film o snaze podívat se do očí mnohdy dlouho záměrně zapomínané bolesti s leckdy groteskními, ale častěji až tragickými momenty. ()

Martazoe 

všechny recenze uživatele

Tento film mě hluboce zasáhl, protože ukázal na bolest, kterou někteří lidé v sobě nosí ale také ukázal, jak bolestná je ztráta lidí, které milujete. Plakala jsem skoro celou druhou půlku. Není to depka, ale prostě film, který jde do hloubky duše. ()

Lir 

všechny recenze uživatele

Neznámy, nenápadný, nepovšimnutý. Desať komentárov hovorí za všetko. A pritom hravo schová do vrecka väčšinu kúskov z tunajšej TOP 20. Krásna Laura Fraser ako Chaja žiari najviac - jej starostlivo budované puto k chlapčekovi Simchovi, ktorý nechce (?) rozprávať, je dušou filmu. Komika sa mieša s tragikou, kdesi pod hladinou pláva motív holokaustu, židovstvo ukázané konečne aj tak nejako ľudsky... Nič prvoplánové, nič patetické... Film nikoho neobviňuje, ale odkrýva identitu, hľadá a vykopáva stratenú batožinu... Harmónia príbehu vrcholí, keď zaznie nečakané "kvak", no krátko nato ako blesk z jasného neba... Ale život sa nesmie zastaviť, a preto "keď prichádzaš so zlou správou, pripoj k nej aj nejakú dobrú..." Nech tento film nezostane LEFT ako tie kufre. ()

Reklama

Reklama