Reklama

Reklama

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nesmierne silné cronenbergovské espresso bez zrnka cukru a kvapky smotany. Filmársky až chirurgicky geniálne prevedené. Ale pri prvom zhliadnutí nepreniknuteľné. Uvidím časom... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by to byl horor, vlastně to není ani klasický thriller, spíše romanticko-psychologicko-gynekologické drama, děsivé (na Cronenberga nečekaně) tím, co jenom tušíme, nikoliv tím, co je nám explicitně ukazováno. Je to ve svém sdělení naléhavý příběh jednovaječných dvojčat (k nerozeznání a přitom rozeznatelný Irons), která sice nejsou spojena fyzicky, ale často mají ten pocit. Není to ten typ filmu, v jehož závěru vám všechno docvakne a řeknete si „wow, tak takhle to teda bylo“. Sám jsem zůstal ještě několik dlouhých minut zadumaně sedět, přemýšleje, co tím chtěl mistr říci. Je v tom cosi notně znepokojivého, když si jedno z úchylných dvojčat nechá na zakázku vyrobit sadu chirurgických instrumentů na operování mutantních žen, bez ohledu na fakt, zda-li je později použije či nikoliv. Podobnými náznaky čehosi nepěkného je film prostoupen. Úmyslná nekonkrétnost je velice provokující, dává prostor mnohahodinovým diskuzím a osobně neznám jiného režiséra, který by si něco takového dovolil natočit stejným způsobem. Což nelze, coby důkaz Cronenbegovy osobitosti za každou cenu, než pochválit. 85% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Chladné a odtažité, přesto jakýmsi zvláštním způsobem přitažlivé. Cronenberg se i v tomto psychologickém / psychopatickém dramatu předvedl jako pan úchylák - tentokrát ale (téměř) nic nevidíme přímo, zvrhlost se jen tak nějak všudypřítomně vznáší v ovzduší. "Duo" Irons+Irons odvádí brilantní výkon. Hodně divný a nepříjemný film. Horror movie of the year ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nebýt v podivuhodně provázané dvojroli excelujícího Jeremy Ironse, asi bych se u téhle ,,cronenbergoviny" unudil... Subjektivně ve své rozvleklosti nejslabší Cronenbergův film, jelikož přerod úspěšného doktora v lidskou trosku byl tak předvídatelný a zdlouhavý, že jsem měl chuť jít udělat si čaj (což se mi u jiných snímků tohoto kanadského režiséra nestává)... Ostatně nechápu, pro koho je tenhle film určen - pro otrlého diváka (jak by se dalo u Cronenberga čekat) se tu takřka nic nenajde, na psychologické drama je to zase strašně ulítlé a navíc chybí jasnější motivace postav, o hororu už nelze mluvit vůbec, těch několika kontroverzních scén by se (ani v roce 1988) nebálo ani děcko... Prostě další Cronenbergův ,,divný" film, tentokráte ovšem bez šmrncu obvyklého u snímků kanadského svérázu... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Cronenbergů. To, co tu předvádí Jeremy Irons je herecký výkon par excellance. Postupný propad jeho postavy až na samé dno je velmi přesvědčivý. Nemusí vás chytnout hned od začátku, ale postupně vás zahákuje a při smutném (takhle emocionální scéna se u Cronenberga jen tak nevidí) závěru už neodtrhnete oči. 90%. Ti, co jdou ale prvoplánovitě po "úchylnosti", budou asi zklamáni, tohle je opravdu spíše psychologická jízda... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Cronenberg nikdy nebol moja srdcovka, ale Príliš dokonalá podoba je fajn. Na 4* to nevidím, ale veľa jej dáva uveriteľný Jeremy Irons v dvojúlohe, silná atmosféra, režijná pečať a hŕstka úchylných momentov, oproti ktorým pôsobí celkový všadeprítomný konzervatizmus veľmi zaujímavo, až osviežujúco. Každopádne, trocha ma to nudilo a nakoniec som bol rád, že to skončilo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dead Ringers na mě zapůsobil spíš jako velmi silný psychologický thriller. Těch hororových prvků tam (podle mých představ) bylo poměrně málo. Podstatou celého příběhu, který ve mně evokoval trochu Dr. Jekkyla a pana Hyda, je už samotný název. Přes počáteční problémy rozeznat od sebe Elliota a Beverlyho jsem se poměrně brzy zorientovala a pak už jsem jen vnímala heroický výkon Jeremyho Ironse v této dvojroli. Skvěle vystavěný příběh, kde atmosféra houstne s příbývajícími minutami tak, že mně chvílemi mrazilo v zádech. Když jsem sledovala tu obrovskou tragédii dvou osobností, kteří si byli tak podobní a přece tak odlišní, jak zoufale a marně bojují ve finále o svůj život, byl pro mě hodně frustrující zážitek. Tento zajímavý námět s mnoha nevyřčenými myšlenkami stojí rozhodně za zhlédnutí i když připouštím, že pro každého to asi nebude moc stravitelné drama. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Po několika hodinách stále mrazující pocit, který bude ve mě rezonovat ještě celou noc. Depresivní a myšlenkový dílo nad kterým budete ještě dlouho přemýšlet. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

"Separation can be a terrifying thing" a nejen o tom David Cronenberg rozehrává propracované, režijně výborně vedené a hlavním protagonistou excelentně sehrané drama prezentující autorovo dospění do finální fáze světového, nebéčkového režiséra. Dead Ringers dokáže i přes svou nevýslovnost, skromnost na explicitní výjevy /čehokoliv/ a emocionální chladnost vytvořit mrazivou a vnitřně znepokojivou atmosféru, nastolit zvláštní pocit tajemna a budovat diváckou zvědavost, či očekávání zlomu. V zájmu hladosti dramatu však šok přijít nemůže a sic jemná gradace není o moc méně působivá, mám pocit, že docenit excelenci nedoslovného a mimoslovného vyprávění v této výjimečné psychoanalýze, lze až po opakovaném zhlédnutí... 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Všechno je, kde má být. Ironsové hrají skvěle a atmosféra každé scény je silná. Co na mě ale nefunguje ani trochu, je gradace. A bez ní to prostě nejde. Ne u takovéhoto filmu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy a dvojčata. První polovina baví milostným trojúhelníkem s dvojím Ironsem, druhá se ale rozplizne v propadu do šílenství jednoho z dvojčat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Irons dokonale vystihol charakter svojich postáv a odviedol nadľudský výkon. To, že dá hercovi obrovkú námahu pripraviť sa na ťažkú, dramatickú rolu je známe, no zvládnuť dve psychologicky tak roztrieštené osoby, to chce odvahu. Navyše nekompromisne chladná, priam ľadová Cronenbergova atmosféra dodáva tejto psychodráme nepochybné známky horroru. Moje hodnotenie však trošku zabrzdilo pár nevypovedaných scén a kolísavé tempo napätia. 80%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Cronenberg se po flirtování s hollywoodským mainstreamem ("Mrtvá zóna", "Moucha") vrací k podzemní nekompromisnosti svých raných děl, kdy divácky ne vždy příjemné motivy (gynekologické operace, mutační fobie, závislost na dvojčeti i na drogách) dovádí až do "úchylných" excesů (a jak je u něj zvykem, bez špetky humoru či filmařského nadhledu). Někdy je toho všeho až moc, přesto jde o cronenbergovský lehký nadprůměr. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vždycky se o všechno dělili. O lidi, o zkušenosti, o potěšení. Oddělit šlachovitého Jeremy Ironse od jeho šlachovitého bratra Jeremy Ironse nebude úplně snadné. I když se svým chováním vlastně o mnohé postarají sami. Pomalý (a přiznejme si rozvleklý) a znovu bizarní snímek svérázného Davida Cronenberg, který je fanouškem živočišné bezprostřednosti, je co do hloubky a psychologie postav zase trochu jiný, a znovu dává prostor četným diskuzím. K zalíbení jsem měl ale tentokrát daleko, bavili mě jednotlivosti. Ve výsledku další Cronenbergův „divný“ film, kdy mě ovšem tentokrát ona jinakost úplně nebrala. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller s nástroji na vyšetřování mutantních žen aneb oblíbená Cronenbergova témata popáté. Tentokrát s dvojčaty Ironsem a Ironsem a neprávem opomíjenou Genevieve Bujold (Chose me, Coma) v příběhu gynekologického milostného trojúhelníku bez nechutností. Cronenberg mainsteamovatí. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Mňa tento thrillerovský horrorček absolutne sklamal. Dej sa vliekol ako slimák s plnou poľnou a zaujímavé momenty tomuto filmu úplne chýbali. Nemôžem však uprieť skvelé dnímanie kamerou dvojroly Jeremyho Ironsa. Ale to je tak asi všetko. Mal som pocit, akoby Cronenberg točil pre TV Hallmark ---- ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší kvalitný film od D.Cronenberga, ktorý do hlavnej dvojúlohy bratov dvojičiek obsadil absolútne skvelého J.Ironsa.Spočiatku sa divák pre rozličné povahy bratov nemá problém orientovať v deji, ale s pribúdajúcimi minútami a nekontrolovateľnou závislosťou na liekoch je ich, ako vraví jedna z hlavných ženských postáv, čoraz ťažšie rozoznať.Komorný a psychologický film je určený skôr pre náročnejšieho diváka.Je to jeden z mála Cronenbergových filmov, ktorý sa mi doteraz vyhýbal a vďaka patrí širokej ponuke kartónových dvd, kde sa z času na čas objaví zaujímavý film.80%. ()

Reklama

Reklama