Reklama

Reklama

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

emma53 

všechny recenze uživatele

Dead Ringers na mě zapůsobil spíš jako velmi silný psychologický thriller. Těch hororových prvků tam (podle mých představ) bylo poměrně málo. Podstatou celého příběhu, který ve mně evokoval trochu Dr. Jekkyla a pana Hyda, je už samotný název. Přes počáteční problémy rozeznat od sebe Elliota a Beverlyho jsem se poměrně brzy zorientovala a pak už jsem jen vnímala heroický výkon Jeremyho Ironse v této dvojroli. Skvěle vystavěný příběh, kde atmosféra houstne s příbývajícími minutami tak, že mně chvílemi mrazilo v zádech. Když jsem sledovala tu obrovskou tragédii dvou osobností, kteří si byli tak podobní a přece tak odlišní, jak zoufale a marně bojují ve finále o svůj život, byl pro mě hodně frustrující zážitek. Tento zajímavý námět s mnoha nevyřčenými myšlenkami stojí rozhodně za zhlédnutí i když připouštím, že pro každého to asi nebude moc stravitelné drama. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Typický Cronenberg. Dvaja bratia, postihnutí "psychickou" mutáciou večného spojenia. Žena, ktorá vstúpila do ich života, trpiaca "fyzickou" mutáciou vagíny. Bratia, ktorí si vybrali svoje povolanie gynekológov preto, že za svoju mutáciu vinia ženskú maternicu. Bratia, ktorí poznali iba bratskú lásku a nevedia, ako naložiť s tou skutočnou (ženy dovtedy predstavovali iba sexuálne potešenie a prejavom lásky bolo to, že sa o ne delili). Drogy, ako metafora ženskej lásky, ktorá dokáže zničiť človeka psychicky aj fyzicky. Bratia, ktorí vyznávajú krásu "vnútra" a preto sa v operačnej sále predstavujú celí v červenom, čiže ako zbavení kože a zafarbení krvou. O dokonalej podobe aj jej metaforách sa nepíše ľahko, pretože sa hanbíme v písanej forme hľadať paralely medzi ženskými genitáliami, ľudskými vnútornosťami a ľudskou psychikou. Film, ktorý si vyžaduje na plné emocionálne precítenie viac vzhliadnutí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je mistrem temných zákoutí naší mysli, orientuje se v nich jako málokdo a dokazuje nám, jak mistrovsky za ty roky svou oblíbenou látku zvládá. V každém jeho filmu jsme svědky toho, co je v člověku temné, každý film je přesto jiný, nový a jedinečný. Když jsem psal tuhle recenzi, ještě jsem neviděl snímek Nebezpečná metoda, ale jednalo se o jeden z mnou velmi očekávaných snímků. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

To byla ale magořina! Jeremy Irons exceluje v roli slavných dvojčat/gynekologů, kteří spolu mj. sdílí i ženy až do doby, kdy vše zničí jedna herečka s trojitou dělohou. Do té doby se mi film líbil, pak se vše ale zvrhlo v jakési drama o návykovosti léků a ten konec? Tak těžko, depresivně a negativně jsem se už dlouho necítil. Než jsem šel spát, musel jsem si dát sitcom, jinak bych neusnul... Never more! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons se mi jako Bev i Elli moc líbil, zvládnul to na výbornou.. Příběh doktorských dvojčat mě zaujal už před časem a dnes jsem si dala opáčko.. Jedná se o působivou a strhující psychologickou jízdu, u které divák tuší, že nemůže dobře dopadnout.. A já musím přiznat, že mi jich bylo nesmírně líto a v okamžiku zlomu, kdy už oba jeli v drogách, bych plakala s nima.. Smutné i zajímavé pokoukání a úvahy nad propojením životů jednovaječných dvojčat.. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Traduje sa, že keď Jeremy Irons získal Oscara za film Zvrat Šťasteny (1990), akademici mu ho v skutočnosti udelili za jeho výkon v Príliš dokonalej podobe. (Macejko)
  • Jeremy Irons během natáčení střídavě přenášel váhu na přední část chodidel nebo paty a to vždy podle toho, jestli hrál Elliotta či Beverleyho. (Seabeast)

Reklama

Reklama