Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama režiséra Nicholase Hytnera mě naprosto uchvátilo a nadchlo. Winona Ryder se ve své roli vyžívá natolik, až bych i já uvěřil v to, že je posedlá ďáblem. Daniel Day-Lewis je coby John Proctor takřka dokonale kladný a jeho procítěnost, zoufalství, ale i hrdost doslova tryská z filmového plátna. Sugestivní podání dramatického příběhu je opravdu jedinečné. Možná trochu přeháním ve vychvalování tohoto snímku, ale já ho beru za absolutní špičku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $7,343,114Tržby Celosvetovo $11,300,000║ Winona Ryder je pekná mrcha. Zlaté časy inkvizície. Moc sa s nimi veru nehrali, nežiadúci občania pekne zľahka z kola von. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Daniel Day - Lewis opět skvelý v nečekaně průměrném snímku. Docela se divím, že si tahle osobnost vybrala Čarodějky ze Salemu jako jeden ze svých filmů. Sekunduje mu výborná Winona Ryder, která se snaží jak může, aby vedle Day - Lewise vypadala jako kvalitní herečka. Většina vedlejších herců jsou známé tváře a tak si na obsazení nelze ztěžovat. Příběh je však lehce monotónní a žádná velká gradace se nekoná. Nicholas Hytner dokazuje svojí obyčejnost a celý film nemá moc silných momentů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná historická kostýmová dráma podľa desivých amerických (ale dialo sa to aj u nás) udalostí. Nie sú to čisté 4*, ale nemám srdce dať Čarodejniciam zo Salemu len 3*. Viem, čo na tom lákalo perfekcionistu Day-Lewisa, ale na mňa pravdupovediac najlepší dojem zanechal bohužiaľ dodnes prakticky neznámy Rob Campbell, ktorý tu pôsobí dojmom, že sa ako jeden z mála nenechal strhnúť k davovej psychóze (aj keď na začiatku to bolo skôr naopak). Celkovo sa ale v súvislosti s týmto filmom dá bez debaty hovoriť ako o parádnej prehliadke skvele si užívajúcich hercov: Winona Ryder je neporovnateľne slabšia herečka, ako Day-Lewis, ale tu je presná (dole klobúk, že sa nebála prijať takúto rozporuplnú rolu). Naplno tu však idú i Jeffrey Jones, Bruce Davison, Joan Allen a samozrejme fantastický Paul Scofield (Quiz Show). Film trvá skoro dve hodiny a má taký rýchly spád, že už okolo 45. minúty sa udialo toľko vecí, až som premýšľal, o čom to bude druhú polovicu. Avšak scenár je aj potom dynamický a v plnej sile (hoci nie zbytočne explicitne) ukazuje strašné veci, ktoré sa vtedy diali a aký dopad mali (a na koho a prečo). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Že hony na čarodějnice zdaleka nejsou výsadou minulých století, o tom se autor předlohy Arthur Miller přesvědčil na vlastní kůži, kterou mu v době psaní o jistých radostných časech, které nastaly v Salemu léta Páně 1692, připalovaly plameny hranice zažehnuté senátorem McCarthym. Nepříliš povzbudivou myšlenku, že lidé se pravděpodobně nikdy nezmění, ještě umocňují herecké výkony v čele s Day-Lewisem a Ryderovou, která sice podle mě není žádná herecká ďáblice, ale ďábelskou bestii v těle křehké dívenky tady zvládla na jedničku. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost nudnej film, to neustálý obviňování, intriky a soudy mě prostě nebavily a jelikož o tom je celej tenhle film, tak mě logicky i celej film nebavil. Snad jediný co stojí za povšimnutí je nadprůměrnej výkon Winony Ryder, jenže celý to její snažení dost sráží to neustálý křičení a ječení, který všechny herečky v tomhle filmu hojně používaly, Winonu nevyjímaje ()

choze 

všechny recenze uživatele

My máme KLADIVO NA ČARODĚJNICE, amíci mají ČARODĚJKY ZE SALEMU. A oba filmy přesně a nepříjemně popisují mechanismy čarodějnických procesů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The pure in heart need no lawyers.“ A pak se obhajujte. Žalován mstou, záští a mamonem, souzen zpátečnictvím a nerozumem. Hrdost pak dláždí cestu k šibenici a dává prostor času očistit vaše jméno.. Daniel Day-Lewis se do role čestného muže hříchu tradičně položil se vším všudy, metamorfózy andělské Winony do ďábelské svině zase rozdmýchávají u diváka touhy zjistit její stupeň hořlavosti. Škoda jen režijně nepříliš zvládnuté první poloviny, ale tu vyvažuje celkové poslání o síle katedrály, protože ať už se jedná o Výbor pro neamerickou činnost či Výbor pro nekřesťanskou činnost, je vám z toho tmářství k zblití.. Nemohl jsem si nevzpomenout na první sérii Černé zmije a proces vedený lovcem čarodějnic Čáryčichačem: „Umíš otčenáš?“ - „Dovedu ho i pozpátku, když budete chtít.“ - „Ha, přiznal se!“ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Takové americké "Kladívko", ale pořád s hodně silnou atmosférou a naprosto ďábelskou Winonou Ryder. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco velkolosinské katolické justiční vraždy (čarodějnické procesy) nejsou ve veřejném povědomí neznámy, o jejich protestantských protějšcích na soumraku středověku je známo podstatně méně. Ještě více to platí o bigotním osadnickém prostředí vznikající Nové Anglie. Perfektní rekonstrukce procesů, byť ne zcela prosta některých kasovních zrcátek, dokazuje jedno: hloupost, která se snoubí s krutostí a zavilostí, doslova nezná hranic. A škody, které tropí, i následky, jež po sobě zanechává, nemají daleko k živelným pohromám. Bylo by dobré, kdyby druhý program České televize někdy přehrál obě dvě filmové adaptace, starší i novější, a doplnil je diskusí pozvaných odborníků. Filmy i týmy jejich tvůrců by tím divácky mohli jen získat. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám tři důvody (respektive tři herce) za které dávám čtyři hvězdy. První je Daniel Day - Lewis - ta postava je tak dobře napsaná (a samozřejmě zahraná), že jsem si do poslední chvíle nebyl jistý, co udělá. Druhý je Winona Ryder - tu jsem znal jen jako herečku, kterou obsazují převážně do kladných postav. Myslím, že nám má hodně co nabídnout, kdyby jí byla nabídnuta nějaká pořádná mrcha v jakémkoliv dramatu. Třetí a poslední důvod je Joan Allen - její zřejmě první role, ve které hraje vyloženě kladnou postavu. A to, že se jí zhostila perfektně, podtrhuje nominace na Oscara. Kdyby nebylo těchto tří herců, tak pochybuju, že bych našel důvod se na to podívat znovu. P. S. A na konci jsem se fakt zasmál, jenže to bylo vinou TV Prima. Protože jakmile byl záběr na lano (neřeknu, kdo na něm byl, ať nespoileruju) tak se objevilo "Další program" a tam film s názvem "Poprava". To mě fakt dostalo... :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Napravuji některé filmové resty z 90. let. Tihle obyvatelé městečka Salem velebí Boha za všech okolností. Až nezdravě, ale to je věc názoru. Ovšem poměrně jednotný názor budou mít lidé z města, když se k nim dostane zpráva, že banda děvčat tancovala v lese za účelem získání lásky kolem ohně, na němž se vařil čarodějnický lektvar. Jak je potrestat, jak se k tomu vůbec postavit a zvládnou to představitelé města vůbec sami? Jedna z ústředních postav téhle „šaškárny“ přitom chtěla přičarovat vášeň ženatého farmáře, který od začátku nabádá k rozvaze. Jenže právě ta se obyvatelům vyhýbá velkým obloukem a improvizovanému soudu se mnohé absolutně vymyká z rukou. Nejde o kostýmní romanci, Čarodějky ze Salemu ovšem nevnímám ani jako solidně rozehrané drama. Zmučený Daniel Day-Lewis měl tehdy už (svého prvního) Oscara, nešťastná vůdkyně čarodějek Winona Ryder byla na vrcholu (velká škoda jejího strmého pádu na začátku tisíciletí), mile překvapila i Joan Allen, celkově se ale na plátně objevovalo při loudavém tempu až příliš mnoho bláznivých lidských duší, všechny byly uřvané, vesměs nesympatické a celkově mě onen fanatismus a slepá víra nedokázaly vtáhnout. Skoro vůbec. O emocích nemluvě. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Charismatický Daniel Day - Lewis a démonická kráva Winony Ryder zachrání několik nudných míst i poněkud překotné závěrečné dějství. Do sugestivity našeho Kladiva na čarodějnice má film rutiního Nicholase Hytnera daleko, zabavit ale dokáže obstojně. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem že by Winona Ryder mohla někdy hrát takovou mrchu. Stejně tak jsem netušil, že Daniel Day-Lewis má na svědomí další skvělou postavu. Takové americké Kladivo na čarodějnice. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska dost nezáživný film, který disponuje kvalitním hereckým obsazením, solidním zpodobněním dobových reálií, dobrou myšlenkou, ba i ten příběh má svůj potenciál, ale nějak to na mě příliš nezapůsobilo. Sice jsem nesnášela ty prolhané kravky a litovala oběti vykonstruovaných procesů, nicméně proti "Kladivu na čarodějnice" to zkrátka nemá grády, nevyvolalo to zdaleka tak silné emoce. Dvě hvězdičky jsou nejspíš zbytečně příkrým hodnocením, vůbec mě však neláká si tenhle film zopakovat a třeba si opravit mínění... 49% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem čekala nějáké historické drama o tom jak se lidi zblázdnili a začali obviňovat a upalovat čarodějky, ale dostalo se mi historického drama o šíleně historickejch ženskejch, který jen běhaj, ječej, předstíraj, že jsou posedlý ďáblem a obviňujou všechny které nemají rády. Winona Rider to skutečně zahrála bravurně, o tom žádná. Nebylo to špatné, ale protože jsem čekala něco jiného tak jsem se docela zklamala. Dávám 3*, a upřímně mě i zklamal konec *spoiler* docela mě štvalo, že ty "čarodějky" nakonec utekly a nikdo je nepotrestal. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V roce 1996 se Winona Ryder setkala již podruhé v kariéře (poprvé ve Věku nevinnosti) s hereckou extratřídou jménem Daniel Day-Lewis. Historický film Čarodějky za Salemu příliš slávy nesklidil, nicméně pro zvídavce o čarodějnickou tématiku by mohl být vítaným kouskem, jelikož se snaží co možná nejvěrněji vykreslit známé události malého městečka státu Massachusetts roku 1692. Ač snímek obsahuje scény věšení a mučení metodou tzv. Peine forte et dure, zůstali tvůrci v explicitnosti žalostně při zdi, takže čistě pro srovnání uklidňuju, že například k Vávrovu Kladivu na čarodějnice (či dalším inkvizičním kusům v samostatné sekci na mém profilu) se tady ani vzdáleně neblíží. 60% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Slabý odvar "Kladiva na čarodějnice" po americku. Ale i tak byl pro mě konec nad očekávání působivý. Jinak... Daniel Day - Lewis je nefalšovaný sympaťák a Winona Ryder je svině na entou. ()

Reklama

Reklama