Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

wosho 

všechny recenze uživatele

Z tak silného s námětu, který navíc přilákal i jedno z nejlepších herců všech dob , se dalo vytěžit mnohem, mnohem víc. Čarodějky ze Salemu jsou průměrným snímkem, dle hry, kterou sám autor předělal do podoby scénáře http://www.imdb.com/name/nm0007186/. A bohužel neměl také štěstí jako třeba s http://www.csfd.cz/film/4086-pravidla-mostarny/ http://www.imdb.com/name/nm0410288/. Škoda, film nechává povětšinou diváka chladným, jen herecké výkony jsou důvodem, proč u Čarodějky ze Salemu ztratit dvě hodiny své kratinké existence v nekonečnosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The pure in heart need no lawyers.“ A pak se obhajujte. Žalován mstou, záští a mamonem, souzen zpátečnictvím a nerozumem. Hrdost pak dláždí cestu k šibenici a dává prostor času očistit vaše jméno.. Daniel Day-Lewis se do role čestného muže hříchu tradičně položil se vším všudy, metamorfózy andělské Winony do ďábelské svině zase rozdmýchávají u diváka touhy zjistit její stupeň hořlavosti. Škoda jen režijně nepříliš zvládnuté první poloviny, ale tu vyvažuje celkové poslání o síle katedrály, protože ať už se jedná o Výbor pro neamerickou činnost či Výbor pro nekřesťanskou činnost, je vám z toho tmářství k zblití.. Nemohl jsem si nevzpomenout na první sérii Černé zmije a proces vedený lovcem čarodějnic Čáryčichačem: „Umíš otčenáš?“ - „Dovedu ho i pozpátku, když budete chtít.“ - „Ha, přiznal se!“ ()

Reklama

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že můj oblíbený Daniel Day Lewis(přitom jak málo hraje) se tady podruhé setkává s Winonou Ryder (poprvé ve Věku nevinnosti) a i podruhé to mezi něma jiskří i když trošku jinak, než tehdy. Na Čarodějky ze Salemu běžela kdysi ohromná reklama a i já jsem patřila mezi jejich natěšence. Tajemno člověká láká, obvzlášť, když se ho přímo netýká. Dobová atmosféra je tady hodně silná, lesy a něco co se v nich odehrává, strach a manipulace, kdy jen zlost a pomsta spouští pohromu, která se nad Salemem pomalu, ale jistě táhne. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Strháváte nebesa a velebíte děvku. Říkám, že bůh je mrtvý!" Jakoby text z pera Dannyho z Cradle of Filth... Každopádně Wynona ji hrála skvěle. A nebyl to jen její herecký koncert. Je to silný příběh na základě skutečného procesu. Každopádně je neuvěřitelné, jak mohla být (nejen) spravedlnost v té době slepá a hluchá (lépe řešeno naivní a blbá). Proto já nemusím náboženství... ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh o tom, že lidská zášť a nenávist neznají mezí a když se spojí s hloupostí a pověrčivostí, nemůže si být nikdo jistý životem. Tohle historické drama mě dostalo i poprvé a dnes, když jsem ho viděl znovu byl zážitek sice o něco slabší, ale i tak se jedná o skvělou podívanou podpořenou výbornou ústřední hereckou dvojicí. To platí zejména o Winoně Ryder, její mrcha Abigail je opravdu na zabití. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Proces s čarodějnicemi proběhl v Salemu v roce 1692. Na jeho konci bylo 19 rozsudků smrti... (Petulka88)

Reklama

Reklama