Reklama

Reklama

Mořské panny

  • Česko Mořské víly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Charlotte je patnáctiletá dívka, která žije v Oklahomě se svou výstřední matkou Rachel a svou devítiletou sestrou Kate. Rachel se při sebemenším problému stěhuje. Tentokrát je to její románek s ženatým šéfem, proto se rozhodne přesídlit se svými dcerami do malého města v Massachusetts. Obě děvčata jsou sice rozdílná, ale jako sestry si velmi dobře rozumí. Kate miluje plavání, v němž exceluje, a Charlotte je posedlá katolictvím, ve kterém ji utvrzuje nesouhlas Rachel. V novém domově se Charlotte zanedlouho seznámí s Joem Porettim, 26letým správcem kláštera a zároveň řidičem školního autobusu, zatímco do Rachel se zamiluje místní prodavač bot Lou Landsky. Jednoho dne přijde zpráva o smrti prezidenta J. F. Kennedyho, která se všech hluboce dotkne. Charlotte zjistí, že Joe zvoní na zvonec kláštera, a jde za ním. Začne ho utěšovat a nakonec ho políbí. Jakožto věřící se cítí být hříšnicí, a proto se rozhodne držet půst, aby se očistila od svých hříšných myšlenek. Když po nějaké době zkolabuje, půst přeruší, ale zato si vezme do hlavy, že ji Bůh potrestal těhotenstvím. Neschopna svěřit se matce se svými problémy, ukradne jí auto a uteče z domova. Když ji další den přivede Lou zpět, Rachel se snaží najít ke své dceři cestu, to se jí však nevede. Další den jde Charlotte ke gynekologovi, který ji vyšetří a diví se, jak je možné, že si dívka, která je panna, myslí, že by mohla být těhotná. Charlotte se neskutečně uleví. Když Rachel společně s Louem slaví silvestr, Lou chce, aby si ho vzala, nebo se k němu společně s dcerami nastěhovala. Rachel to však odmítne se slovy, že nemá ráda závazky. Lou proto z párty odjede, a tak Rachel požádá Joea, zda by ji odvezl domů. Když vystoupí z auta, dá mu novoroční polibek. To uvidí Charlotte a okamžitě ji napadne, že se jí ho snaží matka přebrat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Mořské panny jsem poprvé viděl někdy v roce 1996, když mi bylo sladkých šestnáct, stejně jako Charlotě v podání Winony Ryder. Co vám budu vykládat – byla to láska na první pohled. Od té doby miluju Winonu Ryder, miluju Cher, miluju Boba Hoskinse i Christine Ricci. Tenhle film jsem viděl už snad dvěstěkrát a pořád se mi strašně líbí. Winonka je tam prostě k sežrání a její až naivní snaha o mravní čistotu je strašně sexy. A ta scéna, jak nahoře na zvonici přijde o panenství, mě vzrušuje dodnes. Jeden z pěti mých nejoblíbenějších filmů. A jen tak btw. „Charloto, jsme Židé!“ :-) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mořské panny jsou milou oddechovkou, ale hloubavějším divákům jistě neujde nenásilné poučení pod vrchními vodami. To je totiž tak: máma s dvěma dcerami migruje z místa na místo, nepřestává po zpackaných vztazích věřit v nové začátky. V co věří dcery, je pro ni vedlejší, ale teď je na čase, aby si svůj díl osudovosti vybraly i ony: malinká plavkyně Christina Ricci a pánbíčkářka Winona Ryder nezůstávají ve stínu Cher ani o jeden šplouch. ()

Reklama

1frida2 

všechny recenze uživatele

Tak ten film mám moc ráda. Atmosféra let šedesátých přesně, jak já si představuji. Cher hrát opravdu umí a tady je neodolatelná+Vinona, svěží, krásná, dojemně naivní+Christina, vodní žínka. A nesmím zapomenout na Boba, tvořili s Cher tak neuvěřitelný pár, že to bylo fakt těžce romantické. Tleskám ve stoje! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mořské panny jsou na první pohled jednoduše napsaným filmem, který je však na druhou stranu tak hezky a mile zahraný, že mu člověk onu přímočarost spolkne i s navijákem. Ústřední ženské trio mě naprosto okouzlilo. Cher umí nejen skvěle zpívat, ale i zahrát matku s nadmíru dynamickým životním stylem. Nadržená pánbíčkářka Winona Ryder s barvitým vnitřním monologem a roztomile potrhlá milovnice vody a vína Christina Ricci se svých rolí zhostily též s grácií a nabídly stejně jako Cher nezapomenutelné herecké výkony. Nicméně ani Bob Hoskins nezůstal opodál a se Cher vytvořili sympatický pár. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a o tomto snímku to platí trojnásob. Teď už stačí říct jen "šup šup" k televizi a pustit si do uší titulní song. ()

pumpkinqueen 

všechny recenze uživatele

Když já mám tenhle divnej film tak zatraceně ráda. A vlastně ani neumím popsat, proč mě tak chytil za srdce, ale je v něm něco, co mi ho zarylo do paměti. Ač se zdá příběh o svobodné matce, která se se dvěma dcerami stěhuje na venkov a z toho s jednou cloumá puberta, jako naprosté klišé, které bylo zpracováno už stokrát na sto způsobů - věřte, že tady je to trochu jinak. Cher, Winona Ryder a malá Christina Ricci spolu tvoří neuvěřitelně uvěřitelnou rodinku a neskutečně jim to spolu na plátně sluší. Skvělé dialogy, pečlivě vykreslené charaktery, výborná režie. A nelze nezmínit perfektní atmosféru šedesátých let a skvěle zvolený soundtrack. Tenhle film patří k těm, které rozhodně stojí za to vidět. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (7)

  • Do role Šarloty byla původně obsazena Emily Lloyd, která měla za roli vyinkasovat 435 000 amerických dolarů. Když ale Cher dala najevo, že Emily nevypadá jako její dcera, režiseři se rozhodli do role obsadit Winonu Ryder. Emily později na autorech filmu vysoudila nemalé finanční odškodnění. (Dlee)
  • Původně se měl na režisérské židli objevit Lasse Hallström, pro kterého by se jednalo o první film produkovaný v USA, avšak po konfliktu s Cher projekt opustil. Cher stála také za odvoláním dalšího režiséra Franka Oze. (Dlee)

Reklama

Reklama