Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční drama o dvou mužích, pro které vítězství v souboji znamená různé věci. Max Suba se vrací po dvaceti letech z vězení. Obtížně shání zaměstnání. Nakonec je přijat do šermířské školy mistra Villarda. Ten na žáky působí nejen výjimečností svého umění, ale i tvrdostí a bezohledností. Suba je jiný šerm pro něj neznamená jen boj o vítězství, ale i životní filozofii. Mezi oběma mistry lze od začátku pozorovat napětí, které má kořeny v dávné minulosti. Je jasné, že jednoho dne Villard se Subou vybojují zápas na život a na smrt. Přežije jen jeden, nebo nakonec zvítězí rozum a odpuštění? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Výbornej a jedinečnej snímek o sportovním šermu. Žádný béčko, jen neprávem opomíjenej a zastrčenej film, jehož nízký rozpočet přeci nutně neznamená nekvalitu! Dobrá zápletka - postupné rozuzlování konfliktu a minulosti obou trenérů, střet trenérského dobra a zla, rivalita mezi mladými šermíři, snaha docílit vítězství čestně nebo za každou cenu, obtížný návrat pana Suby do normálního života, navazování partnerských vztahů, záběry z tréninku, škola šermu, nic tu nechybí !!! Z pohledu trenéra šermu zde spatřuji několik krásných momentů. Fungující přístup zlého a nekopromisního maestra Villarda, který jde pevně za svým cílem a chystá své nejlepší žáky na mistrovství, zatímco pan Suba, někdejší mistr, se začíná prokousávat od nesmělého ometáka k údržbáři, pomocnému trenérovi a nakonec dojde až na pomyslný vrchol. Suba se navrací do života, občas trochu těžkopádně, ale cílevědomě. Když dostane možnost učit své první žáky, nikdo mu nevěří a jeho autorita je na bodě nula, nekonformní prvky ve výuce však jsou účinné a na mistrovství se nakonec setkávají žáci obou dvou znepřátelených trenérů v nelítostné bitvě o prestiž a vítězsví. Zprvu nejasná minulost se vysvětlí a nakonec vše směřuje k řádně silnému závěru. Abych jen nechválil, film má i své mouchy, v tréninku se např. mísí všechny zbraně(kord, fleret, šavle)dohromady a to nepůsobí příliš profesionálně, má to zbytečně krátkou stopáž, ocenil bych tak 20 minut navíc, v nichž by tvůrci přiblížili tento sport širší veřejnosti - jistě se to dalo zvládnout a snímek by se stal mnohem populárnějším. Protože je u nás šerm provozován v malém měřítku, nedivím se ani tomu, že film nikdo nezná, ani komentářům lidí, z nichž většina nemůže posoudit jeho pravé kvality. Pokud se někdo zabývá tenisem a sleduje tenhle film o šermu v naději, že mu bude nějak obzvlášť imponovat, tak je hlupák nebo naivka. Tajemství meče je sportovní drama, takže pokud se v tom člověk snaží najít něco dalšího, ať na to raději vůbec nekouká. Naopak, kdo by se chtěl šermem více zaobírat, nechť navštíví stránku českého šermířského svazu http://czechfencing.com a propadne tomuto skvělému, ale náročnému sportu. ()

Raziel811 

všechny recenze uživatele

Ač vizuálně i zpracováním ukázkový 90.tkový film, příběhově své soukmenovce v mnohém převyšuje. Sic jde o klasickou premisu typu : looser dostane šanci - konfrontace - trénink - finále, příběhové pozadí a na béčkový film až nezvyklá hloubka postav, dělá z filmu kandidáta na remake. Dostat téma v dnešní době někdo s citem pro postavy, hloubku a zajímavý vizuál, rozhodně bych se takovému filmu nebránil. Každopádně je to asi jedn az lepších rolí E. Robertse. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Maly film s jednoduchou zapletkou odohravajuci sa po väcsinu casu v jednej miestnosti a pritom to funguje na jednotku. Na dobu vzniku to ide netradicne do hlbky a nejedna sa o prizemne becko ale klasicku sportovu dramu. Najviac sa mi paci Robertsova rozporuplna postava u ktorej do konca nevieme, ci sa z neho nestane zaporak. Nastastie zakoncenie filmu je dokonale vyvazene. Bolo velmi uspokojuce sledovat Robertsa ako sa snazi este hrat a nielen zarabat na najom ako to bohuzial robi dnes. V druhej hlavnej ulohe ako Robertsov super tu exceluje F. Murray Abraham. Mam ho zafixovaneho ako predstavitela zaporakov, takze ako kladny hrdina pôsobi prekvapivo uveritelne a sympaticky. Ostatne postavy su len figurky do poctu. Skoda, ze je to take kratke. Kludne to mohlo mat o 20 minut viac, aby ustredne duo dostalo moznost este viac vyniknut. 7/10. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože to skončilo příliš rychle, příliš jednoduše, bez nějakého postupně gradujícího vyvrcholení, klidně 20-30 minut navíc by neuškodilo. Vlastně na jakoby "první díl ze dvou" to nebylo špatné, mělo to náběh a pak to prostě zakoplo. Jeden z velice mála filmů, kdy se nikdy nedozvíte pravé jméno hlavní postavy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Eric Roberts ako majitel prestiznej sermiarskej skoly, ktora je patricna tvrda a brutalna. Robertsa povazujem za herca, ktory nikdy nevedel hrat, a vo filme to pekne vidno. Moc som nepochopil, co sa stalo v minulosti, odkial pochadzaju korene tej ich neznasanlivosti ... kazdopadne jeden z najlepsich filmov rezisera Dzeremy Kagan. : 70 % ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se od 3. září do 4. října 1990 v New York City (New York, USA). (GASTON73)

Reklama

Reklama