Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třídílný televizní film režiséra Roberta Younga z původní produkce Hallmark Entertainment je stejně fantastický, jako byly samotné utopistické příběhy H. G. Wellse. Autorský tým v něm podobně odvážně jako samotný zakladatel žánru sci-fi vstoupil do světa fikce a předkládá nám, jak slavný Angličan přišel na námět ke svému Neviditelnému, Stroji času, Válce světů a dalším imaginárním příběhům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

July 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaný třídílný film o tom, jak by to vypadalo, kdyby Herbert George Wells doopravdy zažíval události ze svých povídek. Objektivně vzato je to spíše na 3* - ale filmy se hodnotí subjektivně, proto dávám 4*. Kombinace „viktoriánské sci-fi“, krásné hudby a námětů od jednoho z mých oblíbených SF autorů je docela neotřelá a povedená. SPOILERY: Ti, kdo Wellse lépe znají, zjistí několik nesrovnalostí. Jane Robbinsová, kterou si ve filmu vzal, pravděpodobně neexistovala. V roce 1893 se Wells oženil se svou sestřenicí Isabel, později se rozvedl a vzal si svou studentku Amy Catherine. A jeho povídky (většinu z těch, které filmaři použili, naleznete ve sbírce Superaktivátor) jsou zde mírně poupraveny – ne sice vždy k lepšímu, ale ke zfilmovatelnějšímu. Nejvíce se mi líbila asi poslední z nich: Co by se tak stalo, kdyby se dnes mezi lidmi rozšířilo "sérum pravdy"? Vskutku zajímavá myšlenka… KONEC SPOILERŮ. Nekonečný svět rozhodně nemá být životopisným filmem o Wellsovi. Je to příběh mladého spisovatele, který koncem 19. století zažívá mnoho neuvěřitelných, fantastických příhod – a v tom tkví kouzlo filmu. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná minisérie, která mě přinutila znovu se zamyslet mj. nad otázkou tzv. echa (literárního, filmového). Pak je vždycky třeba jít ad fontes a spravedlivě přiznat historické prvenství "otci" autorovi. A jak by vypadala dnešní sci-fi literatura (i film) třeba právě bez H. G. Wellse? Jistě, Zeitgeist vždycky sehraje svou roli, ale teprve s příchodem nového proroka se začíná nová éra. A Wells tímto prorokem nepochybně byl. ()

Reklama

Reklama