Reklama

Reklama

eXistenZ

  • Kanada eXistenZ (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hra nebo skutečnost? Kde končí jedno a začíná druhé? Kanadský thriller z budoucnosti možná nepříliš vzdálené. Allegra Gellerová, jedna z nejlepších počítačových programátorek blízké budoucnosti, se osobně účastní testování své úplně nové hry, zvané eXistenZ, s testovací skupinou. Tyto hry nové generace však potřebují tzv. bioport, neboli port zavedený do lidského těla. Hra se pak napojuje přímo na nervový systém hráče a zavádí ho do světů nejdivočejší fantazie. Při nahrávání nové hry do portů testovací skupiny je však Allegra Gellerová fyzicky napadena, nahrávání je přerušeno a systém poškozen. S pomocí pověřeného průvodce Teda Pikula se jí podaří uniknout, pronásledovatelé z konkurenční firmy jsou jim však v patách a navíc je unikátní virtuální systém nové hry téměř zničen. Jediná cesta, jak jej zachránit, je hrát hru s přítelem. Ted Pikul však nemá zaveden bioport...
Nový opus kontroverzního kanadského režiséra Davida Cronenberga s nečekanou pointou je tentokrát polemikou o hranicích virtuální a skutečné reality se všemi pocitovými a morálními důsledky pobytu člověka v nich. Téma filmu je vyjádřeno už v samotném schematu filmu, v němž je tato hranice téměř popřena volnými přechody mezi realitami, což postavy samé i diváka udržuje v neustálé nejistotě o tom, kde jsou a s kým vlastně mluví. Výprava Cronenbergova filmu nijak nezaostává za esteticky bizarním světem ostatních jeho filmů, ovšem ani za fantazií některých již dnes známých počítačových prostorů. Film získal Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně 1999 za Mimořádný umělecký přínos a v témže roce Cenu stříbrného vřískotu na Festivalu fantastických filmů v Amsterodamu. O rok později získal kanadskou výroční filmovou cenu Genie za střih. (Česká televize)

(více)

Recenze (434)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Typický Cronenberg s oblíbenými výrazovými prostředky: realita zaměňovaná bez předešlého upozornění za sen, halucinaci, virtuálno, imaginaci........a zase zpět za použití morbidních patvarů zvířat i lidí, čvachtavých zvuků doprovázejích patlání se ve všelijakých blivajzech. Kdo to má rád, užije si, ale můj šálek kávy to není. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Snímek nutící k přemýšlení, nemožný k pochopení... velmi silně mi připomínal ty nejulítlejší věci od Philippa K.Dicka. Určité pasáže na mě, zejména výpravou a stylizací, působily opravdu jako z počítačové hry (kdo jste hrál Fallout, určitě si vzpomenete na "chirurgické" stoly plné krve a kousků masa, které mi velmi připomněla scéna v rybí továrně), ale vrstvení jednotlivých realit na sebe mi přišlo místy až samoúčelné a nelogické. Prostě tenhle film nenechá váš mozek v klidu, ale nečekejte, že tomu přijdete na kloub. Mám takový pocit, že o to tvůrcům ani nešlo a to je asi ten zásadní problém. Film má sice styl, velmi dobrého Jude Lawa, ale taky spoustu věcí ve námětu, scénáři a jeho zpracování, které mi prostě nesedí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jediná přetrvávající životní jistota: všechno je matrix. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, hirnlego, Hogun, anais, d-corso ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bizarnost Cronenbergova světa v plné parádě. Prolínaní časových rovin, záliba ve smrti a pitvě, neukojitelná neodvratnost vzájemné sexuální přitažlivosti. Bohužel to vše vychází nazmar díky rozšafně vykonstruovanému scénáři, jenž závěrečnou pointou nepřechytračil diváka, nýbrž sám sebe tím, že přišel s křížkem po funuse, kdy už bylo x-té jedno a to samé vyústění divákem očekáváno. Autorská myšlenka: ukázat světu svůj postoj k počítačovým hrám, je sice hmatatelná, nicméně trestuhodně nedotažená. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg je zvláštní režisér. Na poprvé mi dal ochutnat ExistenZ aniž bych cokoliv očekával a z pro mě neznámého důvodu, jsem nedokázal přijít na chuť tomuto paranoidnímu snímku. Na podruhé jsem se přiblížil k pochopení nejblíže a sladkou chuť tohoto snímku jsem si vychutnal až do konce. Cronenbergův svět je vždy jiný než si na první pohled myslím a proto druhé shlédnutí pomohlo a vše bylo vyjasněno. Skvělý film, který si pohrává s chápáním reality, lehce myšlenkově připomíná např. Matrix nebo 13nácté patro, ale dějově se jedná o paranoidní hříčku velkého mistra podivnosti. Smrt démonické Allegře Gellerové! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vizionářský sci-fi film Davida Cronenberga, už to samo o sobě je žánrové vymezení. Režisér zaplňuje film svými příznakovými bizarnostmi (střelná zbraň sestavená z koster vodních živočichů a zubní protézy), opět typicky pro jeho tvorbu (viz třeba Crash) hledá nové rozměry erotického pudu (orální sex v oblasti bioportu, sám bioport coby primární sexuální znak...) a erotické se záměrně mísí s (alespoň pro někoho) nechutným či minimálně neobvyklým, Cronenberg stimuluje v podvědomí diváka paranoické podhoubí, ale především poukazuje na arbitrárnost realit a vizionářsky hledá hypotetická nebezpečí plynoucí z vývoje počítačových her a prolínání virtuální a skutečné reality... A možná, že jako všechny filmy Davida Cronenberga, i eXistenZ především symbolicky odráží nejednoznačnost současnosti, zahlceni informacemi stále ještě nevíme, kdo a proč tu jsme... Podobné filmy: Matrix, Třinácté patro, Animatrix, Videodrome ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Opět totálně úchylný, nechutný, ale přitom dost zábavný Cronenberg. Nebýt poněkud překombinované poslední třetiny, bylo by to za čtyři. A také dost dobrá Jennifer Jason Leigh. Ta kostěná pistolka mě dostala:) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilá věc se spoustou rozkošných zvířátek a sexy děr do páteře. Sice to uteklo nějak moc rychle a spíš mám pocit, že jsem teprve dojedla předkrm a ta specialita na mě teprve čeká, ale je to prostě tak nějak sympaticky úchylný, tak proč nezaokrouhlit nahoru. Koneckonců, co na tom záleží, je to jen hra... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Co když už nejsme ve hře? Tak dobrý nápad v tak zmateném scénáři. Sci-fi o virtuálních realitách dostává od prvních minut dosti brutální ránu do slabin, když se Cronenberg nevyvaruje všelijakých nechutností nebo neznámých slizkých tvorů (či předmětů) a svou nepostradatelnou bizarností je tentokrát zoufale směšný. Zmatenost celého příběhu se pak nejvýrazněji ukáže v samotném finále, které přechází z překombinovanosti do sympatické satiry a zpět. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me celkem zklamalo a narozdil od ostatnich mi to neprislo nak zvlast zamotany. Nejdriv sem se pul hodky vicemene nudil pri sledovani ne nak zvlast zajimave udelanyho uteku, kterej ozivila akorat scena s Dafoem. Kdyz se pak dej presunul do hry, tak sem se tesil, ze konecne zacne naka rezba, ale krome par krapet nechutnejch scen to byla stejna nuda jako mimo hru. Film se krapet rozjel az nekdy po hodine a to porad ne nak zvlast extra. No a zaver byl zajimavej, ale cekal jsem, ze k necemu podobnymu dojde. Film tak vicemene zachranuje slusne hrajici Law a pekna Leight, ale celkove jsem se dost nudil. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Cronenberg ve své největší parádě!! Film jsem viděl až po devíti letech od jeho vzniku, takže po všech dílech Matrixu a filmů podobných témat. Na Cronenberga jsem si nikdy nedokázal udělat nějaký ucelený názor, ovšem nejmíň polovina jeho známých filmů jsou prostě neuvěřitelné. eXistenZ patří rozhodně k nim, film mne vtáhl a dostal okamžitě od začátku. Atmosféra, prostředí, výtvarná stránka, úžasné herecké výkony dvojice hrdinů Leigh a Law!!! Prostě naprostý herecký a filmový scifi koncert, okořeněný tradičními Cronenbergovými nechutnostmi, brutalitkami a jeho snad i úchylkou zobrazovat propojení živých a mrtvých tkání a živočichů, tvorů a podobných potvor a metamorfóz ... Film mi přišel jako taková nová verze úžasného Cronenbergova Videodromu z roku 1982, kde se ovšem divák ke konci filmu již naprosto ztrácí. Tady tomu tak u mne právě nebylo, Cronenberg drží laťku svého halucinogenního světa a reality v podstatě dobře na uzdě. Celý film mi přišel někde v hranicích filmů "Total Reccal", "Videodrome" a "Matrix 1". Úžasný snímek, ale bohužel mne trochu zklamal závěr fillmu. Pro mne příliš předvídatelný (asi s ohledem na dobu shlédnutí) a málo šokující, během filmu jsem stále čekal větší pecku. Proto to není za plný počet. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova festivalová snídaně - v rámci cyberpunku slabší káva. Hypnotickou látku Dead Ringers zřejmě nepřekoná. [lfš, 2017] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tu hru máš hrát, abys zjistil, proč ji hraješ." Zatím mi na žádný benzínce nenainstalovali bioport do páteře, takže jsem si Existenz nemohl úplně vychutnat. Nicméně byla to slušná jízda, která se hned rozjela a nebýt několika zaseklejch herních postav, tak bych se mezi realitou a hrou ztrácel ještě víc. Takhle jsem našel pár záchytnejch bodů, ale většinou jsem stejně tápal a ptal jsem se stejně blbě jako ten asiat na konci. Přesto mě to bavilo, poprvé jsem potkal žabomlokoještěrku, zažil jsem operaci herní konzole a ještě mi byla nabídnuta skvělá výmluva pro případ, že jsem přistižen při lízání nevhodných partií slečny: "To jsem nebyl já. To byla moje postava." ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Cronenbergův snímek EXISTENZ má velmi zajímavý námět, a to jakési ztracení se v množství virtuálních realit. Film klade řadu zajímavých otázek a vede diváka k přemýšlení. Snímek má však i své mouchy: vše je (na můj vkus) zahráno tak nějak nepřesvědčivě, "béčkově" - aspoň takový z toho mám pocit. Shrnuto a podtrženo: nelituji shlédnutí, ale na pustý ostrov bych si tento snímek nevzal. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí jsem měl pocit, že vynikající námět nebyl plně vytěžen, střed filmu za atmosferickým začátkem a vygradovaným koncem očividně zaostával a ani celková béčková nátura filmu příliš nepomohla. Nicméně po bližším seznámením se s Cronenbergem jsem při druhé projekci procitnul a dokázal ocenit jeho bizarní nápady, "nechutné" zpracování i skrytý, podivně erotický náboj. eXistenZ jsou filmem typickým pro jeho styl, možná se nedočkáme podnětného filozofování nad pomíjivostí reality ani existencionálních myšlenek ala Matrix, ale zajímavého sci-fi filmu alespoň trochu si pohrávajícího s divákem, ano. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající a sžíravý film, kde prolínání reality a virtuální hry nedá člověku ke konci ani chvíli oddechu. Film s neskutečným charismatem, který nepřestává být zábavný, i když stíhá být chytrý. ()

Související novinky

Hollywood podle Cronenberga

Hollywood podle Cronenberga

07.02.2006

Intriky a výstřednosti všeho druhu v americkém filmovém průmyslu budou stěžejním tématem připravovaného tragikomického dramatu kanadského režiséra Davida Cronenberga (Dějiny násilí), MAPS TO THE… (více)

Reklama

Reklama