Fabrice du WelzScénář:
Fabrice du WelzKamera:
Benoît DebieHudba:
Vincent CahayHrají:
Laurent Lucas, Jackie Berroyer, Philippe Nahon, Brigitte Lahaie, Jo Prestia, Jean-Luc Couchard, Vincent Cahay, Romain ProtatObsahy(1)
Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)
Kvalitní psycho ze zemí Beneluxu. Charismatický zpěvák Marc se po cestě na vánoční koncert dostane do zapomenutých končin plných bláznů a dementů, co už na první pohled smrdí a ošukají všechno, co se hýbe. A Marc nemá k děvce až zase tak daleko, jak by se mohlo zdát... Docela depresivní snímek, jehož první polovině by určitě prospěl o něco větší spád. Ale big thumbs up za štědrovečerní večeři a prase na vodítku. (screeny) ()
Chápu dobrá i špatná hodnocení, tohle může být i pro fanoušky exploitationu dost nedivácká záležitost. Rozhodně nejde o detailní zobrazování násilí, "jen" o vyšinutou až surreálnou atmosféru. Naturalistický look jako ze 70. let, který by žádný americký film nemohl v dnešní době mít. Evropa jede. Calvaire je pro někoho špatným filmem, ale rozhodně nelze označit za rutinu. V tomhle režisérovi, kterého neumím vyskloňovat, rozhodně něco dříme, brzy uvidíme jak zapůsobí druhým filmem, Vinyan vychází v dubnu na DVD a určitě půjde o přístupnější záležitost. ()
Stalo se Vám někdy, že jste viděli nějaký film a ještě pár let jste o něm mluvili??? A nebo když se Vás někdo zeptá, zda jste viděli nějaký podivný dobrý film a Vy neustále říkáte jeden název filmu??? Tak to se mně i mé sestře stalo u filmu "CALVAIRE"! Dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat! Opravdu tak psychicky napínavý a perverzní film jsem v životě neviděl! A přísahal jsem na svou smrt, že ve Francii a v Beneluxu "NIKDY" nepůjdu do LESA!! ()
Velice příjemné překvapení, v rámci novodobého exploitation patří Calvaire k absolutní špičce. Snímek nehraje na přehnanou brutalitu a krvavost, šlape spíše po psychologické cestě. Tudíž působí docela uvěřitelně a reálně, což divákovi na klidu nepřidá. Partička vidláků je vyobrazena nadprůměrně odporně, jen v málo podobných snímcích jsou působivější (Storm Warning). K plnému hodnocení schází sympatičtější hrdina, ke kterému by bylo snažší najít cestu, vžít se do něj a více ho tak litovat. Moc děkuju Belgii (Francii, Lucembursku) za tenhle film, takový dnes nemá v USA velké šance vzniknout. Horror movie of the year ()
Francouzska novinka, ktera je pro me osobne velkym zklamanim. Po vetsinou nadsenych reakcich jsem se tesil na opravdu intenzivni zazitek, ale dostalo se mi jen koncentrovane nudy. Pribeh zpevaka, kteremu se na venkove rozbije auto a stoji ho to nakonec malem zivot neni sice dvakrat originalni, ale to by az tak nevadilo. Bohuzel vetsinu filmu se nic moc nedeje a i kdyz to moc hezky vypada (skvela kamera) a je to dobre zahrane, nejak to nema silu a snaha sokovat vetsinou uplne vysumi do prazdna. ()
Photo © Mars Distribution

- Scéna, ve které si Marc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) povídají u večeře, byla natočena podle scény z filmu Psycho (1960), kde si stejně povídá Norman Bates (Anthony Perkins) s Marion Crane (Janet Leigh). (aknamor)
- Film byl natočen v klášteře Sainte Élisabeth v Mondorf-les-Bains v Lucemburském velkovévodství a v Belgii v přírodní rezervaci Hautes Fagnes a ve vesnici Bullange. (bianci)
- Kromě houslí v závěrečné scéně a následných titulcích a hry na klavír ve scéně v hospodě není ve filmu žádná další hudba. (aknamor)