Reklama

Reklama

Kalvárie

(festivalový název)
  • Belgie Calvaire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chápu dobrá i špatná hodnocení, tohle může být i pro fanoušky exploitationu dost nedivácká záležitost. Rozhodně nejde o detailní zobrazování násilí, "jen" o vyšinutou až surreálnou atmosféru. Naturalistický look jako ze 70. let, který by žádný americký film nemohl v dnešní době mít. Evropa jede. Calvaire je pro někoho špatným filmem, ale rozhodně nelze označit za rutinu. V tomhle režisérovi, kterého neumím vyskloňovat, rozhodně něco dříme, brzy uvidíme jak zapůsobí druhým filmem, Vinyan vychází v dubnu na DVD a určitě půjde o přístupnější záležitost. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost rozpačitý film. První půlka se sice vleče, ale jde z ní cítit určité ticho před bouří, něco jako "každou chvíli to vypukne". Což o to, druhá půlka naběhne do jakýchsi exploitation vod, ALE... Hlavní hrdina, kterého drží v zajetí pošahaný stařec, nemá ani kapku soudnosti a vzdoru na to, aby něco podnikl pro svou záchranu nebo (nedej bože!) pomstu za své trýznění a prznění. Tenhle týpek je prostě štětka od přírody! Na druhou stranu skvěle zapůsobila kamera a ponuré prostředí statku uprostřed ničeho. Spíše mi to přišlo jako ukázkový příklad toho, jak forma vítězí nad obsahem. Ale vzhledem k tomu, že Calvaire se mě zdál přece jen "čtivější mezi řádky" než Vinyan, tak nemohu jinak, než za 50%. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tenhle vidláckej úlet mě nebral. DIVNEJ!!! Nelitovala jsem toho "zpěváka"...pche...patřilo mu to, takhle nevýraznej chlap, bez jiskry, ječel, mečel a skučel, jako starej kozel, byl posranej strachy a jediný co zvládl byl běh, když už šlo do tuhýho...potom mu došli síly, tak už se jen klátil...hekal a vřeštěl, jak baba na trhu...no vlastně hadry na to měl "transvestit Gloria". Jednu dávám, jen za tu taneční kreaci magorů v hospodě...ta byla rajcovně úchylná...tleskám. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Calvaire je příjemně stravitelný, malý explo snímek, tentokrát z Belgie a Francie. Velké plus si tento snímek připisuje hlavně vizuálem krajiny a ponurou buranskou atmosférou. Vesměs mi herci nebyli moc sympatičtí, a u hlavního hrdiny to považuji jako negativum, protože se mi mu tudíž ani moc nechtělo držet palce. Francouzi se po celou dobu stopáže drží s výskytem brutality při zemi a se vším se v tomto případě tak nějak šetřilo. Ničím se to asi do dějin nezapíše. Víc k tomu asi už nelze napsat. ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale začátek, kdy se nic pořádnýho a napínavýho nedělo, mě bavil víc, než když se to začalo rozjíždět. Nemůžu se zbavit dojmu, že mi něco důležitýho uteklo a že jsem něco nepochytil. Nevím, jestli ty scény měly mít nějakej hlubší význam, nebo prostě stály samy o sobě . . . Nejspíš by to chtělo kouknout znovu v mým případě, abych se pořádně rozhodnul, ale na to už chuť nemám, tak to nechám na středním hodnocení. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen v klášteře Sainte Élisabeth v Mondorf-les-Bains v Lucemburském velkovévodství a v Belgii v přírodní rezervaci Hautes Fagnes a ve vesnici Bullange. (bianci)
  • Scéna, ve které si Marc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) povídají u večeře, byla natočena podle scény z filmu Psycho (1960), kde si stejně povídá Norman Bates (Anthony Perkins) s Marion Crane (Janet Leigh). (aknamor)
  • Kromě houslí v závěrečné scéně a následných titulcích a hry na klavír ve scéně v hospodě není ve filmu žádná další hudba. (aknamor)

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama