Reklama

Reklama

Kalvárie

(festivalový název)
  • Belgie Calvaire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (168)

obitus 

všechny recenze uživatele

Francouzska novinka, ktera je pro me osobne velkym zklamanim. Po vetsinou nadsenych reakcich jsem se tesil na opravdu intenzivni zazitek, ale dostalo se mi jen koncentrovane nudy. Pribeh zpevaka, kteremu se na venkove rozbije auto a stoji ho to nakonec malem zivot neni sice dvakrat originalni, ale to by az tak nevadilo. Bohuzel vetsinu filmu se nic moc nedeje a i kdyz to moc hezky vypada (skvela kamera) a je to dobre zahrane, nejak to nema silu a snaha sokovat vetsinou uplne vysumi do prazdna. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení, v rámci novodobého exploitation patří Calvaire k absolutní špičce. Snímek nehraje na přehnanou brutalitu a krvavost, šlape spíše po psychologické cestě. Tudíž působí docela uvěřitelně a reálně, což divákovi na klidu nepřidá. Partička vidláků je vyobrazena nadprůměrně odporně, jen v málo podobných snímcích jsou působivější (Storm Warning). K plnému hodnocení schází sympatičtější hrdina, ke kterému by bylo snažší najít cestu, vžít se do něj a více ho tak litovat. Moc děkuju Belgii (Francii, Lucembursku) za tenhle film, takový dnes nemá v USA velké šance vzniknout. Horror movie of the year ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chápu dobrá i špatná hodnocení, tohle může být i pro fanoušky exploitationu dost nedivácká záležitost. Rozhodně nejde o detailní zobrazování násilí, "jen" o vyšinutou až surreálnou atmosféru. Naturalistický look jako ze 70. let, který by žádný americký film nemohl v dnešní době mít. Evropa jede. Calvaire je pro někoho špatným filmem, ale rozhodně nelze označit za rutinu. V tomhle režisérovi, kterého neumím vyskloňovat, rozhodně něco dříme, brzy uvidíme jak zapůsobí druhým filmem, Vinyan vychází v dubnu na DVD a určitě půjde o přístupnější záležitost. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Stalo se Vám někdy, že jste viděli nějaký film a ještě pár let jste o něm mluvili??? A nebo když se Vás někdo zeptá, zda jste viděli nějaký podivný dobrý film a Vy neustále říkáte jeden název filmu??? Tak to se mně i mé sestře stalo u filmu "CALVAIRE"! Dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat! Opravdu tak psychicky napínavý a perverzní film jsem v životě neviděl! A přísahal jsem na svou smrt, že ve Francii a v Beneluxu "NIKDY" nepůjdu do LESA!! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psycho ze zemí Beneluxu. Charismatický zpěvák Marc se po cestě na vánoční koncert dostane do zapomenutých končin plných bláznů a dementů, co už na první pohled smrdí a ošukají všechno, co se hýbe. A Marc nemá k děvce až zase tak daleko, jak by se mohlo zdát... Docela depresivní snímek, jehož první polovině by určitě prospěl o něco větší spád. Ale big thumbs up za štědrovečerní večeři a prase na vodítku. (screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru absolutní vrchol. Explotation horror ve své nejryzejší, nejčistší a nejmrazivější podobě. Tvůrci sice během filmu lehce brnknou o řadu tradičních témat z kultů počínaje Deliverance (1972), Straw Dogs (1971) a The Texas Chaisaw massacre (1974), ale opravdu jen lehce, aby dodrželi pár klasických klišé. Příběh mladého zpěváka, kterému se poláme minibus někde v odporném lese poblíž odporné osady vesnických buranů, je skutečně děsivý a v běžném divákovi zanechá jistě nesmazatelnou stopu. Nejděsivější na tomto filmu je, že je velice uvěřitelný, takový příběh by se mohl v podstatě klidně někde stát. Stejně tak i samotné filmové ztvárnění vykazuje pocit skutečnosti a reality. Nehledě na to, jak se vybarví postavy filmu, které jsou totálně psychicky ujeté, první polovina je jen tím známým klasickým mrazením, kdy víme, že ten hodný, citlivý a překvapivě empatický dědek, u kterého zpěvák nalezne útočiště, má něco za lubem ... Něco tak nekalého, odporného, ujetého a zvrhlého, že si to rozhodně dopředu nebudete moci představit. Vše, co se ve filmu odehrává, je opravdu psycho. Jsem rád, že se tvůrci filmů vrací v posledních letech k těmto silně exploitačním tématům. Tohle je opravdu kvalita. Pro nezvyklého diváka však traumatizující zvrhlost, proto raději dopředu varuji ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost rozpačitý film. První půlka se sice vleče, ale jde z ní cítit určité ticho před bouří, něco jako "každou chvíli to vypukne". Což o to, druhá půlka naběhne do jakýchsi exploitation vod, ALE... Hlavní hrdina, kterého drží v zajetí pošahaný stařec, nemá ani kapku soudnosti a vzdoru na to, aby něco podnikl pro svou záchranu nebo (nedej bože!) pomstu za své trýznění a prznění. Tenhle týpek je prostě štětka od přírody! Na druhou stranu skvěle zapůsobila kamera a ponuré prostředí statku uprostřed ničeho. Spíše mi to přišlo jako ukázkový příklad toho, jak forma vítězí nad obsahem. Ale vzhledem k tomu, že Calvaire se mě zdál přece jen "čtivější mezi řádky" než Vinyan, tak nemohu jinak, než za 50%. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě trošku zklamání, sice prostředí je pro tenhle typ hororu absolutně dokonalý, stejnětak banda vidláků působivě úchylná a taneček v hospodě tak podivnej, až byl mrazivej, ale celkově mi to přišlo slabší než jsem čekal. Samotný psychický a fyzický mučení mi přišlo málo dotáhnutý a krátký, i když moc pěkně realisticky působící, byla z toho cítit taková správna bezmocnost oběti a konec a vlastně celá ta pointa s Glorií mi přišla blbá a dost divně podaná. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Lituju každého, komu to přijde nudné. Něco tak úchylného, skvěle natočeného a zároveň vtipného jsem neviděl už dlouho. Benoît Debie ftw. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Musím nad tím ještě přemýšlet. I když oceňuji smysl pro detail, nemůžu odpustit vyznění. Prý když se anděl dívá na horror, tak nic necítí, protože v sobě nemá žádnou hrůzu či zvěrstvo, které by mohlo uvnitř rezonovat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to utrpení. I pro pasivního hlavního aktéra, pro kterého mám vysvětlení, že v úvodu po nabídce kvalitního sexu od vyhvízdané vichřice dostal zástavu srdce a veškeré další dění byl už jen očistec (předpokládám, že jeho největším hříchem byl hudební repertoár). Jak si jinak vysvětlit, že tvůrci absolutně nedávali návaznost scén ohledně sněhové pokrývky a vůbec to fantaskní vidláctvo francouzského vidieku? Taneček k depresivnímu klavíru svou bizarností připomněl legendární pogo na Pet Shop Boys v Bronsonovi.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Naozaj zvláštny psychologický exploitation, ktorý ma najprv ničil svojou nudnosťou, no postupom času som naň výrazne zmenil názor. Celý film sa totiž v podstate dosť vlečie a svojím spôsobom sa nič výrazné nedeje (alebo to aspoň divák nevidí). Na druhej strane; každý má svoju predstavivosť a v tom sa potichu ukrýva tá sila nenápadného príbehu zlomenia človeka, ktorý sa náhodou ocitne na zlom mieste. Škoda, že v tomto prípade ide o nesympatického muzikanta, ktorému som to aj prial, keďže mi dosť liezol na nervy. Narušení dedinčania síce nie sú nič originálne, ale v rámci realistickosti spracovania tu fungujú skvele, dočkáme sa viacerých znepokojivých scén, ktoré nenápadne nahlodajú podvedomie a nevšednú psycho scénku v krčme si zapamätá asi každý. Pozitívom filmu je aj štýlová vizuálna stránka, ktorá slušne dotvára zúfalú atmosféru, ktorá neskutočne hustne a všetko ukončuje s devastujúco depresívnou podchuťou. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Brilantní evropský hixplotation (kde jinde hledat prasata podobného formátu, než ve Francii, žejo). Od první chvíle skvěle budovaná atmosféra. Celkově temné, hnusné, barbarské, místy skoro groteskní (hospoda). Vyznění a závěr zcela bezútěšný. Je vidět, že může být hodně muziky, aniž by tekly potoky krve. Velké překvapení. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dusný dedinský survival so 40 minútovým rozbehom, ktorý by sa dal spláchnuť za 10 minúť aj to by to bola ťažká zívačka. V kontexte toho čo následuje po (must-see) redneck disko žúrke tomu rozumiem, a je to škoda. Fabrice Du Welz sa vie oháňať kamerou a grungy štýlom filme silne evokuje Gaspara Noé, čo je pre tento film určite to najorechovejšie. Trochu zamrzí vypustený záver, ale na logiku sa v týchto vodách nikdy nehralo. 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Při prvním zaváhání, že je něco špatně, měl vzít nohy na ramena. Pokud už je teda tak blbej, že vstoupil do pochybného podniku na okraji ničeho. Rodina musí držet pohromadě, hlavně na Vánoce. Estrádní umělec rozdává radost v šedých ústavech a domovech pro důchodce, na cestě mu však dodávka vypoví službu, dostane se do penzionu, který hosty zřejmě roky neviděl, navíc jeho majiteli připomíná zmizelou manželku. A sakra. Okolo se navíc potulují podivíni, kteří rádi strkají své údy do domácích zvířat. Zneklidňující, pomalý, depresivní. Výsledek sází spíš na postupné psychické uzemňování, než na laciné explicitní scény – prostě noční můra, kde uprostřed vyšinuté komunity není absolutně čeho se chytit. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tenhle vidláckej úlet mě nebral. DIVNEJ!!! Nelitovala jsem toho "zpěváka"...pche...patřilo mu to, takhle nevýraznej chlap, bez jiskry, ječel, mečel a skučel, jako starej kozel, byl posranej strachy a jediný co zvládl byl běh, když už šlo do tuhýho...potom mu došli síly, tak už se jen klátil...hekal a vřeštěl, jak baba na trhu...no vlastně hadry na to měl "transvestit Gloria". Jednu dávám, jen za tu taneční kreaci magorů v hospodě...ta byla rajcovně úchylná...tleskám. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Od v podstate francúzskeho hororu i keď belgického režiséra dnes fanúšik hororu čaká notnú dávku brutality hlavne keď je to príbeh človeka čo sa dostane do spárov značne úchylných vidlákov a teraz trošku zaSPOILERujem pretože som čakal že obeť sa schopí a začne miestnych masakrovať pri úteku za slobodou ale film sa drží hodne reálu ako by to asi mohlo aj v skutočnosti byť a k zbrani sa dostáva tesne pred záverečnými titulkami. Všetko je to strašne naťahované i keď naturalistické ale aj nudné a tak najzaujímavejšou scénou mi prišla vynikajúca hororová skladba ktorú predviedol miestny štamgast v krčme na klavíry, teda hlavne jej začiatok. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na bizarní filmy se rád podívám, tahle úchylárna mě však za srdce nevzala. Větší část filmu se nepříjemně táhne a jeden neví, zda se jedná o existenciální drama, či dokument o hospodě na samotě u lesa. Hlavní hrdina se sice pokouší dostat ze zajetí psychopatického hostinského, ale nakonec místo boje jen tak přežívá. Myslím, že ve skutečnosti by bojoval více, jelikož pud sebezáchovy má člověk v sobě zakódovaný hodně hluboko. Žádná z postav si sympatie diváka nezíská, a tak je vcelku jedno, kdo a v jakém pořadí se odebere na věčnost. Vrcholem bizarností je scéna ve vesnici u piva, kdy jeden magor sedne ke klavíru a zbytek magorů se pustí do tance. Přehlídka debilů jako ze sanatoria pro těžce postižené...Nejlepší na filmu je kamera a lesní scenérie, zejména bažiny s povalujícími se kotouči mlhy. Na dobrý film je to ale hodně málo. ()

Hrabka odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám rád ujeté filmy bez logiky alá Taxidermia. Přestože jsem čekal fajnové explo, tak to k podobným nepochopovým filmům mělo hodně blízko. Celé to začne sice blbě, ale jakmile týpkovi chcípne auto uprostřed lesů, tak jsem očekával, že se začne něco dít, ale ono ne. Následuje nudná pasáž jakéhosi oťukávání mezi dvěma až třemi postavami, seznámení s místními vesničany a první konflikt. Dobrý, říkal jsem si, teď se začne něco dít. A taky že začalo, ale bylo to neskonale debilní, tupé, blbé, trapné, nelogické, hloupé a ujetě úchylné. Žádné napětí film vyvolat nedokáže, protože vám zůstane rozum stát nad tím, co to tam ty postavy předvádí. Doufal jsem třeba, že konec tuhle šaškárnu nějak vysvětlí, ale ne. Omlouvám se těm, kterým se film líbil, sice je vůbec nechápu, ale každý máme jiný vkus. Pro mě byl tenhle film utrpením, modlil jsem se, aby už byl toho nesmyslného poskakování, brečení, střílení, honění konec. 5% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to horší, ale mohlo to dopadnout i lépe. Horor s nápadem, který mne udivoval po celou dobu filmu. Při příjezdu na penzion se mi zdál divný jen člověk, který hledal svého psa. Nakonec se to zvrtlo v dobrou podívanou. Hlavní herec Laurent Lucas mi tolik neseděl, přesto zvládl svou práci obstojně. Slabší začátek, za to lepší konec. Spíše střídavé pocity, chvilku jsem přemýšlel nad horším hodnocením, takže beru Calvaire jako lepší tři hvězdy... 6/10 = 63% ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama