Reklama

Reklama

Slavná alba: Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon

(TV film)
  • Česko Pink Floyd: Dark Side of the Moon (více)
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2003, 84 min (Alternativní 49 min)

Obsahy(1)

Vznik fenomenálního rockového alba ve vzpomínkách přímých účastníků nahrávání... "The Dark Side Of The Moon" je jedním z největších alb všech dob. Důkazem budiž přes 30 milionů prodaných kopií a více než 14 let v hitparádách v USA. Kapela Pink Floyd se po vydání desky zařadila mezi celosvětovou rockovou elitu. Úžasný pohled na tehdejší atmosféru i samotné nahrávání nabídnou všichni tehdejší členové kapely – Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright. Dokonce samotní muzikanti zahrají písničky a předvedou hudební témata z alba. Navíc zvukový inženýr alba Alan Parsons rozebere několik skladeb, tak aby poskytl jedinečný pohled na hudební strukturu tohoto jedinečného rockového díla. Stranou nezůstane ani samotné poselství celé desky. Bylo to vůbec první album, na které všechny texty dodal Roger Waters. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na Newtonovském pojetí fyziky je něco zajímavého. A možná právě o to na tomhle albu jde." Mám rád přemýšlivé lidi. V rockovým světě tedy raději sázím na větší přímočarost, ale na Odvrácenou stranu měsíce se občas vydám a je mi tam dobře. Tento dokument začal na můj vkus příliš filozoficky a to mě moc nebavilo. Pak však začaly hrátky se zvukem, rozpitvání vzniku jednotlivejch skladeb a já na to album najednou hledím úplně jinak. A rozbor toho, co chce sdělit obal desky, mě vysloveně nadchnul. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana měsíce, nikoliv hudby. Dokument, který spatřil světlo světa u příležitosti vydání remasteru jednoho z nejlegendárnějších alb rockové a nejen rockové, ale i hudebné scény vůbec. Hned prví album formace Pink Floyd, které vyšlo v roce 1967 pod „stručným“ názvem The Piper at the Gates of Dawn dostálo velkého ohlasu a s ohledem na minulost je stále velmi ceněné. Tady se prvně ukázala struna po které chtěla kapela dále vést své tóny. Psychedelický rock či jistá odnož art rocku se stali domáckou základnou. A v roce 1973 se na pulty obchodů s hudbou dostala legendárná, kterou jsem evokoval hned v úvodu jejím překladem - Dark Side of the Moon. V devíti skladbách pánové Gilmour, Mason, Waters a Wright zadělali na nesmrtelnost. Tak třeba čtvrtá skladba The Great Gig in the Sky, text pojednává o smrti a dívčí vokál mu dodává jistou mocnou a astrální působivost. Nebo následující Money, které prospělo vydání jako singlu a za jejímž vznikem stál zvuk zavírající se pokladny a cinkání mincí. Či třeba šestá skladba Us and Them, která připomíná prožitá dobrodružství a spletitou dráhu cest po nichž kapela kráčela na poli rockové scény. Krátký, ale obsáhlý dokument, který nejen fanouškům legendární formace, ale taky všem ostatním nechává nahlédnout do kuchyně, kde byla tahle hudební pochoutka připravena. Já dávám za 5, protože si nejen kapely, ale i tohoto počinu na hudební scéně velice vážím a celých těch několik desítek minut (84 jich ale určitě nebylo) jsem bral jen a pouze jako nutný doplněk celého dlouholetého snažení. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

" There is no Dark side of the Moon really.... In matter of facts, it's all dark." Dokonalý dokument o vytvoření jednoho z nejdůležitějších alb všech dob a nejlepšího a nejúspěšnějšího rockového alba vůbec.... " ...And everything under the sun is in tune. but the sun is eclipsed by the moon. " ()

Marze 

všechny recenze uživatele

"Chtel bych si sednou jako posluchač a mít možnost si dopřát ten zážitek a pustit si album úplně poprve" říká hudebník. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

"Strašně rád bych chtěl být člověkem, který si sedne se sluchátky na uších a poslechne si celé album poprvé. Já jsem tuhle zkušenost nikdy neměl." - D. Gilmour ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Dark Side Of The Moon som prestal počúvať asi 10 rokov dozadu. Pustil si ho... a nič! Zrazu, po cca 20 rokoch, neoslovoval. Ale tento dokument to možno zvráti, pretože je nie len dostatočne obsažný a zaujímavý, ale v prejavoch členov kapely skoro až pokorný. Sú to sympaťáci a cez sympatie k autorovi či autorom som ja už nie jedno veľdielo objavil a zamiloval si... tak prečo by to nemohlo fungovať aj pri znovu-zamilovaní si takého, no že? (originálne CD mám samozrejme stále doma ;)) ()

rawen 

všechny recenze uživatele

slušný dokument, snad by to chtělo trochu protáhnout a vynechat ty typické nešvary hudebních dokumentů ("tak jsme to natočili a řekli jsme si, wow, we did the number one record..." :))) 2.1.2006 - opravuju hodnocení, je to SKVĚLÝ DOKUMENT - 9/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se jen pro vzpomínku. Nakonec to ale tak nefungovalo. Všechny melodie, riffy, slova, znám už od vydání desky. A tak následné racionalizace může tento dokument ovlivnit jen sotva, nicméně Floydi jsou sympatičtí i po třiceti letech. K tomu mám jednu anekdotu, která se nestala v roce 1973, ale asi 3 roky poději. Když jsem v té době přicházel o půl třetí!) z práce. Ptal jsem se dcery Radky: "Tak Radko, co si dneska pustíme?". Dosud nemluvila a proto jsem ji udělal návrh a podrobně ho zdůvodnil. Jednou ale odpověděla: "Pikojd". Bylo to její první slovo a dokládá, že Pinkfloyd byla tehdy nejfrekventovanější kapela, široko daleko a nahoru dolů. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Můj vztah k Pink Floyd je neutrální. Vždy se mi líbila jen jesna píseň : The Wall, ale tenhle dokument se opravdu poved. Tady bych si dovolil dát text jedné písně, která zazněla v dokumentu: Money Money, get away Get a good job with more pay and you're O.K. Money, it's a gas Grab that cash with both hands and make a stash New car, caviar, four star daydream, Think I´ll buy me a football team Money, get back I'm all right Jack, keep your hands off my stack. Money, it's a hit Don't give me that do goody good bullshit I'm in the hi-fidelity first class travelling set And I think I need a Lear jet Money, it's a crime Share it fairly, but don't take a slice of my pie Money, so they say Is the root of all evil today But if you ask for a rise, it's no surprise that they're giving none away "HuHuh! I was in the right!" "Yes, absolutely in the right!" "I certainly was in the right!" "You was definitely in the right. That geezer was cruising for abruising!" "Yeah!" "Why does anyone do anything?" "I don't know, I was really drunk at the time!" "I was just telling him, he couldn't get into number 2. He was asking why he wasn't coming up on freely, after I was yelling and screaming and telling him why he wasn't coming up on freely. It came as a heavy blow, but we sorted the matter out" Us And Them ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Tento monumentální opus mých velmi milovaných Pink Floyd zbožňuju jak mnoho alb ne, tudíž jsem se rád podíval na tlachačku kluků o tom, jak to tehdá všechno tvořili a samozřejmě, samotné povídání bylo poučné, ne však revoluční a mohu říct, že zrovna na toto album pouhých 50 minut nestačí. 8/10. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Formalne jde o standartni hudebni dokument. Ale fakt, ze se rozebira nejlepsi hudebni album vsech dob z toho dela petihvezdickovou zalezitost. Sledovat Davea Gilmoura, jak 30 let po te odehrava ve studiu sve kytarove party a sola je na husi kuzi. Pro fanouska Pink Floyd je toto povinnost, pro fanouska hudby taktez! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Nepopieram, že Pink Floyd boli skvelou kapelou, hoci nepatrila medzi moje srdcové a tiež, že Dark Side of the Moon je jeden z najvýznamnejších albumov rockovej histórie. Čo ale odmietam uznať je, že by bol tento dokument nejak extra dobre spravený. Pre fanúšikov skupiny toho veľa neprináša a ľudí, ktorí skupinu veľmi nepoznajú, to moc neprivedie k vypočutiu si albumu. Je tam množstvo nezaujímavých technických detailov, ako že aké akordy a na koľko stôp sa nahrávalo a málo informácií o členoch kapely, prípadne o dobových pomeroch v čase nahrávania albumu. Do toho tie múdre, akože filozofické frázy Rogera Watersa, pri ktorých som sa musel smiať (možno blbý preklad do češtiny). Najväčšou chybou ale je nedostatok priestoru pre samotné skvelé skladby z albumu. Je to častý neduh takýchto dokumentov, že po kratučkej ukážke skladby je strih a už sa zase tliachá. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Tak geniální nadčasové album dostalo dokument ve stejném duchu jako je hudba na The Dark Side Of The Moon: Čistý. Nic navíc, žádné krajky. ()

Taškář 

všechny recenze uživatele

Tohle album je opravdu fenomenální. Oproti The Wall který byl již úpadek PF. Je hrozná škoda, že rusko rozeštvalo celý svět. Rozdělilo i poslední možné spojení mezi zbylými členy PF. ()

Reklama

Reklama