Reklama

Reklama

Pink Floyd - Live in Venice

(koncert)
  • Itálie Pink Floyd in Venice
Hudební / Dokumentární
Itálie, 1989, 90 min (Alternativní 60 min)

Unikátní koncert legendární britské rockové skupiny na plovoucím pódiu v benátské laguně z roku 1989. Davy fanoušků zaplnily celé náměstí Svatého Marka a částečně i vodní hladinu, kde sledovaly vystoupení z tradičních gondol... Legendární britská kapela Pink Floyd uměla svým fanoušků během svých koncertů připravit neuvěřitelný zážitek. V italských Benátkách to ale bylo 15. července 1989 vystoupení naprosto jedinečné. A to z několika důvodů. Koncert se uskutečnil přímo v tamní laguně a kapela jej odehrála na speciálním plovoucím podiu. Vzhledem k přímému přenosu vystoupení do celého světa musela kapela udělat do svého repertoáru několik změn, které před tím nikdy neudělala. Kvůli časovým omezením byly některé písně vynechány a jiné zkráceny. Navzdory velkému počtu nadšených fanoušků, obyvatelé města byli rozhořčeni. Ve finále dokonce došlo k odstoupení městské rady, která koncert povolila. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších koncertů hudební historie. Paradoxně bez Rogera Waterse, jehož působení u Floydů budou ale vždy připomínat nadčasové texty a osobně laděné příběhy v pozadí některých hudebních eposů. Gilmour, Mason i Wright hrají ve skvělé formě a ani ostatní hudebníci nijak nezaostávají. Budiž příkladem brilantní saxofonové sólo v Time nebo dokonalé výkony sboristek při The Great Gig In the Sky. Je zkrátka radost sledovat jedny z nejlepších muzikantů na světě při hraní svých nejlepších kousků a doprovázených typickou světelnou show. Ano, tihle pánové tenkrát tvořili hudební historii. A závidím těm, kteří je měli možnost vidět naživo. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Další z řady neskutečných koncertů Pink Floyd, který v mých očích dojíždí na dvě věci. Tou první a podstatnou je fakt, že o pět let později nabídli Floydi v podstatě ve stejném složení výjimečnou show, jejíž základy odehráli i v Benátkách. Ta show samozřejmě vyšla na DVD jako P.U.L.S.E. a já měl tu "smůlu", že jsem jí viděl dřív než tenhle záznam. Londýnské vystoupení ale kromě větší a promyšlenější show kterou dovolovala obří hala nabízí i mnohem lepší setlist. Post-Watersovská alba pod vedením Gilmoura jsou sice povedená, ale co si budeme namlouvat, jedná se rozhodně o "dark side of the wall" Floydovské tvorby. Zvlášť jsem se cítil dotčen opomenutím High Hopes, kterou společně s viděným Learning to fly považuji za vrcholy Floydů po odchodu Waterse. I tak to byl ale přes mizernou kvalitu záznamu fantastický zážitek a jakmile Floydi překonali tu "Delicate Sound of Thunder" pasáž a najeli na největší hitovky tak i bezchybný. Gilmour a spol. jsou zkrátka mistři svých nástrojů a tradiční odpálení všech světelných efektů při závěrečné Run Like Hell to jen a jen umocnilo. 85 % ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvostný a velkolepý koncert s řadou záběrů na gondoly plné lidí. Záznam koncertu je z turné k desce "A Momentary Lapse Of Reason", podle mě 3. nejlepší album od Pink Floyd už bez divného a neoblíbeného Rogera Waterse. Pro mě je to mnohem oblíbenější záznam koncertu ze stejného turné něž Pink Floyd - Delicate Sound of Thunder (1989). ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na floydí poměry netypicky uvolněný až lehce zkouřený koncert s nebývalým prostorem pro improvizaci (to jak kapela doplněná po Watersově odchodu o mladší posily zkoušela, kudy dál), s jedinečnou atmosférou Benátek, historicky nejuřvanějšími vokály v Great Gig in the Sky, šíleným zaskakujícím saxofonistou Scottem Pagem a kongeniálním režisérem přímého přenosu se zatraceně línou rukou na prolínací páčce. Vřelé díky té partě ruských pirátů, od které jsem před časem pořídil DVD s mono zvukem a výpadky signálu, tak, jak si kdosi tenkrát v půli července '89 natočil doma na Betu totéž vysílání, u kterého jsme v tu chvíli seděli s jistou dámou na jistém gauči v Novém Boru a kulili oči, co nám to sem bolševik přes železnou oponu pustil, netušíce, že nám dvěma i bolševikovi už zbývá jenom pár měsíců (a že za pár let budeme Floydy, už každý sám, hltat na Strahově z první ruky) – jak by zrovna tohle mohl nebýt můj nejoblíbenější floydí živáč? — Dodatek, září 2020: Zkrácená hodinová verze, kterou v těchto dnech vysílá ČTart, postrádá těch nejpamětihodnějších patnáct minut - obě pecky se ságem (Dogs of War a rozjuchané Money) i výše zmiňovanou uječenou verzi Great Gig in the Sky v podání Rachel Fury - a navrch ještě Another Brick in the Wall Pt 2. Zbývá překvapivě unylý až uspávací set tak na tři hvězdičky. Ještě že to bootlegové DVD pořád mám… Kdyby někdo tušil, zda je aspoň v boxu The Later Years koncert kompletní, jak tvrdí popisy, dejte mi prosím vědět :-) — Dodatek 2, září 2023: Je! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Hodnotená 60-minútová verzia (kultúrne barbarstvo!). Nie som obdivovateľ hudby skupiny Pink Floyd (s výnimkou niekoľkých skvelých kúskov), ale nutne ich musím rešpektovať pre ich prínos. Ich zemitý štýl na mňa pôsobí trochu uspávajúcim dojmom, čo je dané hlavne spôsobom, akým David Gilmour spieva. Keď ale spustí gitarové sólo, to je už úplne iná pesnička, to ma zaručene vždy prebudí. Obrovská škoda Rogera Watersa, bez neho to už jednoducho nemôže fungovať tak ako dovtedy. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Koncert vysílala v přímém přenosu italská tv RAI, pro kterou byl celý přenos technicky velmi náročný a vysílal se v režimu Eurovize v 50 zemí světa. (ČSFD)

Reklama

Reklama