Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se točí kolem automobilového závodníka Lonnieho "Lucky" Johnsona (William Smith), jeho přítelkyně Sammy (Claudia Jennings) a jeho podlého manažera Phila Adamsona (John Saxon). Divák se ponoří do světa, kde je všudypřítomná vůně benzínu a oleje, do víru soutěživosti, chamtivosti a korupce. Touha uspět a splnit si svůj americký sen, takový je svět závodění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Každý se s krizí ve svém osobním životě vyrovnává jinak, David Cronenberg s rozvodem se svou manželkou třeba natočením dvou diametrálně odlišných filmů v jednom jediném roce (Brood, Fast Company - 1979). Zatímco v Brood vyjádřil obavy o ztrátu dětí a svou manželku vypodobnil skoro jako sukubu v depresivním podobenství, Fast Company je pro něj první zakázkový snímek, na jehož natočení měl milion dolarů a v kterém se mohl naplno věnovat své pro spoustu lidí ne tak zřejmé vášni - autům. Ale divák očekávající další erotický thriller ala Crash bude zklamán, přestože zde jsou scény švédské trojky, naopak milovník závodů a formálně zatížený člověk si vychutná závodní scény snímané z ptačí perspektivy, naprosto pohodouvou a návykovou hudbu a ti ostatní zase ironizování filmových klišé a schémat a řízně napsané dialogy (Fast Company je první film, který Cronenberg nenatočil dle svého scénáře) a coolově přehrávajícího Johna Saxona. Fast Company je Cronenbergův dramaturgicky nejucelenější a nejmainstreamovější film, který ale bohužel nelze docenit bez plné znalosti autora a jeho díla. Perlička na závěr: Jedna z bývalých Playmate Playboye, Claudia Jenningsová, rok po natáčení filmu přišla o život při atuomobilové nehodě. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl, že je to Cronenberg, ani by mě to nenapadlo. Spíš průměrný dobový film, kterým se dá slušně zaplácnout čas, ale to je tak vše. Zachraňuje to pocit, že ničím jiným to být ani nemělo. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dobří herci, super rychlá auta a David Cronenberg, co víc si jen přát? I když jeho vliv není v tomto snímku znát tak jako v jeho jiných dílech. Z celého příběhu dýchá pohodlná atmosféra 70. let a člověk by skoro přísahal, že cítí i trochu benzinu. Herecké výkony jsou víc než dobré a potěšila mě i přítomnost mého oblíbence Johna Saxona (i když v záporné roli). Fast Company je zajímavý film s pořádnou dávkou paliva! Pro fandy Davida Cronenberga povinnost. Nemá daleko ke čtyřem hvězdám. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Už roky posledný Cronenberg, ktorého som nevidel. Bolo to tou témou. Ten film má cool dobovú atmosféru, ale jeho svet mi je neskutočne vzdialený. Kozy fajn. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Super jednohubka, len škoda, že Cronenberg nezasadil túto svoju bokovku medzi kamionistov, ako napríklad Carpenter. Jedno z áut má prezývku "funny car" a ono funny sú tu všetky vytuningované závodné autá. No a záverečný podraz je ako z paródie, zaujímalo by ma, či to myslel Cronenberg v scenári skutočne vážne, alebo si robil srandu z tupých klišé tým, že ich využíva. Každopádne klaďasi sú sympaťáci a záporáci hnusní, to je podstatné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

První polovinu mi připadalo, že přes hodně atraktivní téma automobilových závodů a jejich zákulisí (včetně korupce a podrazů) snímek občas trpí mírnou vyčpělostí a nejedním slabším místem. Ale možná jsem se jen potřeboval trochu rozkoukat a smířit se s tím, že jakkoliv je David Cronenberg ve svém obvyklém žánrovém zaměření (ve jménu různých bizarních sci-fi / thrillerů / horrorů) skvělý režisér, Johnu Frankenheimerovi coby specialistovi zase mj. právě v oblasti sportovních dramat (Grand Prix, The Gypsy Moths, Jezdci) se může tímto počinem přiblížit maximálně tak ze stometrové dálky. Přesto má Fast Company řadu skvělých scén včetně celkem slušné akce nebo poutavého náhledu do autodílny a k závěru skvěle graduje i příběh. Z hereckých výkonů bych zmínil zdařile ztvárněnou záporní postavou slizkého manažera Phila v podání Johna Saxona, který tu často vnáší stylovost i napětí. Celkově však Fast Company oplývá spíše pohodovou atmosféru, na čemž nese podíl i často znějící jemná rocková a country muzika a řekl bych, že jedná se o ten nejoddechovější film, jaký Cronenberg kdy natočil, i vzhledem k úplné absenci režisérových typických sklonů k úchylným a jinak bizarním motivům. O to zajímavější bylo pro mě vidět Fast Company nedlouho po snímku Crash, kde se spousta rychlých jízd autem a bouraček objevuje v rozhodně jiném kontextu. :o) Přestože i tentokrát víc, než lepší 3 hvězdičky neudělím, zhlédnutí tohoto polozapadlého kanadského filmu nelituji. [65%] ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Kastrovaný Cronenberg. David sa vykašlal na všetky svoje trademarky, nasadol do "funny car" a natočil si blbučké béčko. Vo svojej blbosti je to síce rozkošné, ale toto je hlboko, hlboko pod Davidovou úrovňou a som rád, že sa k takémuto typu filmov už nikdy vo svojej tvorbe nevrátil. 5 / 10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Cronenberg ještě rozhodně nebyl ve své nejlepší formě a spokojil se i s trochu horším provedení některých bouraček, ale přesto podává obrázek o tom, jak jsou lidské vztahy komplikované. Navíc to prezentuje v uřvaném a rychlém hávu, který je místy hodně sexy, což se mi na něm líbilo asi nejvíce. Má to ale potřebný drive a zase tolik to nezestárlo. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Odpočinkový film ze zákulisí automobilových závodů, o jejichž zábavnosti stále silně pochybuji. Pohodoví herci, muzika, nálada. Cronenberg velmi jiný, ale po The Brood je pro mě Fast Company vykoupením. -"Hey Johnson, I don't have to kill you to beat you." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len priemerny film od Cronenberga /Existenz, Mladata/, ktory ani nema Cronenbergove uchylarny. Skor len taky sivy, sedivy priemerny autickarsky film, nema ani poriadnu dejovu liniu. No a herci - snad len Vilo Kovac, zvysok som ani nepoznal. Kazdopadne nudna rutina, staci raz - dva razy vidiet a viac sa nevracat. Dobre tak akurat ako kulisa ked cistim hajzl, kalam drevo, natieram plechy atd atd : 55 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, dobový film, dobová hudba, dobové postavy, dobové naprosto všechno. Rychlá auta, adrenalin, atraktivní herci, půvabné ženy (což je největší klad filmu), sem tam nějaké kozy (což je druhý největší klad filmu). Jeden náznak sexuální scény, boj s konkurencí, jednoduchý příběh, jednorozměrné postavy, nic víc než o potěšení z jízdy zde nejde a ani v tom není přesah. Jestli by se Cronenbergova tvorba ubírala tímto směrem, kdyby si jeho atypická a úchylná díla nenašla fanoušky, tak by podle mě dost rychle zapadl, nebo by se z něj stal průměrný komerční režisér. Cronenberg měl rád rychlost, to je v nemalém počtu jeho filmů poznat (a v Crash nejvíc) a v tomhle zakázkovém díle poznat taktéž, akorát je to celé šíleně ploché a s minimem pamětihodných scén. Myslím, že ty, které podobný typ filmů baví, to oslovit dokáže, ale mě jen to zrovna nebere a Cronenberga mám rád hlavně pro to, čím se proslavil. Tohle do jeho tvorby sice svým způsobem zapadá, ale je to na míle vzdálené od toho, s čím si ho svět spojuje. A myslím, že se není čemu divit, že je Fast Company prakticky neznámé, protože je to jen další z dobových filmů, který nemá co víc nabídnout. Odvádí dobrou práci pouze tehdy, pokud od něj víc než tohle nečekáte. Není to špatný film, ale mě neměl moc čím oslovit. Lepší 2* ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Od filmu o dragsterech a to ještě natočený v syrovějších (filmařsky) 70.letech jsem čekal víc. V minulosti jsem na tihle závody díval celkem pravidelně a ne jen v Americe má historii, ale i ve Švédsku, a stačí si podívat na jeden závod a člověk má z toho víc než tady se dívat 90 minut na film. 2,5/5 ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Pre každého okrem fanúšikov tých komických prďochov, čo sa tu pretekajú, je RÝCHLA SPOLOČNOSŤ zaujímavá z jedného jediného dõvodu, a to, že ju natočil David Cronenberg na vrchole svojho najšialenejšieho mladíckeho obdobia ( ako prvý projekt na objednávku ) a pritom je to tak neuveriteľne „normálny“ film, že sa až veriť nechce, v ktorom vládnu jasné farby, vyhráva veselý dobový popík, stále svieti slniečko a súťažia rýchle autá... Nuž čo, aj Baron of Blood potrebuje občas dovolenku... ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Scény z duelov a z pretekárskych áut nemajú chybu. Zbytok stopáže je však nesmierne nudná plnka trápnej drámy. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Scény z duelů závodících aut jsou sugestivní, jinak slabší. Film se vymyká z tvorby Cronenberga.(max.50%). ()

Reklama

Reklama