Reklama

Reklama

Théâtre de Monsieur & Madame Kabal

  • Francie Le Théâtre de monsieur et madame Kabal (více)

Obsahy(1)

Pôvodne malo ísť o televízny seriál. Borowczyk tu rozvinul čiernohumorné šantenie dvojice Kabalovcov, ktorú predstavil v krátkometrážnom filme Koncert z roku 1962. Borowczykov najambicióznejší film je bizarný, groteskný a zároveň zvláštnym spôsobom dojímavý. Autor sa v ňom takmer úplne vyvaruje dialógov, ako aj konvenčnej narácie. Predostiera tu slasti aj strasti manželského života. Spája svoju hrubozrnnú grafiku s úchvatnými gýčovitými hranými farebnými vsuvkami, ktoré nás divákov zasväcujú do snov a fantázií pána Kabala o nemanželských aférkach s háremom dievčat... Predstavte si telenovelu, ktorú napísal Samuel Beckett, s výpravou Rolanda Topora a získate aspoň hmlistú predstavu o tom, čo bude nasledovať. (MFFK Febiofest)

(více)

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Zvedněte oponu, celý sál se dívá. Chtěl bych, aby jste celý film zaplnila svým herectvím. Žijte prostě těch 80 minut svůj život.“ Takže francouzská nová vlna tentokrát zasahuje i do oblasti animovaného filmu? Ale jo, proč ne. Tenhle osobitý filmový experiment 60. let nese v sobě několik skutečně pěkných nápadů, např. hravý opožděný prolog autora v podobě dialogu s jím stvořenou postavou a k divákovi, pravidelní hrané vsuvky, videoklip k vánoční koledě či dokonce malý film ve filmu (když hlavní hrdina navštíví biograf). A hlavně to nepostrádá během poněkud zmateně podaného příběhu i výrazný humor (zvláště v první polovině, jsem se několikrát dobře zasmál), byť nezlobil bych se, kdyby toho vtipu bylo víc. Některé části mě bavily hodně, jiné méně, takže celkově je tohle experimentální divadélko pro mě spíše takovým menším exponátem na pomyslné výstavě filmového umění. Rád jsem si na něj zaostřil a podíval se s lupou na hrstku originálních animací a nápadů, ale opakovaně si k němu již nejspíš nepřistoupím. [60%] ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Dílko obrazově i zvukově nadmíru nápadité a skvěle animované, ale propánakrále - sedmasedmdesát minut?? Pokud se k Borowczykovi ještě někdy vrátím, bude mít přednost "Blanche", "Renesance", "Hry andělů" a "Diptych" a možná i "Goto, ostrov lásky", "Zvíře" a "Pekelné scherzo". ()

Reklama

Galerie (20)

Reklama

Reklama