Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v roce 1908 v Anglii. Na Ravenscroftské panství přijíždí britský inspektor Scotland Yardu Thomas Hatcher (Martin Dejdar), aby zde vyšetřil záhadnou vraždu čeledína Patricka Roarka (Mark Huntley). V domě žije 5 žen paní Ravenscroftová (Greta Scacchiová), její dcera Gillian (Laura Harrisová), guvernantka Charlotte Kleinerová (Gabrielle Anwarová), kuchařka Ellen Frenchová (Edie McClurgová) a služebná Dolly (Fay Mastersonová). V průběhu vyšetřování inspektor Hatcher zjistí, že smrt Patricka Roarka nebyla nešťastná náhoda, jak všechny ženy svorně tvrdí. Naopak se zřejmě jedná o vraždu, která má navíc něco společného se smrtí majitele panství pana Ravenscrofta, který zemřel také pádem ze schodů. Výpovědi si v mnoha případech odporují a je na inspektorovi, aby zjistil tajemství Ravenscroftského panství. Zemřeli nešťastnou náhodou, zabili je duchové nebo šlo opravdu o vraždu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nafouknutá bublina. Panství není žádný velký průšvih, jak se psalo. Jen mlátí prázdnou slámu. Detektivka, kde najít vraha není zdaleka tak těžké jako najít někoho, kdo prokazatelně nevraždil a hlavně před rozuzlením udělat tři dějová salta - kolikrát už to tu bylo? Průměrný film, který neurazí, ale kritikům stačil, aby půl roku hodovali na jeho neúspěchu. 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele

V polovině 90. let byl Martin Dejdar na vrcholu - na Nově řádil s Vackem v Na vlastní nebezpečí a točil filmy jako ŠAKALÍ LÉTA, AMERIKA či UČITEL TANCE, za kterého dostal Českého lva (ten ročník i moderoval). Ocenění mu ale žádné další nabídky nepřineslo a tak se rozhodl natočit si film sám, v produkci jím spoluzaložené produkční společnosti M.D.M. Byl vybrán realizačně i umělecky nenáročný scénář vycházející z divadelní hry Ravenscroft od Dona Nigro, angažoval se mezinárodní herecký ansámbl v čele s Peterem O´Toolem, Gretou Scacchi a Dejdarem, britský režisér a český štáb a natáčení prvního českého filmu v angličtině se rozjelo. A záhy zastavilo pro nedostatek financí. Pravé peklo ale nastalo až když byl film dokončen, uveden, strhán kritikou a když i přes holedbání tvůrců do kolika zemí se jej podařilo prodat, po sobě zanechal milionové dluhy, které zůstaly na triku Dejdarovi. Za to, o co se pokusil a co s tím zkusil, má Dejdar moje sympatie, ne už tak ale jeho dílko. Nejdřív pozitiva, která začínají a končí u skvělého obsazení a hereckých výkonů, zejména vynikající Grety Scacchi a opravdu podmanivé Laury Harris (Mary Beth z o rok starší Rodriguezovy FAKULTY). A teď to ostatní. Jakkoli to Dejdar popíral, obsazení Petera O´Toolea je ryze samoúčelné, ve filmu se objeví všehovšudy na nějakých pět minut a jeho postava není pro příběh ani zdaleka tak důležitá, aby byl vyobrazen na plakátě (mimochodem s Dejdarem nemají ani jednu společnou scénu). Výkon samotného Dejdara je pak při vší úctě trapný. Scénář je slabý jako detektivka (vodopád výslechů a lží vás záhy unaví) i jako komedie a i když se režisér i kameraman snažili, co mohli, aby z téhle televizní inscenace udělali plnohodnotný film, výsledek je umělý a krajně neuspokojivý a přímo se nabízí srovnání s podobnou detektivní taškařicí, Zelenkovými BANKROTÁŘI (kde si Dejdar také zahrál), která ale naštěstí zůstala moudře v televizi. Cinema: 40%, IMDb 5/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dostal k tomu slavnému Dejdarovu údajnému provaru. Trochu mi to připomnělo ty studiové detektivky vysílané v ČT jako TV inscenace v osmdesátých létech. Rozdíl je v tom, že tohle se točilo opravdu v Anglii s některými anglickými herci v čele s dnes už stařičkou hvězdou O´Toolem. I já oceňuji Dejdarovu odvahu být producentem, ale ten nezdar celkem chápu. Na film jsem koukal sice unavený, ale nijak výraznějí mně děj neprobral. A to jsem očekával Doylovské prostředí z nějakého toho anglického v mlze tonoucího hrabství... Prostě mně to nechytlo, nazaujalo. Polovinu stopáže filmu tvoří 100x ukázaný pád ze schodů... Pobavilo mně, že Dejdar hraje inspektora Scotland Yardu, který se jmenuje Tomáš Hatcher a část dětství prožil v Praze což na panství několikráte zazní... :-). Film mi nějak nesdl, přišel mi takový kostrbatý, Dejdar pobíhá od jednoho obyvatele panství k druhému, vždy se něco dozví a hned zase běží zpět k prvnímu s doplňující otázkou... Do toho velmi rušící flashe Hatcherových představ - když vyslýchá lady Ravescroftovou představuje si jak jí líbá, když vyslýchá kuchařku krájící maso, představuje si jak jej tím mase plácne, když se mluví o urostlém těle Roarka kamera ukazuje zpocené cvičící svalnaté tělo.....atd.. Jestli to měl být humor tak nebyl ani český, ani anglický. Navíc jsme měl stále problém s tím, jak se Dejdar nadaboval. V české verzi mluvil podivně vysoko skoro takovou fistulí. V originálu mi zase vadila jeho nedokonalá angličtina se slovanským přízvukem. Místy byla docela zajímavá hudba M. Dvořáka. Já osobně Dejdara nepovažuji za nějakého extra filmového herce, takže jsem od něj nic moc neočekával a ani nic moc nedostal. Když to shrnu, stačí to vidět jednou. DVD jsem koupil v jedné rušené půjčovně DVD za 10 Kč a víc bych za to asi nedal. Dávám dvě hvězdy z toho jedna je za odvahu. * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Martin Dejdar v zajetí divadelnosti, zastíněn převýšeným mezinárodním ženským hereckým osazenstvem a nakonec vykoupen skutečností, že  film je po letech přijímán lépe než v době svého vzniku. Tehdy jej strhala kritika a komerčně naprosto vyhořel. Dejdar na prvním anglicky mluveném českém filmu z pozice producenta prodělal nejedny kalhoty. Sám se pasoval do hlavní role inspektora Scotland Yardu, co má český původ, který přijíždí na panství v anglickém zapadáku na začátku dvacátého století vyšetřit neobjasněné úmrtí sluhy, který zemřel za nevyjasněných okolností po pádu ze schodů. A nejspíš mu někdo k tomu fatálnímu pádu dopomohl. Navíc podobným způsobem před časem skonal i majitel sídla. Na místě  se setkáváme s atraktivní vdovou (Greta Scacchi), její  dcerou (Laura Harris) a personálem (Fay Masterson, Edie McClurg) z kuchyně, který  tvoří dvě kuchty. Předně docela debilně působilo Dejdarovo příjmení Tomáš  Hatcher. A stejně debilní byly jeho četné představy související s vyslýchanými. Jednou si představoval, že se na svědkyni vrhá a líbá ji, podruhé, že je ohrožován kuchtou, co se ho chystá bacit kusem masa a tak dále. Těmito zbytečnostmi se film mnohdy posouval do roviny podivné detektivní parodie. Film vycházel z divadelní předlohy a je to na něm hodně  znát. Obsahuje dlouhou řadu statických scén, založených na sáhodlouhé konverzaci. Hudba dvojice Michal Dvořák a Martin Kumžák je skvělé zlovĕstně posazená a často navozuje až strašidelné pocity. Samotné interiéry sídla jsou příslušně nasvícené a nasnímané tak, aby navodily mysteriózní dojem. Greta Schacchi při svém nástupu na scénu nenechá nikoho na pochybách, že ona je hlavní hvězdou filmu. Měl jí zřejmě  být legendární Peter O'Toole v roli kontroverzního pána panství, ten má ale ve filmu jen pár sekvencí a funguje spíše jako atraktivní doplněk do titulků. Celé pojetí filmu pak nemá daleko do dražší televizní inscenace. Diváky ještě čeká poměrně absurdní rozuzlení záhady. Ken Berris režijně zůstal ve sféře otravně opakujících se flashbacků, kdy za film nesčetněkrát uvidíme padat ze schodů protagonisty úmrtí, konverzující detektiv versus podezřelé ženštiny se jevil v duchu staromódních detektivek poměrně přijatelně důstojně, než se rozhodlo, že požije alkohol a zbytek své detektivní mise dohraje se zvýšenou hladinou promile v krvi. A tím jen umocnil parodické vyznění filmu. Martin Dejdar na svůj hýčkaný film ani po letech nedá dopustit. A tak si tedy nyní připomeňme, na co tenkrát vehementně lákal diváky do kin. 6/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film je to podprůměrný, ničím mě nezaujal. A přece jsem se -svého času - pokoušel přijít na to, proč je tak matný. Rozbor by to byl dlouhý a nudil by mě. ()

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Shlédnuto na LFŠ2010. Jeden z nejstrašnějších počinů porevoluční éry české kinematografie. Slýchal jsem zleva zprava, že se film nepovedl, ale že se jedná o až takovou sračku, to jsem netušil. Samoúčelně roztřesená kamera (jak se k něčemu podobnému mohl snížit pan Vladimír Smutný, to nepochopím), nesmyslný střih, jakýkoliv smysl postrádající děj a jako vrchol - obludný výkon Martina Dejdara. Těší mě, že jsem na tu hrůzu nebyl sám a mohl jsem trpět společně s MrCreosotem. Ve dvou se to lépe rozdejchávalo. Můj komentář by jistě mohl být obsáhlejší, ale nechce se mi té hrůze věnovat už ani sekundu času. Ale přece jen si ještě jednu poznámku neodpustím - pane Dejdare, na tomto filmu jste prodělal kabát... a naprosto zaslouženě. Patří vám to! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy zaslouženě, protože mě to pobavilo. Čekala jsem, že můj stý komentář bude obsažnější, ale myslím, že k tomuto snímku netřeba víc psát, za dlouhých zimních večerů se to sejde. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Viktoriánsky laděné detektivky mám rád, Panství jsem chtěl vidět od chvíle, kdy se natáčelo a Martin Dejdar o něm tehdy v médiích mluvil neskutečně sebevědomě. Včera jsem pak náhodou o filmu zaslechl zmínku a konečně si znalost doplnil. A výsledek? Ono je to vážně skoro tak špatné, jak se povídá. Tenhle film chatrně stojí a především padá se scénářem, který se hrubě nepovedl. Jo, chtít z divadelní hry udělat film není snadný. A tady tvůrci vybouchli. Blábolivý děj, Dejdar, co svým umem stačí na televizi, nikoli však na film, stotisíc flashbacků, dokola padající těla že schodů, rádoby šokující twisty, nepochopitelný hrdinovy představy a strašný dabing, a to nejen Nadi Konvalinkové, ale i Dejdara dabujícího sebe sama, hyperkorektně vyslovujícího "Jsem" a že někdo padá "se schodů"... V opileckém závěru jsem se už nepokrytě bavil na účet filmu a kroutil hlavou, co je to za debilitu. Vzhledem k obsazení je to škoda, Gabrielle Anwarová je nádherná, Greta Scacchiová zajímavá (byť jí hlas Konvalinkové strašně ubírá), Laura Harrisová, u který jsem dlouho přemýšlel, odkud ji znám, než mi konečně docvakla Rodriguezova Fakulta... ale film je propadák. O nesmyslných dovětcích, co jako hrdinové dělali potom, se zmiňovat nebudu. Trapárny s Margaret Thatcherovou nebo Chamberlainem a Hitlerem nelze přejít bez spršky vulgarismů. Nerad to říkám, ale je to fakt blbost. Hodně velká blbost. ()

MrCreosote odpad!

všechny recenze uživatele

Rok 1999 byl z hlediska kinematografie rokem bohatým - tehdy ještě bratři Wachovští natočili přelomový Matrix, neznámý Sam Mendes zrežíroval pětioscarovou Americkou krásu, Jan Hřebejk naservíroval českému národu dnes již kultovní Pelíšky a nakonec tu máme Martina Dejdara, který se rozhodl, že anglickou detektivku nenatočí nikdo tak dobře jako on. Tři z výše jmenovaných slavili fenomenální úspěch, jeden vyhořel na celé čáře. Hádejte který? Panství je zážitek snad až surreálný. Tohle slovo pasuje na všechno - na herecký výkon Martina Dejdara, který se ani hereckým výkonem nazvat nedá; na celý děj, který se z vážné první půlky překlápí do parodické poloviny druhé, přičemž naprosto nefungující a nechtěně směšné je obé; a platí to i pro formální stránku, která je zoufalá i v měřítkách českého filmu. Věru nevím, co tímhle Martin Dejdar sledoval, no alespoň si uvědomil, že do role Angličana by vskutku měl obsadit pravého Angličana a že svůj vysněný projekt by neměl vkládat do rukou naprostých, třetiligových břídilů. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl český film, tak bych jedničku ubral, ale za tu odvahu si Panství toto hodnocení určitě zaslouží. Navíc jsem se příjemně pobavil nad řadou absurdních situací, i když ze začátku nic nenasvědčovalo tomu, že jde o komedii. Pointa je hodně přitažená za vlasy, ale nedá se říct, že by nefungovala - je jen tak trochu originální. Herci jsou typově přesní a ani Dejdar nijak nevybočuje. Samozřejmě netřeba zmiňovat zlaté české ručičky, jež dovedly film k technické dokonalosti (možná kamera byla trochu kýčovitá a efektní). Nevím, jakými komplexy kritici tehdy trpěli, ale tento snímek je přinejhorším průměr (ve světové produkci). ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné, vlastně jsem se výborně bavila. A to jsem to původně podle zdejšího hodnocení viděla dramaticky, až drakonicky. Z filmu jsem dlouhou dobu znala jen soundtrack Martina Kumžáka a Michala Dvořáka, k jeho zhlédnutí jsem se dostala až teď. Martin Dejdar může být hrdý, Panství je dobrý film; v porovnání s většinou současných českých výtvorů dokonce velmi dobrý. Vizuální stránka je krásná, humor černočerný. Film mi vůbec nepřišel únavný, působil na mě přesně opačně. Fakt, že jde o nezávislý film, ještě zvyšuje jeho hodnotu. Jiří Lábus v miniaturní roli Anguse je dalším plus. Jasné čtyři hvězdy. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem o tom filmu četl a slyšel, jsem čekal malér jak hrom a vida, ono to tak hrozné není. Pochvalu si zaslouží hudba Michala Dvořáka a Martina Kumžáka či kamera Vladimíra Smutného. Co je poněkud nepochopitelné, je údajný rozpočet 150 milionů korun (ačkoliv ano, jsou tam ty hvězdy), což se rozhodně neodrazilo ve vizuální stránce, kterou mi film připomínal lepší televizní mikrokomedii. Nějak mi také nesedlo to zcela nejasné žánrové zařazení, respektive rychlé změny žánrů (nejvíc mi seděla takřka dadaistická pasáž, kde již zoufalý a opilý detektiv, odhaluje tajemství pomocí několika hledisek "to bylo tak" - mám tam ale problém - pokud jsem dobře koukal, celá pasáž se odehrávala ve stáji, pak několik záběrů/protizáběrů dialogů a ejhle, jsme v jedné z místností panství...) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Český film, který má atmosféru klasické britské konverzační detektivky. Výprava potěší a herecké obsatení je více než slibné. Jenom je škoda, že realizace je moc statická a vhodná potom spíše než na velké plátno, rovnou do vysílání televize. Nevím, kde se tenkrát stala chyba, že v kinech film propadl a "odborná" kritika byla ve finále značně nespravedlivá. Vedle těch různých českých rádobykomedií či pseudodramat rozhodně to lepší, co v letech devadesátých vzniklo. A Dejdara nakonec nezbývá než obdivovat, co všechno kvůli zadluženosti díky realizaci tohoto filmu musel ustát... ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

toto stálo l70 milionov českých korún ???????????????? rok vyroby-l999 veď to sa nemohlo ani teoreticky vrátiť ......niekto sa musel dobre nabaliť. inak ako TV inscenacia celkom slušné ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Cesky film sa chce tvarit ako britska konzervacka - detektivka. Prilis poznat lacne kulisy, pribeh nedava zmysel a dialogy sa z nedaju pocuvat. Zbytocne vyhodenych 170 milionov Cz korun. 0 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě je toho filmu trochu líto. On je snaživý a je to z něj dost cítit, ale i když výsledek není žádný velký průser (z pohledu dneška, v době premiéry to byl propadák a Dejdar z toho 13 let splácel dluhy), stejně to moc nefunguje. Začátek se mi docela líbil, měl atmosféru a uměl mě upoutat, ale postupem času mi tam začínal vadit ten přehnaný počet flashbacků a agresivně problikávajících střihů (které na mě pak působily až takovým dojmem, jako bych byl na nekonečně trvajícím focení) a když už se z toho konečně stala komedie, bylo to v drtivé většině scének dost nevtipné. Asi by bylo nejlepší, kdyby to celé bylo natočené vážně a s pořádným scénářem, protože pak by Panství stálo za víc, než stojí teď. Takhle to je jen další nefunkční český film, kterých je v naší republice hromada a na všechny se dá rychle zapomenout. Na Panství ale ne, kvůli jeho pověsti a rozpočtu, který se v kvalitě filmu neodráží asi ani polovičně. 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prekvapive se nejedna o spatnou detektivku. I kdyz samozrejme nechapu onen monstrozni rozpocet, kdyz se snad cely film odehrava uvnitr a vyprava nebyla nijak narocna? Tech lzi a dejovych zvratu je pri vysetrovani tolik, ze to pusobi komicky. Pokud to byl zamer tvurcu, pak klobouk dolu. Zenske herecke vykony, v cele s vybornou Scacchi jasne prevysuji ty muzske. Jako televizní inscenace by to bylo uplne bez chyby, ale jako treti nejdrazsi cesky film..?! ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Niektoré české filmy sú strašne po každej stránke a tento je jeden z ných. Vôbec tu nič nefunguje. Všetko zlé. 1/10 ()

Reklama

Reklama