Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Jižní Korea 말죽거리 잔혹사 (více)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(více)

Recenze (83)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ha Yu .. Korejská střední škola v sedmdesátých letech nebyla tak idylická, jak známe sedmdesátá léta třeba z amerických pomádových horeček. Hned v úvodu je naznačeno něco o systému boje Bruce Lee. A obsah následných minut je převážně také boj .. s učiteli, spolužáky, dobou. Hlavně ta doba a společenská nálada v Koreji, sice už mnoho let po válce se severním sousedem, nevypadá nijak klidně a spokojeně. Vojáci na každém kroku, za sebemenší neposlušnost či neuniformovanost vás mlátí a se spolužáky v nové třídě to nemá nově přicházející student Hyeon-su ze začátku vůbec lehké. Musí čelit mnohým nástrahám a musí se tvrdě a všemi prostředky probojovat k vidině lepší budoucnosti v níž snad získá volný životní prostor, přátele, lásku a respekt.. Řemeslně dobře zvládnutý snímek, ať už je to propracovaný scénář, dobová stylizace, hudební složka nebo režie a kamera - zejména bitky na střeše školy stojí za nejedno podívání. 75%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in High School má podtitul "Spirit of Jeet Keun Do", čím sa odvoláva na systém boja zostavený slávnym Bruce Lee. Niekto by si mohol myslieť, že pôjde preto o martial arts film, ale nie je tomu tak (i keď bojových scén sa tu dočtáte a treba povedať, že pôsoboia dosť realisticky). Podstata príbehu a celého filmu, ale spočíva v inom. Bruce Leeho jadro učenia vychádzalo z viery v boj bez obmedzujúcich pravidiel, rovnako ako v úsilí neustále napredovať vo vlastnom vývoji (neobzerať sa späť, ale dopredu). A presne to sa deje aj vo filme. Skrz hlavnú postavu mladíka, prichádzajúceho na novú strednú školu, sledujeme osud a dospievanie aj jeho rovesníkov. Postupne ako sa mení povaha hlavného hrdinu (celým dejom sa vinie do hĺbky prepracovaná charakteristika nielen jeho, ale aj vedľajších postáv) vyvíja sa aj žánrový tvar filmu (od melodrámy s jemným nádychom humoru až po vážnu drámu). Navyše film veľmi realisticky reflektuje kórejský školský systém praktikovaný od dôb II. svetovej vojny až do začiatku 80. rokov minulého storočia, kedy prišlo k niekoľkým podstatným, ba až revolúčnym zmenám. Záver filmu, aj napriek eruptívnemu vyvrcholeniu predchádzajúceho deja nesie v sebe aj náznak odľahčenia s radosťou, ako reflexiu vo vieru v lepšiu budúcnosť. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SERU NA VŠECHNY KOREJSKÝ ŠKOLY!“..... /// (já taky, já taky…) Čekal jsem zajímavej vejlet do období, který je pro mě pole neoraný. Místo toho – smíšený pocity. Zajímavá škola, ubíjející romantika, zvláštní osobnost Hyun-soo a jestli něco člověk vychovanej v socialistickým Československu nechápe, tak jak všechny ty věci, který jste v tom filmu viděli, dokážete filosoficky převést do kritiky školskýho systému a podobnejch intelektuálskejch úvah. Korejskej muzikál ze střední 70tejch let bez ,,zpívánek“, zato s pár rvačkama, obdivem k umění Bruce Lee, upevňování morálky a nešťastnou láskou. Osoba obdivující Pelíšky a dávající přednost filmům s Jackie Chanem prostě orgasmus nedostane. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kolik takovej průměrnej korejec vydrží ran nunčakem do palice. 2.) Hledám obrazovou příručku: Brucem Lee snadno a rychle (…tak nejdřív si otevřem knihu na straně…). 3.) Pochopím, proč je na tom zamilovanej Korejec stejně jako zamilovanej Číňan (a co Čech? Diskriminace!!!). 4.) Thx za titule ,,kuore“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších korejských filmů, které jsem viděla. Velmi působivý, velmi opravdový, smutný a krásný a s výbornými hereckými výkony bez obvyklého přehrávání (hlavně Sang-woo Kwon byl úžasný). Bylo mi velmi smutno z příběhu chlapce, který byl nakonec donucen tolik se změnit a zároveň mě vnitřně uklidnilo, jak to s ním nakonec dopadlo, protože ten konec byl takové smíření a zklidnění a nový začátek. Velmi čistých 5*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pokud Korejci netočí čistou romantiku, tak jim to jde mnohem líp. V tomto případě je to drama, kde hraje láska až druhořadou roli. Vše totiž směřuje ale úplně jinam a je řečeno vlastně hned na začátku při pohledu na Bruce Leeho a jeho Pěst plnou hněvu. Průsečíkem všech žánrů je nesporná kvalita. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

MALJUKGEORI JANHOKSA - to je pro mě ideální skloubení linky romantiky, napětí, drámy, sociální sondy atd. A to vše tak perfektně drží pohromadě, že nejde než dát plné hodnocení. Navíc, tento jihokorejský snímek ve mně v několika scénách evokoval britský snímek PINK FLOYD: THE WALL. Není sice tak experimentální a artový (on vlastně takový vůbec není), není ani hudební/muzikálový, ale svou kritikou poměrů školského systému si s Pink Floyďáckým "nastavováním zrcadla" může v mnohém podat ruku. Shrnuto a podtrženo: Výborný film, u kterého si do poslední chvíle nemůžete být jisti, zda-li budete plakat dojetím nebo smutkem. A úplný závěr filmu? Imho - takový je skutečný život. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bojové filmy využívají děje a různých vedlejších zápletek pouze jako doprovodnou omáčku pro své akční sekvence, tento film - drama - naopak využívá několik menších, realistických soubojů k podpoření a vyhrocení své dramatičnosti. Schází se zde několik témat: kritika na tehdejší školský systém, vzpoura proti násilí, která vede právě přes násilí a také velice křehký příběh o neuskutečněné lásce. Tři zdánlivě odlišná témata se ladně scházejí v hlavní postavě sympatického, zastydlého chlapce Hyeon-su. Jak se s nimi vypořádá v této, pro Jižní Koreu typicky, citlivé a emocionálně podbarvené drámě, to už si musíte zjistit sami. 7/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Maljukgeori janhoksa je další jihokorejský film, jenž mě už od začátku chytl a do konce nepustil. Velmi poutavý pohled na nelehký život studenta na korejské střední v 70. letech, kdy tělesné tresty, šikana a bitky byly ve školách běžnou záležitostí a respekt spolužáků tou nejcennější komoditou. Citlivý mladík Hyun-soo potká na cestě za uznáním od okolí a především od svého despotického otce přátelství pomíjivé i trvalé, velkou lásku, podrobí se školnímu drilu a nepsaným pravidlům, panujícím ve školním kolektivu, aby si nakonec uvědomil, že nejdůležitější je mít respekt před sebou samým. Výtečná kombinace dramatu, sociální kritiky a romantiky. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ty asiati točej naprosto jinak než ostatní a v tom je asi to jejich kouzlo, kdy prakticky skoro každej jejich snímek je něčím mimořádnej. Skoro vůbec se nedrží zaběhnutých klišé, což je případ i tohohle, kdy mě příběh dokázal několikrát docela překvapit. a dokážou vytvořit skvělou atmosféru podněcující různý emoce, sice jinak se z pohledu příběhu nejedná o nic extra, něco na způsob Ondskan, ale tak moc dobře natočený a s vynikajícím vygradovaným koncem, že to prostě v člověku nějaký ty pocity zanechá. Jen je škoda, že vždycky musí každý takovýhle asijský romantický drama končit tak nejednoznačně ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee po Korejsku aneb Bruce Lee znovu ožívá. Maljukgeori janhoksa je takovým středoškolským korejským mixem - Akční, Drama i Romantické prvky. Příběh dospívajícího středoškolského mladíka, který je vyprávěn z části ze vzpomínek hlavního hrdiny a je okořeněn prvky z Bruce Leeho, romantiky, přátelství, první lásky, zrady a pomsty, . . konec zůstal pro diváka otevřen. Historický pohled na střední korejskou školu v době 70. let minulého století, kdy v Koreji byla napjatá vojenská situace. Příběh, který na mě dýchnul svou reálností a určitě ve mně hodně zanechal, spolu s výborným OST. Bojové scény byly bravurní a za Nunchaky jsem byl více než šťastný, ale žádného kung-fu se nedočkáte, pouze klasické školní mlátičky. Sang-woo Kwone je sympaťák a i všechny ostatní postavy hráli dobře.. Poslední bojová scéna byla neskutečně "COOL" a zároveň dokonalá "Poslední stojící vyhrává". Výtěz Blue Dragon Award 2004 - Best Art Direction -> to mluví za vše. Trailer Prostě nářez 90 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

Solidní středoškolské drama o zakřiknutém klukovi, který to ve finále konečně všem nandá ve stylu svého vzoru Bruce Lee. Doma má tvrdého otce, učitelé ve škole žáky otevřeně pohrdají a běžné jsou fyzické tresty a k tomu nějaká ta šikana. Na druhou stranu náš hrdina patří k těm učenlivějším a slušnějším, takže s představiteli školy má minimální problémy, před šikanou ho chrání cool kamarád a dokáže i zaimponovat své vysněné dívce, takže kdovíjak špatně na tom není. Dost mi to připomnělo KLASS, akorát, že je to mnohem umírněnější. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená juhokórejská dráma. Má dosť dobrý príbeh o slušnom mladíkovi, ktorý práve nastúpil na novú strednú školu, no tá je známa pre svoje tvrdé podmienky, kde nechýbajú telesné tresty a šikana medzi žiakmi a tak si musí v tomto novom zložitom prostredí zvyknúť. Ale vďaka svojim športovým schopnostiam si získava priateľov, medzi ktorými je aj uznávaná autorita školy, len nanešťastie práve on začne mať záujem o dievča, do ktorého je mladík zamilovaný, ale bojí sa to prejaviť. So spracovaním som nadmieru spokojný, je tu využité prakticky všetko, čo táto tématika ponúka, priateľstvo, šikana, týranie, snaha získať si rešpekt a samozrejme aj láska, hlavne to získavanie rešpektu medzi študentmi a priateľstvo je tu zvládnuté skvelo, tomuto nemám čo vytknúť, podobne aj čelenie rôznym samozvaným autoritám, len vzťah k dospelým mohol dostať viac priestoru, pár scén s otcom a jedným členom zboru, tu sa mohlo ešte pridať, lebo ani toto o nič nezaostávalo. A samostatnou kategóriou je romantická línia, v prvej polovici je veľmi dobre zvládnutá, síce to prílišné hanbenie hlavnej postavy mohli trochu obmedziť, ale všetko to pozorovanie v autobuse, požičanie dáždnika a podobné menšie romatické prvky sa mi páčili, len potom to začne ísť takou zvláštnou cestou, kde to už prakticky ani nemá priestor. A poteší aj všetko, čo tu súvisí s bojovým umením, hlavne Bruce Lee ako vzor všetkých mladých a jeho napodobovanie. Chválim, že film sa venuje výhradne len tomu hlavnému, nie sú tu žiadne zbytočné odbočky, takže sa na to po celý čas veľmi dobre pozerá a potenciál bol využitý takmer naplno, len tých pár spomínaných prvkov sa dalo ešte doladiť. Nesklamú ani samotné súboje, samozrejme sa nejedná o žiadny plnohodnotný akčný film, ale všetky súboje sú tvrdé, viac alebo menej úplne realistické a aj napínavé, hlavne tie vyzvania neporazených autorít. Herecké obsadenie je výborné, Kwon Sang-Woo v hlavnej úlohe, ktorý tu skvelo sadol, bavili ma aj obaja priatelia, hlavne Park Hyo-Jun ako predajca erotiky za každých okolností, k tomu príjemná Han Ga-In, dobre zvolení sú aj všetci bitkári a nesklamú ani zvyšné vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú úplne ideálne, tu nemám žiadny problém. Once upon a time in high school je asi najlepší predstaviteľ tohto typu filmu, celý čas som sa bavil veľmi dobre a oplatí sa to pozrieť aj viackrát. 79% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Už je to sice pár měsíců, co jsem film viděl, ale tenkrát jsem nic nenapsal, což si nedovedu vysvětlit, tak těch pár pochvalných slov hodím teď, když poslouchám soundtrack:-) Ano, film se mi líbil. Mám psát ještě něco? Raději ne:-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Až do konce jsem se bál, že tenhle film zkazejí některým z typicky sentimentálních korejských klišé, ale zázrak se stal. Ukrutně své, výrazné figurky, ale ještě ne karikatury. Ani příkladní padouši nepřehrávali. Vzásadě nemám co vytknout... Pro mne korejský kousek č. 1. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tiež ste nenávideli školu? Buzerácia, domáce úlohy, umelé autority. A k tomu neštasná láska a zrada... no buď mašla ako vyšitá, alebo zvoliť cestu Bruce Leeho Jeet Kune Do. Tu sa prenesieme do Kóreje roku 1978 a kde si prestupivší Hyun-soo zvyká na pomery diktárorskej strednej školy. Skamarátí sa s triednym bitkárom, pre ktorého znamená povesť všetko a zamiluje sa do jeho priateľky. A problém je na svete (a nie jeden). Viac nepoviem. Veľmi zaujímavý smínok, ktorý velice realisticky zobrazuje 1000-krát omielané téma ponižovania, a ktorý je navyše obohatený o romantickú linku. Natočené veľmi pôsobivo (bitky skutoćne vyzerajú ako bitky) a akonáhle som sa zorientoval v tých kórejských xichtoch, film si ma úplne získal. Ďalšie plusko pre Kórejskú kinematografiu. Pre školou povinných je tento film povinnosť! ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi prijemne pozeranicko, ktore tradicne po korejsky strieda viac zanrov, a to velmi nenasilnym a plynulym sposobom. Proste je to pribeh par priatelov na strednej skole, a vsetkych ich zazitkov, od nesmelych lasok, cez ciernu distribuciu nemravnych casopisov az po bitky o udrzanie ci ziskanie respektu. Naviac, vzdy ma velmi potesi, ak vo filme najdem odkaz na Brucea Lee, a ten je tu "rozobraty" sposobom, ktory vas pobavi, avsak aj pripomenie jeho kultovy status. A prenaramne ma potesil samotny zaver vo forme konfrontacie kamaratov, v ktorej jeden je fanusikom Brucea a druhy Jackieho chana :) (konkretne jeho postavy z filmu Drunken master). Velmi, velmi prijemne. (8.5/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spojiť drámu o dospievaní, obsahujúcu kritiku nacistického školského systému v Južnej Kórei koncom 70. rokov spolu s neurážajúco pôsobiacou poctu Bruceemu Leeovi (aj Jackiemu Chanovi), s príbehom priateľstva a zrady, s horko sladkým príbehom prvej lásky a s túžbou po jej naplnení, s komediálnymi prvkami a s dramatickou gradáciou deja - to všetko dá prácu. Zmixovať to navyše všetko dohromady tak, aby to pôsobilo vierohodne a pritom nenaivne pôsobiacim spôsobom to už sa približuje alchýmii. Nie je to dokument o dobe, no o dobe sa z neho môže divák dozvedieť možno viac ako z dokumentu. Je to skrátka a jednoducho Príbeh s veľkým P, balansujúci síce na hrane všetkého, čo do seba poňal, no balansujúci obratne a len miestami šliapnuc kdesi do oblakov, no z oblakov zase obratne späť zosadnúci na natiahnuté lano skvelého filmu. Áno veru, nebol by som povedal, že aj film vzdávajúci hold ázijským kung-fu filmovým hviezdam môže byť skvelý. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod ma trochu zaskočil..."Aká Pesť plná hnevu?, veď ja chcem pozerať niečo úplne iné." A po pár sekundách mi došlo. Toto bude pocta jednému z akčných hrdinov. Priznávam, že plagát Bruce Leeho(za 20Kčs!) bol môj úplne prvý plagát na stene, ale len do chvíle, kým som izbu neoblepil Arnoldom. No späť k filmu. Zo školského prostredia mi momentálne nenapadá nič, čo by predčilo tento film. Nenásilne v sebe skrýva niekoľko žánrov, ktoré fungujú sami o sebe, ale hlavne ako celok. Humor, romantika i vážne bitky školákov -"Rozdáme si to, poď na strechu!", sa nenápadne striedajú, ale zo všetkého je cítiť lásku k filmom a akčnému idolu menom Bruce Lee, ktorý dostáva slušný priestor. Počíta sa aj školská choreografia cez prestávku, hlavne "Hamburger", ktorého napodobovanie B. Leeho ma fakt pobavilo. Tiež sme v škole podobne vystrájali. Záver Jackie Chan versus Bruce Lee, ten ma zabil. Tak skvelý, vtipný a optimistický záver som už dlho nevidel. "Čche-čche!..80%. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Ďalší pôsobivý kórejský kúsok, v ktorom sa zasnená šikmooká romantika stretáva so serióznou, realistickou, sociálne kritickou drámou o šikane a telesných trestoch na školách. U oboch "ingrediencií" tak trošku pritlačiť na pílu, a rozdýchaval by som to ešte teraz. Takto je to "len" veľmi silné, čo by za normálnych okolností bohato stačilo, no keď si človek púšťa DVD od Lhurgoyfa, má už nejaké očakávania. 85%. ()

Reklama

Reklama