Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Cival 

všechny recenze uživatele

Film mého mládí. Už jenom kvůli tomu závěrečnému čapímu skoku to nemůže být za míň než tři hvězdičky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Byla doba, kdy na jeřába každý druhý televizí odkojený hňupík věřil, a to vám pak byla legrace:) Ne, vážně...za Daniel-sana a nezapomenutelné "nanést, rozetřít"... ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Já tuhle dobu fakt žeru. Primitivní námět o překonávání několika problémů (včetně sebe sama) je natočen s láskou a poctivým řemeslem. Pan Miyagi na hrad! ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $8miliónov║Tržby USA $91,030,000║Tržby Celosvetovo $130,800,000║ Zlaté 80.roky a celá plejáda výborných akčných filmov, samozrejme medzi ne dobre zapasovali filmy aj o karate či boxe. No a Karate Kid sa stalo na tú dobu úžasnou ikonou, keď z vychrtnutého šikanovaného chlapca sa stane pod mentorským dohľadom Miagiho karatista. A to mu na základ  tohto umenia stačilo vyleštiť autá, vybrúsiť drevenú podlahu, či natrieť plot. Nuž má to dobrú atmosféru, dramatizáciu a občas sa tu utrúsi aj niečo zábavné a dá sa na to pozerať aj v roku 2022, keď už máme za sebou nostalgiou nasiatý seriál Cobra Kai. Môže byť. /80%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film sice dost vysmívaný, ale mě se dost líbil (více než Rocky). Ptačí skok je už dnes klasika (velmi často parodovaná). Další díly byly už o dost slabší (hlavně ten třetí) a Ralph je dnes už kdesi v říši zapomnění ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

No, byl to první z filmů hollywoodské ságy o karate, tak byl asi nejlepší z ní. Když to však srovnám s prvním dílem obdobné ságy adorující (a postupně stále více ždímající a finančně dojící) box, myšlena série o italském rohovníku Rockym, je to jako postavit vedle sebe osla a čistokrevného hřebce. První Rocky byl proti Karate Kidovi doslova (a úplně žasnu, že to musím takhle napsat) čistokrevné umění... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na Okinave všetci dobre ovládajú dve veci. Rybárčenie – a karate.“ Kto tvrdí, že vyrastal na 80. rokoch a nepozná Daniela-sana, bonsaje, natieranie plotu, „bocianí postoj“ a láskavého pána Miyagiho (na Oscara nominovaný Pat Morita), mal by si dať štyri kliky. 23-ročný rebel Ralph Macchio (Môj bratranec Vinny), trpezlivosť, tvrdá robota, atletika, estetika, poučovanie a light akcia o tom, že karate je v srdci a hlave, nikdy nie v svaloch. Snímka má kvalitou ďaleko k Avildsenovmu Rockymu (1976), ktorého tínedžerskou verziou je. Kino Považan NMnV 1994 ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

"Když je balanc, všechno bude lepší... lekce nejen pro souboj, ale i pro život... jeď a najít balanc..." Bonsajový velmistr, starý a moudrý pan Miagi, jehož vnímání karate sahá daleko předaleko, učí mladého Danielsona domácím a zahradním pracem, na nichž mu vštěpuje základy ´prázdné dlaně´. A na závěr jestřábí technika, která uzavírá jednu z filmových klasik bojového umění 80. let. Pat Morita skvěle mentorovský. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Co by všichni ti outsideři dělali, kdyby nebyl Hollywood. Mentor pan Miyagi je se svou aurou skutečně na Oscara a zlatíčko Ali v podání kouzelné Elisabeth Shue si Danny snad ani nezaslouží. Poctivě dodržená šablona dodávající naději, že i v reálném světě vyhrává dobro nad zlem. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, z kterého ovšem další schlédnutí vyloudilo pouze široký úsměv na tváři, .. ovšem vzpomínky, jsou vzpomínky, a nejeden kluk i holka se dali po zkouknutí tohoto filmu na karate .. ovšem do doby, než pochopili jaká je realita : o) Přesto jsem rád, že jsem mohl znovu po letech zkouknout "Navoskovat, rozetřít, navoskovat, rozetřít . . " a pousmát se a zavzpomínat. O trošku slabší, než Mistr Kickboxu (o 5 % :o)). 60 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jo, viděl jsem to o třicet až pětatřicet let později než jsem měl. Přesto mě to nijak neurazilo a víceméně je to vlastně docela slušný teen film o překonávání sebe sama. Navíc Elisabeth Shue byla prostě sympaťačka. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě jako mlaďocha ve videopůjčovně nějak nelákal a vystačil jsem si s pozdějším podobným Mistrem kickboxu, který navíc nabízel zábavné akční daydreamingy s Chuckem Norrisem. Viděný s odstupem času je to příjemná osmdesátková teenage sportovní pohádka. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá pohádka o otloukánkovi a jeho cestě k získání úcty a holky snů, jejíž kouzlo přetrvává i v novém tisíciletí. Ztráta tempa v polovině zamrzí, Macchio je v originále trochu otravnější než v legendárním českém dabingu, ale tréninkovou pasáž má Avildsen i v tomhle případě v malíku, Elisabeth Shue je tradičně k pomilování a ve finálovém mači už nostalgie pracuje jako když bylo člověku deset. A ten soundtrack. Ten SOUNDTRACK! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Někdo připomíná Rockyho, to je ale trochu jiná liga a hlavně zbytečné srovnávání. I když za oběma kousky stojí chicagský rodák John G. Avildsen. Hit ročníků narozených zhruba v letech 1980 až 1985 bezostyšně využívá stokrát omleté klišé, kterak nové prostředí a nová láska přináší i nové konflikty, které našeho hrdinu přivádějí až ke starému bonsajovému panu Miyagimu, který se stane jeho učitelem a mentorem. Otřepaná pohádka o cestě za získáním úcty a holky snů tehdy prostě zabírala. A dokonale vydělala (stála nějakých 8 milionů dolarů, celosvětově utržila 100 milionů). Představitel Daniela je z ústřední trojky (vedle Johnnyho a Ali) paradoxně nejstarší, ač vypadá, že je mu sedmnáct. Na druhou stranu má ovšem dar, že se mu modřiny a monokly hojí v řádu hodin... Jisté kouzlo to má i dnes, kdy snímek i přes přepálenou stopáž plyne docela svižně. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stará VHS nostalgia z časov, keď sa v porevolučnej Českej a Slovenskej Federatívnej Republike veselo kupovali pirátske video kazety, s príšerným dabingom, niekde na burze. Americká klasika športového filmu osemdesiatých rokov. "Karate Kid"! Skúsený, japonský majster Miyagi zasväcuje, za pomoci svojráznych, praktických cvičení, mladého teenagera Dannyho do umenia zvaného karate. Nestará sa len rozvoj jeho bojových schopností, ale je mu aj radcom a vzorom pri duševnom dospievaní. Predstaviteľ hlavnej úlohy Ralph Macchio je ako herec dosť mizerný, ale svojim spôsobom je to sympatický borec. Zato William Zabka stvárnil postavu záporáka Johnnyho Lawrenceho takmer dokonale. **** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Klasický oldschoolový snímek o tom, jak se z utlačovaného outsidera stal poctivým cvičením od zkušeného trenéra pořádný nakopávač zkažených zadků. No prostě klasa! 65%. ()

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama