Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já jsem ještě nehodnotila "Karate Kida"? Jak se to mohlo stát? Akční film pro děti, kult mého pubertálního dětství, vždycky jsem si přála být na Danielově místě :-). Ségře jsem skoro vyrazila oko papučí při imitaci kopu jeřába (nebo kýho ptáka:-)). Nemůžu jít pod čtyři hvězdičky, tenhle film se trefil do noty mé fascinaci bojovým uměním, touze po spravedlnosti a potrestání zla, nad tímhle ani dospělácký cynismus nemá moc:-). Akorát nechápu, proč se tady tenhle filmeček pro školáky srovnává s "Rockym"? Mám poměřovat večerníček "O Mašince Tomášovi" s "Ostře sledovanými vlaky"? Přece nejde dávat rovnítko mezi produkci pro děti a pro dospělé, kritéria jsou rozdílná (pravda, ne vždy, některé dospělácké filmy jsou blbé jak "Teletubbies":-)). 75% ()

cheyene odpad!

všechny recenze uživatele

Karate = bojové umění. Kid = děcko, dětský, kůzle ... Za mě odpad, přestože tam byla jedna nebo dvě scény dobré. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetci sme chceli chodiť na karate. A ja som ešte chcel aj pestovať bonsai. Skvelý 80s coming of age (s fantastickým soundtrackom) okorenený dobovou fascináciou Japonskom. Len tá postava Elizabeth Shue je úplne papierová. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Kdo tenhle film za svého mládí nežral? od začátku je jasné jak ten film dopadne, ale to nic nemění na tom, že je to jedna z neumírajících perliček své doby. Miyagi rulezzz ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[65%] V tu dobu vznikaly daleko lepší obdobná béčka. Navíc jsem žádný díl Karate Kid nikdy před tím neviděl – nějak mi to ušlo. Až po sledování seriálu COBRA KAI jsem se neubránil zvědavosti a nedoplnil si to. Tento první díl je asi pro mnohé taková klasika. Postavy jsou dobré – Ralph Macchio působí jako sympaťák, trochu naivní, ale dobrý. Máme tu další postavy jako je starý mistr, drsný William Zabka nebo charismatický Martin Kove. Karate jako takové zde působí dost amatérsky, ale ve finále při turnaji mě už bavilo více. Takže žádná velká pecka, ale na to 1 vidění je to docela slušná podívaná. Na Cobra kai se to ale nechytá. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem i já zhlédla tento kultovní osmdesátkový film (v originálním znění). A vlastně mi přišel moc fajn. Především mě pobavil a potěšil pan Miyagi. Dále mi přišlo zajímavé sledovat charakter Dannyho LaRusso, který jako by balancoval přesně na hraně mezi dětstvím a dospělým chováním. Chvílemi působil jako malý zranitelný kluk, jindy naopak sebral svou hrdost a sebedůvěru a snažil se frajersky působit na holku svých snů... Bylo to vlastně úsměvné a milé. Je to sice taková pohádka o karate, ale ty základy, o čem by opravdu karate mělo být (ztělesněné v postavě Miyagiho), jsou skutečné a pravdivé, takže to i na pohádku má svou váhu. U takového filmu se dá lehce prominout i nějaké ty menší nedostatky (konec mi třeba přišel až moc náhle utnutý). Za mě to byl příjemný zážitek a jsem si jistá, že vidět to ve svém dětství, líbilo by se mi to možná ještě o to víc. ~(4,1)~ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se zrovna k tomuhle dostanu, ale seriál Cobra Kai mě na to dost nalákal. Těžko to srovnávat, ale bez filmu by nebyl ani seriál. Nejvíc prostoru dostává mladý Danny, který je na škole šikanován a ke karate se uchýlím proto, aby tomu už dál nebylo. Johnny je tu vykreslen hlavně jako záporák, který mu znepříjemňuje život. Dost prostoru tu má i Ali a pan Miagi. Celé to vyvrcholí velkolepým turnajem, který je v seriálu často zmiňován. Na další díly už ale nemám odvaju... "Vyřaď ho!" ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na tenhle film koukl po letech, zahrnula mě neskutečná vlna nostalgie, proto jdu bez obav do plného hodnocení a doporučuji opětovně zkouknout všem, kteří se narodili před rokem devadesát. ;) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příjemný filmeček o tom, že flinta v žitě není nejlepší řešení, že pomoc může být neobvyklé podoby a že karate není o tom někoho zbít, ale nebýt zbit... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, akú sníva takmer každý chalan. Fajn transformácia klasického "výcvikového" filmu pre mladé publikum... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch hodně velkých klasik mého dětství, kdy jsem hned po shlédnutí chtěl být jako hlavní hrdina ... nestalo se. Závěrečný kop je legendární a popravdě to jediné co si z filmu pamatuji. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Des jsem po třiceti letech omylem narazil v televizi na Karate Kida,uvízl jsem na něm a viděl ho až do konce,sám sebe jsem tím překvapil.Film je odporně předvídatelný,naivní a celkově nepřesvědčivý,přesto mu dávám tři hvězdičky.1*-pan Miyagi,2*-Elizabeth Shue,3*-zoufalá nostalgie. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to dětská záležitost na kterou se rád kouknu, ono to má pěkný příběh chlapce který hledá sám sebe a je trošku impulzivní a i když dostává sadu učitel je skvělý a tak samotný šampion je bomba a konec je překvapivý a dá se to přežít, chválím hodně. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Režisér John G. Avildsen natočil dvě věci, které se pro mně staly jistým kultem. Určitě je to Rocky a potom určitě Karate Kid. Stejně tak Rocky a stejně tak Karate Kid se staly filmy mého dětsví a když jsem byl malý, tak mi tyto dva filmy běželi téměř nonstop na VHS. Karate Kid mně baví i teď po několika letech od prvního zhlednutí. Hlavni hrdina Daniel byl zhruba ve věku, ve kterém jsem teď já, takže to je jedním z důvodů, proč mně to bere i teď. Sice je v názvu slovo karate, ale že by se předvádělo nějaké skvělé souboje s uchvacující choreografií, to vůbec! Sympaťák Ralph Macchio mně přesvědčil možná tak jeho výkon, ale co se týče bojového umění, tak to je ubohé. Během závarečného turnaje jsme sice měli možnost vidět něco málo z karate, ale i tak to bylo nic moc. Zaujala mně technika tréninku pod vedením borce pana Miagiho, kterého skvěle ztvránil Pat Morita. A aby se bylo na co dívat, tak nám v obsazení nesměla chybět krásná Elisabeth Shue. Pro mně osobně je tento film kultovní a nostalgickou záležitostí! ()

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama