Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Pan Miagi je klasa a jestřábí útok (nebo jak se to jmenovalo) neměl chybu. Pravda, v deseti letech (kdy jsem to viděl poprvé) to mělo ale trochu jiný náboj než teď :) ()

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov čo som pozeral ako malý, na nemeckých staniciach stále v reprizach dookola a furt ma to bavilo. Dnes to síce už nieje ono, ale ten jemný nad priemer to stále je. ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

Jako většina sportovních filmů: bez valné filmařské kvality, s předvídatelným příběhem, ale stejně zábava sledovat ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

No jo, pro podobně zaměřené filmy věru nejsem cílovou skupinou, na rozdíl od malých (ne)přizpůsobivých spoluobčánků, kteří se na ulici inspirováni podobnou tvorbou směšně „okopávají“, ale s nejmilejší chodíme cvičit tai-chi a tak jsme se zájmem sledovali styčné body obou umění. Překvapilo nás, že mistr učedlníkovi po náročném natěračsko-leštěbném tréninku neprozradil, že si má „vybouchat“ unavené svaly. Nejspíš se nepředpokládá, že by se divák k něčemu podobnému vybičoval. Pan režizér se nejspíš minul dobou ve které žije, jelikož evidentně spíš tíhne k baroku (partnerka hrdiny i ty bujky). Naštěstí dobro o5 zvítězilo nad zlem! Údajně existuje nová verze tohoto filmu, ale z pochopitelných důvodů jsem po něm nepátral. Pozn. pro Cival: Nebyl to „čapí skok“ anóbrž cvik v CZ zvaný „jeřáb“. ()

bozka10 

všechny recenze uživatele

Tento film som si kúpil ešte na burze so simultálnym "dabingom",na VHS. kvalitnou moc neviniká, choreografia prišerná, emocionalna hodnota OBROVSKÁ.Viď Cobra Kai. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Tím, že jsem na to koukal po druhé, dost těžce utrpěly mé dětské vzpomínky. Už úvodní bitku sem si zpětně a zpomaleně projížděl, abych odhalil tajemství záhadného monoklu. Průběh výcviku a randění zase pomalu zvedalo laťku. I když nejlepší obranou je útěk (viz. Život Briana). Docela udiví nekuřáctví u všech postav, Cigarety by víznamně podpořili efektivitu útěku. No a když už nás celým filmem provází hlášky o obranném umění, bylo by asi mnohem efektnější v závěru odstoupit a ukázat tak, že to celý nebyly jen hloupé plky. Herzky se na to kouká a 3* si to zaslouží. Ještě sem si vzpoměl na scénu, kdy spěchá za matkou pečící narozeninový dort a skončil na párty se svou holkou ? ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Nostalgie všechno nespasí a na Karate Kida se už dnes moc koukat nedá,co si budem povídat.Ale míň než tři hvězdy nedám,na to jsem ten film viděl až mockrát. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

O karate ani tolik nejde jako spíš o to jak se těžko hledá v neznámém prostředí místo v životě, kamarádi, přítelkyně... Film měl úspěch ne až tak kvůli bojovému umění, ale právě díky silnému příběhu. Jinak herci karate vůbec neovládali a kdo karate jen trošku rozumí, ten to vidí na první pohled. To je asi největší slabina filmu. Vtipné ale je, že právě onen některými zdejšími experty (viz. Gemini) tolik vysmívaný "jeřábí kop" je ve své podstatě s menšími změnami naprosto validní technika v karate zvaná mae-tobi-geri. Karatista Lyoto Machida tímhle kopem v MMA knockoutoval Randyho Coutura, čímž si vysloužil přezdívku Karate Kid! Pro srovnání - https://www.youtube.com/watch?v=1Y6L9kRRWdk ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V oblasti karate filmů, jakých v 80. letech vzniklo přehršel, tento zrovna moc nevyniká. Svým zaměřením je určen spíše pro teenagerské diváky. Máme tu mladíka nemálo zapáleného do bojového stylu karate, který se přestěhuje do nového bydliště, kde ho místní omladina zrovna nemusí. Zakouká se do něj děvče, na kterou má zálusk jistý frajírek z místní karate školy. Kvůli šikaně ho začne trénovat postarší soused a na konci všeho dějství nakonec rozhodne soutěžní turnaj. Nic víc, nic míň. Na dvě hodiny stopáže docela málo. Ale ja už to u takových filmů bývá, i zde je dějová linka ohraničena hlavně výcvikem, který je předveden vskutku šalamounsky. Kdo by to byl kdy řekl, že běžnými domácími pracemi se lze naučit obrana v karate. Vymyšleno zajímavě. Snímek značně dětinský, ale dejme tomu. Z nostalgického hlediska zhlédnutelný je, ale nic si od toho předem neslibovat. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

No nie je to nejaky mega-super film,ale zase nie je to ani zle,film mojho detstva,uz by som to zaradil medzi klasiku,4 hviezdicky uz len kvoli nostalgii...:-) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Karate Kid je patrně neoblíbenějším filmem mého raného dětsví (možná i záslouhou místního letního kina), a za to si nějakou tu hvězdičku rozhodně zaslouží. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #10” - Karate Kid se stal i přes svou pohádkovost jedním z kultovních filmů 80. let. Film jsem viděl až do dneška pouze jednou, a to kdysi dávno v tv a pamatoval jsem si jen některé scény. Film natočil John G. Avildsen, režisér Rockyho a v životních rolích Daniela se objevil Ralph Macchio a mentora Miyagiho Pat Morita. Jde o jeden z klasických příběhů o otlounkánkovi, který bojuje o respekt a o dívku svých snů se zlými douchebagy vedenými místním karate šampionem Johnnym. Film má celkem přestřelenou stopáž a dnes už legendární závěrečný čapí skok, kterým Danny porazí Johnnyho na karate turnaji. Závěr filmu asi mohl Avildsen vyřešit méně zkratkovitě, takhle snímek končí doslova na turnaji. Film byl ve své době komerční megahit, i díky kterému zažívalo karate mimo území Japonska obrovský boom. Zároveň šlo o první roli Elizabeth Shue, které film otevřel dveře do dalších projektů. To Ralph Macchio asi netušil, že Karate Kid bude navždy jeho největší úspěch, ke kterému se už nikdy jiným projektem ani nepřiblíží. Shlédnuto na Netflixu. 3* ()

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama