Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Gremlin1 

všechny recenze uživatele

Je to sice svým způsobem strašný film, ale zároveň má jakési kouzlo. A oproti svým slabým pokračováním má jistou dávku originality a pár lekcí od Mirka Dušína budiž mu připsáno také k dobru. Navíc když si na mistra Miyagiho vzpomene i Father Ted, tak si KK tu jednu hvězdičku navíc určitě zaslouží :-) Ale jestřábí kop prosím už nikdy! :-D ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Děsné drama, děsná komédie. Asi jsem na to byl už starý, či co, ale já se chechtal, jako blázen. Už jen za tu ukrutnou zábavu si tenhle kousek zaslouží přes 50% (ovšem ne mnoho). ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo vyrůstal v generaci prožívající vrchol vlny béčkových karate filmů, tuší, kým jsem se nechal inspirovat při vymýšlení své přezdívky zde na ČSFD a komu bych dnes zároveň rád věnoval tento svůj jubilejní stý komentář: Mladý Daniel La Russo neboli Danielsan, nadšenec do karate, se stěhuje se svojí matkou do Kalifornie, kde potká velkého japonského mudrce, bonsai květináře, správce činžovního domu, majitele zenové zahrady, sběratele starých aut a především největšího mistra balancu pana Miyagiho, který mu pomůže vyřešit trable ve škole, připraví jej na karate turnaj a hlavně mu naznačí etické hodnoty, jimiž by se měl řídit a skrze něž by měla vést jeho životní cesta. Byť podobných filmů bylo natočeno mnoho a většina podle stejného vzorce, první díl Karate Kid nad nimi vyniká a to díky poctivému zpracování vztahu učitel – žák. Vytknul bych pouze použití několika dějových zkratek, což bývá u tohoto žánru zvykem, ale jinak se jedná o naprostou kultovku a přiznávám se: Kdysi jsem se několikrát rozsekal během amatérského zkoušení Miyagiho sokola :-) ()

Rimer545 

všechny recenze uživatele

Jak už zaznělo v HIMYM "Úžasný příběh nadějného bojovníka, který snil o tom, že se stane mistrem. Ale bohužel ho na konci porazil ten šprťácký utřinos, ale naučil se aspoň smířit se s porážkou." Příběh Daniela byl pro mě až nezajímavý, můj největší oblíbenec prostě Johnny Lawrance z Cobra Kai ()

ardno5 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů na kterých jsme vyrůstal. Ale už tenkrát mi přišly pohyby Danielsana hrozně nešikovné, jako by se pro roli nehodil a karate opravdu nikdy nedělal (i v závěru nebo ostatních dílech). Každopádně jednička je kvalitní béčko 80' let a některé scénky se mi vryly do paměti. 66% ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Zrovna Karate Kid jsem v průběhu svého sledování filmů vždycky spíš přecházel a po mnoha letech mohu prohlásit, že teprve až nyní (r.2022) jsem jej viděl od začátku až do konce. Jsou to ryzí osmdesátky, které mám tak moc rád a společně s výborným oddychovým soundtrackem (Joe Esposito, Survivor, Commuter...) utváří příjemnou zábavu s nenuceným morálním poselstvím, jak správně přistupovat k životu a především k sobě samému. Až na bandu namachrovaných frajírků z Cobra Kai jsem neměl vůbec žádné problémy s hereckými výkony. Laskavého a spravedlivého pana Miyagiho v podání excelentního Pata Mority byla radost sledovat a Ralph s Elisabeth byste kvůli jejich přirozeně příjemným charakterům vždycky rádi přibrali do party. Tedy tak se na to aspoň dívám já se svýma věčně mladýma očima a mozkem z možná trochu jiné doby, ale zkrátka podobné filmy z dané dekády mě přitahují jako stříbro straku. Nemůžu si pomoct a asi už to tak zůstane navždy... ()

Anomiska 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si pozrela film, ktorý som pred rokmi videla nespočetný krát v nemčine. Vtedy som ten film milovala... Dnes po skončení mi vylúdil úsmev. Nostalgia bola velká, ale hlavne som si uvedomila, aké je to naivné a fakt detské. To ale nemení nič na tom, že naň nikdy nezabudnem 🙂 ()

stephano 

všechny recenze uživatele

Máš nad postelí fakt velkej plakát Karate Kida. To jo, Karate Kid je skvělej film. Je to příběh o mladém karate nadšenci, kterého jeho sny a odhodlání... dovedou až k šampionátu v All Valley. Bohužel ve finále prohraje s tim dementem .. co se učil karate při mytí auta... ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Tak jsem měl možnost Karate Kida po někakých 15 letech znovu vidět a byl to příjemný návrat do časů mého dětsví. Shodou okolností jsem před časem začal karate dělat, takže jsem to bral i tak trochu jako motivační snímek - hned zítra si seženu nějakou štětku a vyrazím (si) s ní... natřít všchny ploty v okolí:) Okay, co můžu po pár týdnech tréninku říct, tak dobrého karate ve filmu moc nebylo. Jinak ale pohodová podívaná pro "dnešní imbecilní dvacátníky až třicátníky" podpořená vizáží a zvukovou kulisou 80. let minulého století, která by podle mě i dnešní kluky základní školou povinné mohla oslovit. ()

Uberlord 

všechny recenze uživatele

Naivní film, u kterého jsem se ovšem nenudil ani minutu. A u finální scény, mi běhal mráz po zádech od začátku až do konce, tak jak to má být! ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka o tom, kterak mladý jinoch leštěním auta a natíránim plotu k umění kung-fu přišel. Snadnější to měl už jen Neo. Tenkrát v 80' to šlo, dnes je to spíš pro zasmání. 50%. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Snímek Karate Kid není žádným velkým dílem, ale nelze mu upřít jisté neodolatelné kouzlo, jímž působí na diváka těšícího se na okamžik, kdy to Danny těm zlosynům spočítá. Navzdory dosti dlouhé metráži film ubíhá svižně a bez zádrhelů, na čemž mají velkou zásluhu zejména oba hlavní představitelé. (08/1991) ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem naprostou kultovku, ale je to jen slabší kultovka. Představoval jsem si něco ve stylu Rockyho (tvrdý trénink, fighty). O karate tam snad ani nejde. To je tam v posledních deseti minutách. Navíc to křepčení co předváděl Daniel-san bych karate ani nenazýval. A ten jeho protivný xicht. Upřímně jsem mu přál každou nakládačku co dostal. Naštěstí to zachraňoval pan Miyagi a Elizabeth Shue. 3+* ()

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama