Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (256)

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Další z řady mých oblíbených dětských záležistostí, která kolovala na tehdejších VHSkách od jednoho kámoše ke druhému jako na běžicím pásu a všichni jsme se snažili naučit ten slavný ptačí kop, který beru jako symbol celého snímku. Všechny herecké role mají charakter a skvěle se na ně bez jediné vyjímky kouká. Pat Morita však stojí hrdě a zaslouženě na vrcholku jich všech a domnívám se, že navždy zůstane v srdcích diváků tím starým roztomilým Miyagim, ikdyž se za svou bohužel už uzavřenou kariérou nahrál dalších rolí habaděj. Scénář není nijak složitý a každý si dokáže po pár scénách asi sám doplnit, jak to celé dopadne. Což nám, ale jako dětem přímo vyhovovalo, protože třeba takového Predátora z tétež doby, jsem správně dokázal pochopit až o několik let později. Když se ale velmi hluboce zamyslím, tak to asi není úplně spravný srovnávací příklad :D Nesmím ani zapomenout na úžasnou práci Billyho Contiho, který sepsal úžasný soundtrack a spolu s klasickými 80tkovými kapelami jako byli Survivor či Joe Esposito, se jedná přímo o atomovou nostalgickou bombu. To všechno si myslím jsou podmětné důvody, proč musím hodnotit plnou polní hvězdičkovou známkou. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Moje srdcovka o karate. Zároveň i můj první film, který mě zasvětil do tohoto bojového umění. Velice mě to bavilo. Dokonce jsem přemýšlel, že se přihlásím do nějakého kurzu, kde se učí karate, ale nakonec jsem neměl tolik odvahy. Příjemný starý pán, který učí bojovat mladíka. Je to klasika a i proto ji hodnotím nadprůměrně. ()

Reklama

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Natírání plotu a leštění aut jako nejspolehlivější nácvik bojového umění? Neodvratitelný útok v podobě jednoho kopu?... dnes již úsměvné a naivní ...ale dříve? Film, na který se kdejaký klučina třásl, když měl být v televizi ... holt doba byla jiná...:-D Kdekdo hned po vyslovení názvu ví, co to je vlastně za film ... vlastně je to svým způsobem legenda... ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $8miliónov║Tržby USA $91,030,000║Tržby Celosvetovo $130,800,000║ Zlaté 80.roky a celá plejáda výborných akčných filmov, samozrejme medzi ne dobre zapasovali filmy aj o karate či boxe. No a Karate Kid sa stalo na tú dobu úžasnou ikonou, keď z vychrtnutého šikanovaného chlapca sa stane pod mentorským dohľadom Miagiho karatista. A to mu na základ  tohto umenia stačilo vyleštiť autá, vybrúsiť drevenú podlahu, či natrieť plot. Nuž má to dobrú atmosféru, dramatizáciu a občas sa tu utrúsi aj niečo zábavné a dá sa na to pozerať aj v roku 2022, keď už máme za sebou nostalgiou nasiatý seriál Cobra Kai. Môže byť. /80%/ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se zrovna k tomuhle dostanu, ale seriál Cobra Kai mě na to dost nalákal. Těžko to srovnávat, ale bez filmu by nebyl ani seriál. Nejvíc prostoru dostává mladý Danny, který je na škole šikanován a ke karate se uchýlím proto, aby tomu už dál nebylo. Johnny je tu vykreslen hlavně jako záporák, který mu znepříjemňuje život. Dost prostoru tu má i Ali a pan Miagi. Celé to vyvrcholí velkolepým turnajem, který je v seriálu často zmiňován. Na další díly už ale nemám odvaju... "Vyřaď ho!" ()

Galerie (71)

Zajímavosti (44)

  • První scéna, která byla natočena, byl trénink na pláži. (Claude Speed)
  • Ralph Macchio (Daniel LaRusso) později vzpomínal, že se mu původně název The Karate Kid vůbec nelíbil. Připadal mu spíš jako něco pro děti a ne jako potenciální filmový hit. (NIRO)
  • Podle scénáře měla mít titulní postava jméno Daniel Webber, až po obsazení Ralpha Macchia bylo jeho příjmění změněno na LaRusso. (Claude Speed)

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama