Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Modernizovaná verze slavného románu Jane Austenové vypráví příběh patnáctileté Cher Horowitzové, dobrosrdečné, ale povrchní dívky, která je přitažlivá a bohatá, ale poněkud izolovaná ve svém světě posedlém módou. I když je obdivovanou hvězdou střední školy, má trvalého kritika, nevlastního bratra Joshe, který k ní má spoustu výhrad. Neustále se popichují, a zatímco Cher si bere na mušku jeho idealismus, on jí vyčítá povrchnost a sobectví. Když už toho má Cher plné zuby, rozhodne se Joshovi ukázat, že dokáže udělat něco pro jiné. Nejprve si zahraje na dohazovačku a rafinovaně dá dohromady dva osamělé učitele. Překvapeně zjistí, že dělat dobré skutky ji baví, a tak se rozhodne pokračovat. Její druhou „obětí“ se stane nová spolužačka, zoufale nemoderní Tai Frasierová. S kamarádkou Dionne začne Cher pracovat na její popularitě, k čemuž patří i snaha uhasit její rodící se vztah s dobráckým rebelem Travisem a nasměrovat ji do náruče bohatého snoba Eltona. V tomto bodu sice selže, protože Elton Tai odmítne a začne balit Cher, jinak se jí ovšem daří. Popularita Tai roste možná až příliš, protože než se Cher naděje, je populárnější než ona. S tím se dívka nehodlá smířit a začne bojovat o ztracenou pozici. (TV Nova)

(více)

Recenze (147)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto boží odreagovačka. Ráno v sobotu jsem se vzbudil, naladilt televizi a vykoukl tam na mě totálně neznámý film Bezmocná. Blbost to byla, co si budu nalhávat, ale zasmál jsem se u něj jako u málo čeho. Nejlepší byl ten fotr tý bloncky. Neskutečnej rapl. Nejenom ale díky jemu to bylo tak pohodový. Prostě 92 minut, které přesně potřebuju po tejdnu práce při sobotním dopoledni. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $56,631,572Tržby Celosvetovo $77,331,572║ Doslova božská Alicia Silverstone tu priam žiary, do takéto študáckého filmu ako naivná blondýnka priam ako stvorená. Taká fajn uletená oddychovka. /70%/ ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

70%....Daddy:I'd like to see you have a little direction. Cher: I have direction! Josh: Yeah, towards the mall. Satirická parodie na Beverly Hills 90210, přiznaná vykrádačka Emmy, svěží ironie z namalovaných úst kalifornské Barbie, který má víc na hlavě než v hlavě- a jako mašlička na šatech Calvina Kleina-dokonalý soundtrack. Zářivá Alicia Silverstone, fešácký Paul Rudd a rozčepýřená Brittany Murphy v době, kdy frčel MarkyMark a vysoce vyčesané účesy. 83% pozitivních recenzí na RottenTomatoes. Zaslouženě. A teď mě omluvte, musím si jít učesat vlasy a zkolaudovat šatník:) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemná záležitost s roztomilou Alicií Silverstone, která předvedla asi zatím nejlepší výkon své kariéry. Ty čtyři hvězdičky nejsou nejsilnější, ale nadprůměr to v žánru určitě je. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"I am just not interested in doing it until I find the right person. You see how picky I am about my shoes and they only go on my feet." Pane jo, to je jak Americké psycho pro holky. Jsem v lásce! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Už nikdy tenhle film nechci vidět. Na tohle už jsem dost starej, abych sledoval nějákou ulítlou komedii o tom jak se snaží zlepšit život ostatních, aby mohla mít svůj život lepší. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není mi úplně jasné, proč Amy Heckerling dala přednost Clueless před Look Who's Talking Now, ale zřejmě v tom byl ten potenciál i pro televizní seriál. Jinak všichni jsou na svých místech, sladká teenka 90. let Alicia Silverstone v hlavní roli, RIP Brittany Murphy ještě jako ošklivé kačátko, Paul Rudd jako ideál pro všechny generace, samozřejmě Elisa Donovan a poznávací znamení filmů Heckerling Twink Caplan :) Na první pohled zaměnitelná komedie z americké střední, pro fanoušky Amy přeci jenom trochu víc. A dneska už je to taky nostalgie a hlášky, kterým mladší generace už rozumět nebude. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Taková načančaná, nablýskaná blbina, která kupodivu docela baví, a nakonec i ty zpočátku nesympatické postavy a rádoby cool komentáře mají něco do sebe. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Emma v teenagerskom šate. Neznie to sľubne, ale napodiv to celkom funguje. Ale na to, že Paul Rudd hrá jednu z hlavných postáv má vo filme dosť málo priestoru. Škoda. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"As if!" Nadčasový film, ktorý prorocky ukázal, ako sa za 20 rokov budú točiť tínedžerské filmy (a ehm... keď sa díva človek na to s kým Cher skončí, tak aj porno). Preexponovaný svet Beverly Hills je vyplnený obskúrnymi postavami, ktoré zo seba vydávajú štýlové autentické dialógy a hlášky (Amy Heckerling pri písaní scenára "študovala" vtedajšiu mládež v L.A.) a tieto prázdne kreatúry nemajú ďaleko od podobných postáv v ranných prózach Breta Eastona Ellisa. Pravdaže tu je to celé v štýle romantickej komédie, ale skvelá satirická atmosféra ostáva. Zaslúžený kult. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných teen filmů obsahuje "Praštěná holka" spoustu perfektních a ne sprostých gagů, které by sice soutěž inteligence nevyhrály, ale dokáží upřímně pobavit. Dostavilo se dokonce pár nefalšovaných záchvatů... Takže "Co kdybyste nechali sebevražedné pokusy až na druhé pololetí?" a raději si pustili tenhle film?;-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Romantická stredoškolská blbinka o náprave jednej pipinky podľa tisíckrát obohranej dejovej schémy, no dá sa pri tom vypnúť a oddýchnuť. Ku cti slúži aj to, že dejová linka nenudí a dokonca by sa tu našlo aj niekoľko vydarených vtipných scénok. To najlepšie je však očarujúca mladučká A. Silverstone (nad ktorou tu zaslintá nejeden chlap) a príjemná deväťdesiatková atmosféra - ach, tá nostalgia. Priemer. 60/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že pro mě byl objev tohoto filmu vcelku příjemným překvapením (nikdy jsem o něm myslím neslyšel). Na Alicii Silverstone se zde kouká více než příjemně, byl jsem jí vyloženě okouzlen, a hlavní postava v jejím podání mi byla strašně sympatická - Cher vůbec není zlá, hloupá, povrchní nebo tak něco. Jasně - ovšem že ztělesňuje takový ten americký konzumerismus v jeho nejčistší podobě, kdy to s fotříkovou kreditkou a v doprovodu kamarádky roztáčí ve velkém na nákupech a je vždy dokonale oblečená a tak vůbec, ale ona je prostě jen dítě své doby, nic jiného nezná, a v půlce devadesátek se ještě nějaké věci jako omezování spotřeby nebo ekologická móda vůbec neřešily, takže nemá smysl jí to vyčítat (a podle mě - pokud ji někdo odsuzuje kvůli tomu, že je atraktivní a bohatá, pak mu to vadí jen proto, že ho kdysi takoví lidé ve škole šikanovali). Naopak mi přijde super, jak se hezky stará o svého otce-vdovce a jak jí záleží na tom, aby lidi kolem ní byli šťastní - až jí nakonec dojde, že právo být šťastná má i ona sama, a byl-li ten film do té doby jakousi zvláštní povahovou studií jedné středoškolačky z prominentních kruhů - pak se v závěru žánrově přehoupne ve víceméně tuctovou romantickou komedii o tom, jak si k sobě nakonec najdou cestu dvě postavy, které si na na začátku ani nemohly přijít na jméno. S tím, že jsem ovšem dalek ten film shazovat jako nenáročnou a hloupou záležitost - vůbec ne, naopak, z mnoha dialogů je evidentní, že autorka a režisérka scénáře v jednom není žádný hlupák, a místy je to fakt chytré (a vtipné). Což je docela překvapivé, vzhledem k tomu odpudivému plakátu, kvůli němuž by člověk měl tendenci ten film zatratit předem - a to by byla chyba. Na vyšší hodnocení ale nakonec přece jen nejdu, protože jsem tam postrádal nějaký větší závan originality - podobných amerických filmů ze středoškolského prostředí je nespočet, a tento mezi nimi objektivně nijak zvlášť nevyniká. Jako výlet do bezstarostných devadesátek ovšem - v roce 2020 - funguje velice dobře - internet a sociální sítě zde ještě neexistují, ale z mobilu si už kupodivu volají všichni. Hned v úvodu filmu také zarazí zvláštní sofware, v němž má Cher - v roce 1995! - kompletně digitalizován svůj šatník (včetně věcí jako jsou boty a šperky), a v němž si sestavuje, jaký outfit si oblékne, přičemž jí ten program dokonce radí, jak se k sobě jednotlivé kusy hodí či nikoli! (a úsměvným detailem je, že ho Cher ovládá dotykově na obrazovce klasického CRT monitoru, který byl samozřejmě nedotykový). ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Fakt nemám rád tyhle nesatiricky míněné filmy o nafoukaných fiflenách, které všechno vědí, znají, všude byly a jenž se všem pletou do života, nedá se s nimi mluvit ani minutu, protože by vám udělaly díru do hlavy velikosti Jupitera, jak ony jsou úžasné a všichni ostatní blbí. Však to znáte. Tenhle snímek víckrát vážně vidět nemusím... ()

Reklama

Reklama