Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Modernizovaná verze slavného románu Jane Austenové vypráví příběh patnáctileté Cher Horowitzové, dobrosrdečné, ale povrchní dívky, která je přitažlivá a bohatá, ale poněkud izolovaná ve svém světě posedlém módou. I když je obdivovanou hvězdou střední školy, má trvalého kritika, nevlastního bratra Joshe, který k ní má spoustu výhrad. Neustále se popichují, a zatímco Cher si bere na mušku jeho idealismus, on jí vyčítá povrchnost a sobectví. Když už toho má Cher plné zuby, rozhodne se Joshovi ukázat, že dokáže udělat něco pro jiné. Nejprve si zahraje na dohazovačku a rafinovaně dá dohromady dva osamělé učitele. Překvapeně zjistí, že dělat dobré skutky ji baví, a tak se rozhodne pokračovat. Její druhou „obětí“ se stane nová spolužačka, zoufale nemoderní Tai Frasierová. S kamarádkou Dionne začne Cher pracovat na její popularitě, k čemuž patří i snaha uhasit její rodící se vztah s dobráckým rebelem Travisem a nasměrovat ji do náruče bohatého snoba Eltona. V tomto bodu sice selže, protože Elton Tai odmítne a začne balit Cher, jinak se jí ovšem daří. Popularita Tai roste možná až příliš, protože než se Cher naděje, je populárnější než ona. S tím se dívka nehodlá smířit a začne bojovat o ztracenou pozici. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Během filmu bylo použito 53 různých druhů kostkované látky na výrobu kostýmů, z nichž sedm druhů nosí Cher (Alicia Silverstone) a dvanáct druhů ostatní hlavní postavy. (Stanislaus)
  • V traileru na film se objevily některé scény, které se nakonec ve filmu neobjevily. (ČSFD)
  • Režisérka Amy Heckerling si ve filmu zahrála družičku na svatbě slečny Geistové. Je také jedna z žen, které chytají kytici od nevěsty. (ČSFD)
  • Scénáristé seděli ve třídách na škole Beverly Hills High, aby se lépe vžili do studentského prostředí. (ČSFD)
  • Film je volně založen na novele Emma spisovatelky Jane Austenové. (ČSFD)
  • Alicia Silverstone při scéně ve třídě nevěděla, jak přesně vyslovit slovo "Haitians". Režisérka Amy Heckerling řekla štábu, aby ji nikdo neopravoval, a chyba se jí tak líbila, že ji nechala ve filmu. (ČSFD)
  • Cher a Josh sledují epizodu ze seriálu Beavis and Butt-Head (1993) jménem The Great Cornholio. (ČSFD)
  • Film byl natočen za 40 dní. (ČSFD)
  • Oba filmy, které Christian a Cher sledují na videu - Někdo to rád horké (1959) a Spartakus (1960), jsou narážkou na Christianovu sexuální orientaci. V prvním z nich se setkáme s muži převlečenými za ženy. Druhý obsahuje scénu, kdy se jeden muž snaží svést druhého. Dalším náznakem je i kniha, kterou Christian čte - Junky od Williama Burroughse, který byl homosexuál. (ČSFD)
  • Příjmení Cher je Horowitzová, ale na jejím vysvědčení je jako příjmení uvedeno Hamiltonová. (ČSFD)
  • Kapela, která hraje na párty, je bostonská skupina Mighty Mighty Bosstones. (ČSFD)

Reklama

Reklama