Reklama

Reklama

Souboj Titánů

  • Velká Británie Clash of the Titans (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mocný bůh Zeus zničí království krále Acrisia jako trest za to, že dal vlastní dceru a jejího právě narozeného syna Persea svrhnout do moře. Zatímco poslední z titánů Kraken ničí království, Perseus, který je ve skutečnosti Diovým potomkem, i jeho matka, jsou bezpečně dopraveni na ostrov Serifos. Kalibos, syn bohyně Thetis, už takové štěstí nemá, protože ho Zeus změní v netvora jako trest za to, že vyhubil Diovo stádo létajících koní. O princeznu Andromedu, kterou si měl vzít za ženu, se tak sice mohl ucházet každý, jenže všichni zatím skončili na hranici, protože nedokázali uhádnout její hádanku a tím zlomit prokletí. Perseus, kterého Thetis z pomsty přenesla do fénického města Džopy, je okouzlen krásou Andromedy a rozhodne se ji získat. Využije magických zbraní, kterými ho vybavili bohové na příkaz Dia, a v nebezpečné noční výpravě se mu podaří odhalit odpověď na novou hádanku. Radost však netrvá dlouho, protože marnivá královna Kasiopeia urazí Thetis a bohyně žádá jako odplatu smrt pro Andromedu. Kasiopeia ji musí za třicet dnů na mořském břehu obětovat Krakenovi. Pouhých třicet dnů má tak Perseus na to, aby své milované zachránil život. (TV Nova)

(více)

Recenze (819)

Cival 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika. Triky sice působí zastarale, mají ale nesmrtelnou poezii - a vzhledem k tomu jak málo zpracování antických bájí se za ta léta urodilo rád přimhouřím oko a dám čtyři hvězdičky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nezapomenu na ten k prasknutí narvaný kinosál a na tu slečnu, která se při scéně na konci filmu, kdy si jde Kraken pro Andromedu a Perseus letí na okřídleném koni ji zachránit, vedle mně choulila do klubíčka a zakrývala si oči. Byla to hitovka jako hrom. Dneska už technická stránka filmu bude současné generaci připadat přinejmenším úsměvná, ale ten kdo má rád dílo trikařské legendy Raye Harryhausena, musí být spokojen. Jeho práce je od dob 20 Million Miles to Earth jasně čitelná a kvalitativně se příliš nezměnila. Tedy sem tam nějaká ta naivní a okatě nápadná zadní projekce a pro Harryhausena hlavně typické figurky, rozpohybované pookénkovým snímáním, které mám mnohem raději, než současné digitální triky, protože na mně působí živějším dojmem. Calibos, Kraken, Pegasus, obří štíři, je toho dost pro potěchu oka. A hlavně Medusa, která i dnes vypadá velmi dobře a působivostí strčí do kapsy většinu CGI potvor. Souboj titánů sálá atmosférou antických bájí, o které si mnoho žánrově příbuzných snímků může jenom zdát. A nelze nezmínit Laurence Oliviera s fešným plnovousem, jehož Zeus, zvtárněný s drtivou elegancí a nadhledem, ja snad nejlepším Diem v historii kinematografie :o) Jo a ještě něco - hláška "Vypusťte Krakena!" kdysi svého času velmi zlidověla a byla používána pro označení činnosti, nepříjemné svému okolí. Někteří pamětníci možná pamatují :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o film o pár let novější než například Hvězdné Války, vypadá o mnoho starší - výpravou, zpracováním i dějovým schématem - spíš bych ho zařadila dobově někam k Ben Hurovi, kdybych neviděla jeho rok vzniku. Leccos sice zachraňují dobří herci, ale i tak jsem zklamaná, protože řecké mýty mám moc ráda a tohle není takové zpracování, jaké bych ráda viděla. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velkofilm vzdávající hold mýtům antického Řecka, a také slavným filmům o Sidibádovi, Jásonovi a jim podobným - a jakýmsi interním způsobem i jejich filmověřemeslnému otci, Rayi Harryhausenovi. Ony ty efekty měly své kouzlo, ne že ne, a ohánět se tady Star Treky a Hvězdnými Válkami by bylo poněkud hloupé;) No ale pojďme dále - Sir Laurence Olivier jako Zeus, to je skutečně něco, co se nevidí každý den. Scénář je chytře napsaný tak, aby se alespoň otřel o co nejvíce legendárních postav starého Řecka, a nutno říci, že není nudný, ani nedělá z Persea žádného nezranitelného nadčlověka, což je velmi sympatické. A proč to dál rozpitvávat, je to prostě nejzábavnější film o době olympského panteonu, jaký jsem zatím viděl. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fantasy, na kterém jsem byl odkojen a jehož některé výjevy mě dlouho pronásledovaly v nepěkných snech. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Faidra, MIMIC, PALINO, curunir ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Scéna súboja Persea s Medúzou v starom temnom chráme je stále pekelne napínavá a privádza ma po trikovej stránke do väčšieho úžasu než všetky Jurské parky, Hviezdne pechoty a Pánovia prsteňov dohromady. Ako niekto môže povedať, že tie triky dnes už pôsobia smiešne? Ani náhodou - sú stále nádherné. Vo svojej kategórii sú tým najlepším, čo kedy prišlo na filmové plátna. Ray Harryhausen s jeho 20-centimetrovými plastelínovými "pandrlákmi" a fintami, ako ich skombinovať so živými hercami je väčší umelec a "koumák" ako kompletné osadenstvo ILM a Wety. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se u nás film promítal poprvé, to byl přímo megahit, na který stály před kinem fronty. Triky nám tehdy připadaly dokonalé tak, že už ani dokonalejší být nemohly a samotný dobrodružný příběh uchvátil snad každého. Skoro do historie vešla hláška : "Vypusťe Krakena". Ale dnes je jiná doba, místo dějově podobných filmů se točí podobné seriály (Xena, Hercules), které už mají i digitální efekty, a Souboj Titánů dnes zaujme jen filmové nadšence, nebo sentimentální blázny, jako jsem já. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $41,092,328Tržby Celosvetovo $55,500,000║ Moja srdcovka z detstva a tak isto aj dnes si to rád pozriem, triky su spravené doslova famózne, Ray Harryhausen bol génius v tom čo robil. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s bohy, kterým se většina režisérů vyhýbá. Mytologie, Perseus, triky... Vše s trochou nostalgického úsměvu a potěchy pro všechny, kteří Souboj Titánů jako děti milovaly a když vyrostly, stále se mu nedokáží smát, jako ta příští generace... Dobře odvedená práce plná dobrodružství. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Beverley Cross .. Bájný to souboj titánů aneb nejlépe zpracované řecké báje. Téma, kterým se filmový průmysl nezabývá každý den, zde plně ukazuje své kouzlo. V době vzniku jednoznačná bomba se spoustou trikových sekvencí, na které se dá (s nostalgickým přístupem) v klidu podívat i dnes v době jedníček a nul. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dodnes asi obsahově nejdokonalejší bájeslovný příběh z antického Řecka. Film, který není ani pitomě dobodružný na způsob Herkula či Xeny, ani naivně poučný jako většina jeho současných obdob, ale stále si zachoval mnoho ze své přitažlivosti, což je dáno především důstojným hereckým obsazením - zvláště Laurence Olivier v roli Dia je k nezapomenutí. To, že se film trikově propadl někam úplně jinam, je jistě pravda, ale mně osobně se v něm použité "animační" postupy zamlouvají mnohem, mnohem více než současná, zoufale nadužívaná, plastická, chladná a neosobní digitální technologie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej tak jsem to hltal. Teď jsem to nedávno viděl s kámošema tak jsme se srdečně zagebili ale zábavný to vlastně bylo stejně. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z hrstky filmů, které jsem v dětství viděla ≥ 20x. Medúza, Pegas, Kraken, tríčky,.. - všecko krásný, jen ten Perseus nemusel být takový kokot. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Laurence Rosenthal: 1. Prologue and Main Title ,2. The Lovers ,3. Boyhood of Perseus ,4. Dreams and Omens ,5. Jappa ,6. Pegasus ,7. The Lord of the Marsh ,8. The Kroken ,9. The Farewell ,10. Medusa ,11. Bubo the Dive-Bomber ,12. Clash of the Titans ,13. Andromeda Rescued ,14. The Constellation-End Title , ()

tron 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej a atmosférickej stránke výnimočná fantasy, hoci asi už navždy budem mať v spomienkach poznámku vdovy po Laurenceovi Olivierovi, ktorá ako učiteľka v McTiernanovom POSLEDNOM AKČNOM HRDINOVI rozpráva žiakom, že manžela môžu poznať ako Zeusa zo SÚBOJA TITANOV. Hm, no nič, ďalej. Kasting nepatrí k najväčším kladom snímky Desmonda Davisa a keď sme pri tom, tak ani stereotypný Desmond Davis. V mnohom to zostarlo (strašná scéna so škorpiónmi alebo dosť trápny Bubo). Tou skutočnou hviezdou je jedinečný Ray Harryhausen, legendárny tvorca filmových monštier a zároveň producent snímky. SÚBOJ TITANOV patrí k jeho najlepším prácam; kto by zabudol na desivú hadiu Medúzu, pri pohľade na ktorú skameniete, na legendárneho Krakena alebo na mystického jednorožca. Remake slušný, triky modernejšie, ale paradoxne slabšie, Worthington je o niečo (ale nie o veľa) lepší herec, ako Harry Hamlin a (to najmä) má okolo seba skvelých parťákov v čele s megatemným Madsom Mikkelsenom.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, oproti novejsimu remaku to vypada docela chude, pomale a ne moc dynamicky, ale tohle je proste fantasy klasika, takze zatimco novej je hlavne o tricich a cool zaberech, takze za par let po nem nikdo ani nestekne, na tohle se da dost dobre divat i skoro tricet let po jeho vzniku. Solidni pribeh, kde neni nouze jak o hororovejsi atmosferu a napeti, tak o odlehceny az pohadkovy momenty, triky, ktery dneska uz sice vzbuzujou lehkej usmev, ale porad docela slusne obstoji, povedeny obsazeni bohu, misty perfektni a misty trochu slabsi hudba a sympaticky herci. Jen je proste skoda, ze to ma ke dvema hodinam a tudiz se misty nic nedeje a lehce se to tahne. Ale i tak je to fantasy myho detstvi, sice ne srdcovka, ale film, kterej mam proste rad a na kterej vzdy rad kouknu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dívat dnes na svou dětskou vhs-kovou klasiku už není žádný silný kafe, ale prostě vzpomínka, kult & kouzlo (rozuměj Harryhausen❗️) přetrvá. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nevím proč tenhle film někdo považuje za klasický.To je snad vtip?Naštěstí se dnes filmy z tohoto období už netočí.Dvakrát sláva. ()

Související novinky

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Režiséři nestávkují...

Režiséři nestávkují...

09.11.2007

Alespoň prozatím. Ale když si scenáristé, jejichž vzpoura momentálně v Státech probíhá (a už to vážně postihlo několik připravovaných filmů a hlavně televizi, kde je přeci jen výrobní doba pořadů… (více)

Souboj Titánů pod Raimiho dohledem?

Souboj Titánů pod Raimiho dohledem?

09.08.2007

Studio Warner Bros. a produkční společnost Legendary Pictures to s remakem fantasy klasiky Souboj Titánů myslí smrtelně vážně. Koncem června Lawrence Kasdan (Dobyvatelé ztracené archy, Impérium vrací… (více)

Z Bradavic na Olymp

Z Bradavic na Olymp

22.04.2007

Už z toho pomalu začíná být trapná fráze, ale úspěch 300: Bitvy u Thermopyl opravdu změnil Hollywood. Najednou se s velkým hřmotem vynořují všechny projekty, které jen vzdáleně souvisí se starověkým… (více)

Reklama

Reklama