Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

bloom 

všechny recenze uživatele

"Neměl koule." "Ten muž v obchodě?" Opravdu zaráží jméno autora scénáře, kterým je Neil Simon. Vražda na večeři a následující Detektiv ze San Francisca se vymykají všemu ostatnímu, co kdy napsal. A já dávám pět, protože je to pro mě ideální film. Oblíbení herci (takřka všichni), téma (klasické detektivky miluju) a vynikající humor. Ona z původního scénáře nezmizela jenom závěrečná scéna se Sherlockem Holmesem, který přijel pozdě (kolují fámy, že ho měl ztvárnit Walter Matthau), ale i celá postava Lady Abigail Christianové psaná na tělo Katherine Hepburnové, která měla být společnicí slečny Marplové a zároveň poctou Agathě Christie. Ale protože její kamarádka Myrna Loyová odmítla roli Dory Charlestonové, protože nechtěla zesměšňovat svůj originál z filmu The Thin Man, Hepburnová odmítla taky. Stejně tak odmítl i Orson Welles roli Sydneyho Wanga, za což mu budu do smrti neskonale vděčný, protože Peter Sellers je...prostě Peter Sellers. A Alec Guiness má po dlouhé době (cca 20 letech) konečně pořádnou slušnou komediální roli, kde se může vyřádit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý námet s dokonalou zápletkou, plný zvratov a výborne odľahčujúceho humoru. Bežnému divákovi asi nič nepovie absolútne all-star obsadenie, ale dokonalá súhra osobností (Peter Falk - Columbo, Peter Sellers - Clouseau) dáva tomuto filmu neodolateľný šmrnc a punc jedinečnosti. Dialógy sú naozaj pestré, plné nadsázky a pohotového humoru, plného narážok a odkazov v znamení paródie na najslávnejších detektívov. 85%. ()

Reklama

type_B 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se na tento snímek těšil ... A nebyl jsem zklamán. Humor je spíše konverzační, tedy postavený na dialozích a na jednání postav. Zápletka je... zapeklitá, gradace děje velmi dynamická. Konečné rozkrytí zločinu je rafinované, vlastně až moc rafinové, ale to je také jeden z humorných prvků. Jako milovník detektivek jsem ocenil například nástrahy kladené na jednotlivé vyšetřovatele, které byly nalíčeny přesně tak, aby je mohl ten daný detektiv(ka) dopředu prohlédnout podle svého naturelu. Klasické figury detektivů jsou karikovány až do absurdity, a tím zároveň ukazují na klasické znaky daných postav. (Slečna Marblesová aka Marplová, drsná role Petera Falka karikuje Phila Marlowa etc. etc.) Jednoznačně lahůdkový snímek. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná parodie, ve které skvělý vtip střídá ještě lepší. Obdivoval jsem to neskutečně silné, ale přitom vyrovnané obsazení, ze kterého přitom vůbec nikdo nevyčnívá, přesto ale - Peter Falk v roli Bogarta v roli Marlowa, Peter Sellers jako čínský inspektor Sidney Wang a Alec Guinness coby slepý komorník jsou obzvlášť úžasní. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Must-see pro všechny fandy detektivního žánru - Kde jinde byste se setkali s Charlym Chanem Petera Sellerse, manželi Charlestonovými (parodie Williama Powella a Myrny Loy ze série Thin Man - David Niven je snad jediným hercem, jenž dokázal Powella důstojně "nahradit - zparodovat"), Miss Marple, Samem Spadem Petera Falka, jenž budu českým divákům spíše evokovat jeho obvyklou detektivní postavu, a nenasytným Herculem Poirotem. V ústřední roli (ve své první a prakticky jediné) navíc slavný spisovatel krimi-žánru Truman Capote a pak gentleman z největších Sir Alec Guinness v roli, která není zrovna z jeho nejtypičtějších, za níž se však v žádném případě nemusí (ani nemůže!) stydět. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Kuchařka dá sluhovi (Alec Guinness) při jejich seznámení papír, na kterém stojí, že neumí číst ani psát anglicky. Přesto poté, co je sluha zavražděn, podává Wangovi (Peter Sellers) lístek, na který napsala, že byl spáchán zločin. (Chegi)
  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)
  • V úvodních titulcích každá postava hýbe očima s výjimkou "slepého sluhy" Aleca Guinnesse a Petera Falka, což může být chápáno jako vtipná narážka na jeho skleněné oko. (Kulmon)

Reklama

Reklama