Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se bavil i po letech.... Starý dům (spíše hrad), mlha, noc, bouře a pět nejlepších detektivů má vyzkoušet svůj ostrovtip. Pravda, nemohl jsem se ubránit dojmu, že mezi pozvanými jsou inspektor Clouseau, Columbo a mladá Minerva McGonagallová, nijak mi to ale požitek nekazilo. Vtipné dialogy, nedorozumění, komolení jazyka i hrozící kuklení (převleková hra) mě bavily. Ona:,,Nejbližší pumpu jsem viděla 8 mil za námi." On:,,Neboj, já tu na tebe počkám." ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, že jediným lákadlem byl pro mě Peter Falk - překvapil mě, že v originále má docela šišlavou angličtinu, nicméně každý "detektiv" ve filmu měl své zvláštnosti. Ne zrovna řečové - stačí i ty "detektivní". Celý film jsem se skoro nepřetržitě bavil zábavnými zvraty, hláškami, překvapeními a celým parodickým vyzněním - co na tom, že mnoho věcí nedávalo smysl - o tom tenhle film byl. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Parodie strefující se do detektivního žánru, kterému zároveň vzdává stylovou poctu (,,Udělal to sluha!"). Jediná výtka ode mě směřuje k postavě slečny Marblesové, která mi přišla nevyužitá a byla takovým pátým kolem u vozu. Jinak ovšem bez výhrad, hlavní čtyřka detektivů je parádní, a těžko vybrat toho nejlepšího. U mě vítězí jeden ze slavných Peterů... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vražda na večeři je vskutku netradičně pojatý film, jenž si skrze svou komediální a parodickou stránku dělá šprťouchlata z detektivních příběhů a samotných velkých detektivů - a že mu to jde velice dobře. Jeden velký dům plný nástrah a iluzí. Pět velkých mozků a jejich pomocníků. Jeden tajuplný hostitel se svým slepým sluhou a hluchoněmou kuchařkou. Tento výčet zní šíleně, nicméně právě proto tento film tak dobře funguje. Hodiny odbíjí půlnoc, vražda přichází a pak následují rozličné dedukce ohledně totožnosti vraha, které gradují v závěru tak nepředvídatelném, až se z toho jednomu hlava točí. Originální filmařský kousek se skvělým scénářem a famózním hvězdným obsazením, který dokáže zcela hravě a bez obtíží zaujmout i dnešního diváka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No, opäť sa ukazuje, že komédia je veľmi ošemetný žáner, pretože zmysel pre humor má každý človek vždy aspoň trošinku odlišný. Čo z toho, že som si spomenul na niektoré prípady, ktoré som čítal pred vyše dvadsiatimi rokmi, keď ma prípad vraždy, ktorá sa ešte nestala, nezaujal. Asi je to tým, že tá pomsta všetkých čitateľov za nezmyselné konce bola nakoniec vykonaná na mne ako divákovi, pretože som celý prípad považoval tiež za nezmyselný. A záverečná scéna už na tom nič, v lepšom či horšom, nemohla zmeniť. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • V kuchyni, po komorníkově smrti, se Wang (Peter Sellers) ptá Perriera (James Coco), kolik je hodin. Ten odpoví 11:41 a ve vteřinách odpočítává na 11:42. Wang odpoví, že na hlavní vraždu, která má být spáchána o půlnoci, zbývá čas 28 minut. Ve skutečnosti zbývá 18 minut na hlavní vraždu. (gein)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)

Reklama

Reklama