Reklama

Reklama

Nejlepší léta slečny Jean Brodieové

  • Velká Británie The Prime of Miss Jean Brodie

Obsahy(1)

Nekonvenční slečna Jean Brodieová, která je podle svého názoru v "nejlepších letech", si získala své studentky i značnou část pedagogického sboru, v němž má dva milence: naivního, ale milého učitele hudební výchovy Lowthera a cynického výtvarníka Lloyda. Na začátku filmu je Jean představena jako dokonalá pedagožka oddaná svým studentkám, ale postupně se odhalují její stinné stránky. Kromě toho, že vliv na své žačky trochu využívá, je tu ještě věc poněkud závažnějšího charakteru. Píše se totiž rok 1932 a Jean obdivuje fašisty Mussoliniho a Franca. Jak v jednom momentě filmu poznamená Lowther, Jean nerozumí politice, jen si idealizuje obraz vůdce. To by vcelku nevadilo, kdyby své žačky nevedla ke stejnému způsobu myšlení. Její přesvědčení o vlastní neotřesitelné pravdě však bude podrobeno tvrdým zkouškám. Při konfrontaci s milenci i žačkami se bude muset podívat na svůj život z jiného úhlu a nahlédnout, jakým směrem se vlastně ubírá. Vynikající snímek ze školního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nádherně vrstevnatý film, který každou svoji další tvář odhaluje postupně a značně nečekaně. Nejlepší léta slečny Jean Brodieové totiž zásadně klamou tělem. Podle všech vnějších ukazatelů musí mít divák pocit, že kouká na usměvavé slamáčkové melodrámo z učitelského prostředí, kde jsou všichni všem oporou, postavy překonají nějakou tu překážku a na konci bude všechno ještě usměvavější, než na začátku. A právě v tom postupném zjišťování, o jak moc velký omyl se jedná, tkví pro mě to největší kouzlo diváckého zážitku z tohoto filmu. Mám rád snímky, které po jejich skončení nedokážu k žádnému jinému přesvědčivě přirovnat a zanechají tak ve mně mimořádně originální zážitek. Skvělé herecké výkony Maggie Smith a Pamely Franklin. 9/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Maggie je můj filmový drahoušek, kterou jsem si zamilovala v seriálu Panství Downton, tam hrála rozkošně a získala si okamžitě veškeré moje sympatie. Tohle byla trochu nevděčná role, ale bylo to její dokonalé sólo a já byla vděčná, že jí už znám, protože její zvláštní herecký styl tady byl silně patrný. Sice tady vypadala trochu na víc než na 35 let, ale nic to neubralo na její herecké kvalitě. Od prvotní sympatie k této nekonvenční učitelce dějepisu jsem se postupně dostávala pod povrch její osobnosti a to už nebylo nic úsměvného, ale spíš smutného a já tušila že ty její "nejlepší léta" nebudou rozhodně šťastná. Snad je na jednu dobře neuvědomění si této skutečnosti, ale rozhodně je to osobnost, která vás silně zaujme a strhne. Měla jsem radost i z postavy mého oblíbence z Profesionálů (Georga) Gordona Jacksona, který si tady zdatně sekundoval s Robertem Stephensem. Ach, Joan, jak ráda bych Ti pomohla, ale Ty nechceš, myslíš, že jsi opravdu šťastnou ženou ............? Velmi zajímavý komentář : Aky ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na této extravagantní učitelce od počátku, přes všechny sympatie, k nimž její nekonvenční chování svádí, něco vadí. Teprve postupem času si člověk uvědomuje, že je to sobecká, bezcitná, do sebe zahleděná defektní osobnost, která není schopná sebereflexe, neboť základním rysem sobectví je právě to, že není schopno pohlédnout samo na sebe, protože si v takovémto výhledu samo vadí. Právě z těchto povahových rysů, které v různě velké míře máme všichni, se pak rodí a šíří fašismus, případně jakákoliv jiná stejně cynická představa a jednobarevné pravdě života. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hodnotenia užívateľov poskytujú riadnu dávku prekvapení akéhokoľvek druhu. Keď som si tento film nahrával, mal 91 %, keď som si ho pozrel, má 78 % a je možné, že sa časom ešte viac priblíži k môjmu hodnoteniu, ktoré mi dúfam nikto nebude zazlievať. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podobně jako kariéru Angely Lansbury je nutno dělit na "co bylo před Jessicou Fletcher a skoro nikdo nezná a přitom je v jejím hereckém rejstříku mnohem povedenější", a co bylo po ní, u Maggie Smith to bude v případě Harryho Hrnčíře podobné. The Prime of Miss Jean Brodie je film na povrchu veselý, do hloubky ale spíš smutný, hodně barevný (v detailech na obličeje a gardenparty snad až přesaturovaný), krásně melodický a pedagogicko rozborný, a s velmi milou erotickou třešničkou v podobě sotva dospělé Pamely Franklin. Tvůrcům se vůbec podařil kousek, kdy Brodinina děvčata před kamerou za necelé dvě hodiny o několik let zestárla. K obsahu bych jenom zmínil, že vztah hlavní postavy s učitelem hudby Gordonem Lowtherem je spíše platonický. Mimochodem, Gordona Lowthera si zahrál nám všem známý Gordon "Profesionál George Cowley" Jackson, a jeho přítomnost je ze všech složek ve filmu nejmilejší, dobře mu sekundoval ještě bohémský malíř a plodič dětí Robert Stephens. Zajímalo by mě, jestli skvělý zpěv Gordona Jacksona je jeho vlastním. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Z hrdinky = učitelky se stává postupně antihrdinka. V konzervativní škole chce učit edukovaně - Já jsem hrnčíř a vy má pýcha. Formujete se.// Seďte v lavicích potichu a zůstaňte klidné. Jako Mona Lisa. Ředitelka nazývá děvčata slečny Brodierové „klikou“. V hlavní „hrdince“ se mísí romantické představy s fanatičností, která je spojena s obdivem fašistických vůdců. Oddanost Jean Brodierové nejlépe vystihuje její milenec – malíř: „Jsi učitelka, nebo vůdce?“ Zajímavé je, že herecky mi výkon Maggie Smith přišel divadelní, místy přehrávaný, ale ona tak teatrálně, jak označuje studentka Sandy (Pamela Franklinová), ztvárnila postavu. Závěrečný dialog mezi Sandy a Jean je působivý. Poprvé při konfrontaci s jinými nemá Jean navrch. Výborný střih (školní předměty – po tělocviku následuje šití), propracované charaktery postav, nadčasová myšlenka. Krásné záběry na Edinburg. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hlavná myšlienka filmu sa postupne dostáva pod kožu, spočiatku opatrne, pomaly, neskôr prepukne v plnej sile. Slečna Brodieová je sympatická, trochu voľnomyšlienkárska, učiteľka so silným vplyvom medzi študentkami v dievčenskej škole. Jej názory a životný postoj začne byť časom veľmi nebezpečný. Píšu sa tridsiate roky 20 storočia... Maggie Smith v excelentnej hereckej kreácii, typologicky presne vybraná, jej slečna Brodieová je zahraná famózne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Podivně teatrální, namyšlená a do vysněného světa uzavřená slečna Brodieová obdivuje diktátora a sama diktátorem je. Libuje si v tom, jak ovládá a manipuluje lidskými city, zaměřuje se s jistotou dravce na nejslabší - děti a lidi, kteří jsou jí oddáni. ___ Přesvědčivá studie psychopatického charakteru, kterému Maggie Smith vtiskla eleganci pravé britské dámy (všiměte si jen, jak elegantně a vznosně umí jezdit na kole). Ještě bych vyzdivhla neuvěřitelně silný výkon Pamely Franklin a její podání dívky s vlastním přesvědčením a silou následovat ho. /24. 6. 14./ ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Práve to sledujem na ČT 1 a nestačím "zírat". Výborný film. A na svoju dobu pomerne odvážny. A nie je to prvoaprílový žart. (1.4.2010) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak jako je u mě zvykem i v tomto případě si dovolím projevit svůj vlastní názor na to, co jsem právě viděl, a pokud s tím bude mít někdo problém, bude pro něj / ni nejjednodušší, když přestane číst a nebude si kvůli mně ničit nervy. Ve třicátých letech minulého století v Británii zjevně stále přetrvávala takzvaná viktoriánská morálka (která je velmi podobná té maloměšťácké a je mi z duše protivná), takže jsem si neortodoxní učitelku zpočátku vcelku oblíbil, i když to z její strany několikrát nemile zaskřípalo. S postupem času se ale stále jasněji ukazovalo, proč jsou nutné osnovy pro školní výuku. Netvrdím, že by učitelé neměli mít svůj názor na věc, svůj politický nebo náboženský příklon by si ale neměli ventilovat na těch snadno ovlivnitelných (zvlášť když jsou sami tito učitelé v některých případech sami snadno ovlivnitelní kdejakým žvástem z internetu; tuto větu už pochopitelně nevztahuji k době, v níž se odehrává děj snímku ani k době jeho vzniku). Původně jsem chtěl hodnotit třemi kousky, protože jsem měl pocit, že je to všechno jaksi rozhárané a že tvůrci otevřeli víc zápletek, než bylo potřeba, ale nakonec u mě převládl dojem, že ta trocha diskomfortu stála za to. A navíc mě potěšilo setkání s mladou Maggie Smith a pobavil mě Cowley, kterému se pěkně zapalovala lýtka:-) / Poučení: Obdiv k diktátorům bývá často nakažlivý. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

...pravda je, že ses vyspala s umělcem, ale zděsilo Tě vzbudit se vedle chlapa...proč musíte být vždycky tak teatrální ? jste tak příšerně směšná ženská...všechny moje žačky jsou creme de la creme...dejte mi děvče ve vnímavém věku a je moje na celý život...AKÁ JE ZANEDBATEĽNE TENKÁ HRANICA MEDZI OSOBITOSŤOU A TRÁPNOSŤOU, MISS JEAN BRODIE ! ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

U nás neprávem naprosto opomíjený snímek s vpravdě Oscarovým výkonem Maggie Smith se od ostatních pedagogických filmů liší: začíná v podstatě tam, kde většina z nich končí. Nekonvenční slečna Jean Brodieová (která je dle svého názoru v "nejlepších letech" - odtud název) si dávno získala své studentky i značnou část pedagogického sboru, kde má dva milence: naivního, ale milého hudebkáře Lowthera (Gordon Jackson) a zkušeného cynického výtvarkáře (a malíře) Lloyda (Robert Stephens, který byl v době natáčení Maggieiným manželem). V podstatě jediný, s kým bojuje, je upjatá ředitelka. Na začátku filmu je nám Jean prezentována jako dokonalá pedagožka oddaná svým studentkám, ale postupně se nám odhalují její stinné stránky. Kromě toho, že vliv na své žačky tak trochu využívá, je tu ještě jiná věc, poněkud závažnějšího charakteru. Píše se totiž rok 1932 a Jean obdivuje Mussoliniho a Franca. Jak v jednom momentě filmu poznamená Lloyd, Jean nerozumí politice, jen si idealizuje obraz vůdce. To by vcelku nevadilo, kdyby své žačky neinstruovala ve svém stylu. Je naprosto přesvědčená o vlastní pravdě a musí se naučit pár věcí... Tato synopse zdaleka nepostihuje celý film. NEJLEPŠÍ LÉTA SLEČNY jEAN BRODIEOVÉ je film mnohem komplexnější, řeší celou řadu témat života v meziválečném Edinburghu a na místní škole. A Maggie Smith tu podává mistrovský výkon, který si Oscara jednoznačně zasloužil. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Maggie Smith dominuje v roli nekonvenční učitelky, která nesdílí metody konzervativní školy a svými postoji, přesvědčením i chováním nabádá své studentky k „revoltě“ proti zaběhnutému řádu. Předvedla vynikající herecký výkon, s její postavou Jean Brodie celý snímek stojí a padá, což mi zároveň trochu vadilo, že snad kromě Pamely Franklin byly ostatní postavy tolik na vedlejší koleji. Škoda, že ve filmu nebylo ještě více momentů jako závěrečný dialog Jean se Sandy, i tak ale na svou dobu podařený snímek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Ronald Neame /Dobrodruzstvi Poseidonu, Milionova Bankovka 1953/ natocil velmi dobry film o tom, ako pani ucitelka v podani genialnej Maggie Smith /seria Hery Potrata/ jednak vyuziva svoje ziacky na svoje ciele a jednak obdivuje diktatorov ako Benito Mussolini a Francisco Franco y Bahamonde, ba co viac, nuti svoje ziacky k podobnej vlne myslenia. Vzapati vsak tato pani ucitelka naraza na riaditelku a na tvrdy stret s realitou. Maggie Smith hrala rozkokosne a bola vskutku vyborna - taky bravurny herecky vykon od herecky som teda uz dlho nevidel. Ba dokonca televizny diviak sa dostane aj k strukture jej osobnosti, a dostavame obraz dost bezcitnej a sebeckej zenskej, co ale roku 1932 /film sa odohrava v tomto roku/ nie je ziadna vynimka - a je tomu tak u mnohych doteraz. Kulisy su na urovni, dialogy vyborne, skusena reziserska ruka Ronalda Neama filmu vladne a Robert Stephens /Kleopatra 1963, Kapka Medu/ bol tiez na urovni. Film, ktory je nepravom obchadzany cesko-slovenskymi televiziami, ale oplati sa zohnat si ho. 89 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jean Brodieová zasvětila svůj život učením a škole. Svá nejlepší léta tráví ve společnosti milého učitele, ale to se hrubě nelíbí ředitelce..... 50% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

27. Zlatý Glóbus za rok 1969 - cena (1) - *Nejlepší filmová píseň - "Jean" - Hudba a text Rod McKuen + nominace (2) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka (drama) - Maggie Smith ()

Reklama

Reklama