Reklama

Reklama

Příběh čísla 1

(TV film)
  • Česko Příběh jedničky (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Na počátku číselné historie stálo jen jedno mocné číslo. Jednička. Svůj původ nechala zahalený v mnoha tajemstvích, ale přesto ovládla celý svět. Stala se základem pro aritmetiku, umožnila vědě, astronomii i architektuře dosáhnout prudkého rozvoje, zasáhla do zrodu a zlaté éry teoretické matematiky a nakonec díky své jednoduchosti, ale zároveň sofistikovanosti významně ovlivnila digitální svět. Úlohu mocného elementu sehrála spolu s dalšími číslicemi napříč všemi civilizacemi i historickými epochami. Její nezištný počátek v pravěku vystřídalo období sumerského vybírání daní, egyptského počítání otroků a nevyhnula se ani nemilosrdné úloze ve službách starověké římské armády. Přesto bychom bez vlivných číslic nerozpoznali čas ani neurčili vzdálenost. Jaké to ale je, když proti sobě stojí římské a arabské číslice, vedoucí krutou bitvu o své místo v číselné soustavě? Slavný komik Terry Jones se stává průvodcem v zábavném světě tvořeném počítačovými efekty a vtipnými animacemi, aby tak mohl cestovat časem do dob, kdy se jednička ryla do kostí, i do let proslavených zrodem nových technologií. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (8)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to vtipný dokument, který může přivést k seznámení s historií matematiky široké publikum. Mám však problém s tím, že je zmíněn každý důležitý matematik, jen Alan Turing nestojí ani za jednu krátkou větu jako otec moderních počítačů, i když se jeho počítač ve filmu zjeví. Britská vláda si na muže, který zachránil spousty životů, vzpomenula až za 4 roky po natočení tohoto dokumentu, do té doby byl v klatbě. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Průvodce tímto velmi netradičním dokumentem je Terry Jones z Monty Python, což dává tušit, že se nejedná o jen tak obyčejný dokument. Příběh čísel je zpracován velmi zajímavou a hlavně vtipnout formou (animované číslice rulez :-)), takže se rozhodně nebudete nudit a navíc se dozvíte pár zajímavých historických faktů ze světa čísel. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Pí-ár jednotky na jednotku s hviezdičkou. Ak by som namietala tendenčnosť, nekomplexnosť či samoúčelnosť dokumentu, obviníte ma zo závisti. Tak len uznanlivo prikyvujem, dobrá práca veru... a angažovať Terryho, fakt šikovný ťah. S pozdravom nedocenená Eulerova konštanta. ()

DivX 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře zpracovaný naučný příběh o tom jak vzniklo číslo jedna, nula a jak se rozvíjely počty a další čísla do celého světa. Kdo mel to štěstí a viděl to v českém překladu, vyhrál. Já co to viděl v polštině tak jsem si to musel pustit dvakrát :D 80% ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Matematika podaná opravdu ZÁBAVNOU formou a přesto se dozvíte mnoho (alespoň pro mě) nových informací. Viděla jsem to dvakrát a klidně bych se podívala znovu. Takovéto dokumenty by se měly pouštět ve školách, třeba by počty zaujaly více dětí. ()

karnifex odpad!

všechny recenze uživatele

Snaha o "kůl" dokument se tady nepovedla: jasně, že nemůžeme očekávat úroveň Monty Pythona, ale "vtípky" zde působí tak trapně, že je ocení tak možná méně inteligentní žák páté třídy a co se vzdělávací stránky týče, je to taky bída.. ()

JuRoot 

všechny recenze uživatele

Koľko poznáte filmov o matematike? A koľko je takých, ktoré sú zaujímavé pre široké masy? Pozrite si tento film a zodpoviete si sami... ()

Reklama

Reklama