Reklama

Reklama

Kryštál z Istanbulu

Obsahy(1)

Ze 60. let pochází několik pozapomenutých slovenských filmů, které se věnují malým dětem. Často se vyznačují smyslem pro postižení zejména chlapeckého světa - protagonisty tohoto snímku je parta dvanáctiletých kluků, kteří si užívají různé dobrodružné příběhy. Jejich dovádivost je sice leckdy chtěná, ale pojetí příhod přesto dosvědčuje, jak se tehdy tvůrci snažili spojit zábavný nádech s výchovným či nějak nabádavým akcentem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Flego 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý stredometrážny rodinný film Kryštál z Istanbulu je prekvapivým počinom v detskom filme. Ak už odmyslím nádych priekopníckeho edukatívneho školského prístupu, potešujúcim faktorom zastáva svieža nápaditosť, triková rozmarnosť a chlapčenská túžba po dobrodružstve. Tá je však motivovaná predovšetkým získať lepšie známky v škole, takže chlapci vymyslia "dokonalý" plán ako vyzrieť na učiteľa dejepisu. Malý Marek Ťapák vo vedľajšej úlohe je rozkošný. Druhý komentár. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nápaditý rodinný film s originálnou zápletkou a s edukatívnym podtónom. Netušil som, že začiatky elektro-boogie sa zrodili v 60. rokoch na Slovensku (mecha-šachista). ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Dávno ma nenamazali, vŕzgam." Trojica šarvancov zistí, že pozitívna nálada ich pedagóga a z nej vyplývajúce udeľovanie dobrých známok je závislé od dobrých výsledkov kantorovho obľúbeného hokejového oddielu. Rozhodnú sa teda sabotovať fairplay pomocou magického kryštálu nadobudnutého ako odmenu za víťazstvo nad hrdzavejúcim Kempelenovým šachovým automatom. Veľmi príjemný detský film s dobrými detskými hercami, roztomilými trikmi, dobovou atmosférou, pagáčikmi a nanukmi. "Momentálne mám vážnejšie starosti, objavil som ohromnú knižku Zázraky v ríši bobrov!" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Snímka Kryštál z Islanbulu sa nakrúcala v Bratislave. (dyfur)
  • Inou variantou názvu bolo označenie Zavinil to Kempelen. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama