Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I ve slovenské kinematografii se cestovalo časem. Podobně jako v Čechách máme blanické rytíře, na Slovensku pospávají sitničtí rytíři, rovněž čekající, že vyjedou, až bude nejhůř. To mělo nastat v roce 1970, kdy lidstvo ohrožoval samotný ďábel. Rytíři tudíž vyrazili s úmyslem zničit satanáše a napravit zkažený svět. Jenže setkají se mnoha věcmi, které překvapí, s poměry, kterým vůbec nerozumějí. Vyprávění je to ovšem notně zmatené a nezakotvené, roztěkaně mísí groteskní, satirické i vážné události do jediného chumlu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Flego 

všechny recenze uživatele

Tragikomický príbeh sitnianských rytierov, ktorý prídu do 20 storočia do výskumného podniku hľadať diabla a zničiť ho je predovšetkým satira a takto sa treba na film pozerať. Výkony dvojice Pántik - Polónyi sú zábavné a prekvapivé hlavne u prvého menovaného. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nesúrodí mix komédie ( no málo vtipnej ) a až apokalyptickej drámy ( hlavne v posledných minútach ). Čakal som svižnejší prístup a menej moralizovania. Ale propaganda je propaganda. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudné a dost neujasněné v žánrech. Ono se to snaží být dramatem i komedií zároveň, ale jako drama to nefunguje a jako komedie už vůbec ne, protože to je prostě nevtipné. Nápad samotný byl zajímavý, ale jak se to vyvíjelo, to bylo dost divné. SPOILERY Slovenská verze blanických rytířů se probírá v době, kdy světu vládne ďábel a logicky mají zachránit svět, ale nakonec si je všechny vezme ďábel do pekla? Co je to pak za hrdiny, ty vole? Jako dobře, kdyby to byla čistě komedie, tak to asi chápu, ale když se to snaží být zároveň vážné, tak je to prostě mimo. A na konci teda byla apokalypsa nebo co? Ďábel definitivně zvítězil? Pokud jo, tak co se stalo s tou mladou ženou, která pracovala u toho profesora? A ta finální myšlenka, že zlo může mít víc podob než jednu a stejně tak i dobro, je sice pravdivá, ale z filmu samotného vyplývá jen to s tím zlem a ani to tolik ne. KONEC SPOILERŮ. Jinak jak už jsem psal - strašně mě to nudilo, nebavilo mě to, nebylo to vtipné a nakonec ani nevím, jestli to brát jako komedii nebo jako drama. Ono to z toho totiž není poznat. Ale tak aspoň že tam hraje Menšík, i když ve vedlejší roli. A jak vylezli z té skály, byla tam hezká příroda. Jinak je to spíš fantasy, než sci-fi, ona tady sice je, ale v tak minimální roli, že těžko říct jestli sem tem žánr patří nebo ne. Slabé 2* ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Už 20 let před "Návštěvníky" byl natočen film o rytířích v novověkém prostředí. Forma je hodně zvláštní. Už samo označení Komedie/Drama ukazuje, že divák může mít problém s tím, jak některé situace chápat - vážně, nebo nevážně? Každopádně, pominu-li některé scény, které jsou úplně zbytečné, jsem se docela dobře bavil. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Filmu ani jeho humoru jsem na chuť nepřišel, sice tam hrál Menšík a další dobří herci, ale stejně mi to přišlo takové nudnější a celkově ne moc průzračné a zajímavé. Hodnocení: 40 % ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Zachar si tohle vystřihl mezi dvěma erotickými komediemi s Edwige Fenech na německou zakázku. Je to zjevně dobíhající projekt 60 let, i proto se Ida Rapaičová ochotně obnažuje, nejen sexi zadok, je tu i frontal, byť jen do pasu. Scifi nechápu proč by mělo být, je tu Satan, snad to vynalézání nepoživatelné umělé stravy?. Největší problém je podle mne naprostá neujasněnost zda to má být komedie (říkal jsem si - ha rytíři ze Sitna, to asi Francouzi svoje Návštěvníky opsali), nebo vážné drama o boji s ďáblem. Bohužel komiku Jeana Reno plynoucí z nevyhnutelného konfliktu několika set let rozdílu tady vůbec nemáme, oba rytíři se vyznají i ve dvacátem století. Mezi to je střižená naprosto surreálná scéna maškarní zábavy jakéhosi vědeckého ústavu, kratší, ale taky pitomé trdlování v cirkuse, Julius Pántik chvílemi neví, co má hrát a jak se zašklebit, Obermaierová nemá nic co by ukázala (jinak měla v tu dobu dost, ale tohle není Souhvězdí panny), Menšíkův projev absolutně neladí s ostatními (je civilní jako vždy), Lír hraje jednoho ze svých recepčních a rád se nechá zkorumpovat. Škrcení se s ďáblem v zelené chlorofylové lázni mi připomnělo Funese v rabbi Jacobovi a žvýkačce, ale tohle opravdu není komedie. Takže hvězdička jen za nápad, režie je příšerná a scénář jakbysmet. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Další zapomenutý skvost slovenské filmové tvorby. Přemýšlím, s jakým matrošem tam tenkrát experimentovali. ()

Reklama

Reklama