Reklama

Reklama

Tajemná zahrada

VOD (1)

Obsahy(1)

... je místo, kde se dějí zvláštní věci.
V roce 1993 natočila Agnieszka Hollandová remake tohoto překrásného filmu z roku 1949, který vznikl na motivy klasické knížky Frances Hodgson-Burnettové. Vypráví příběh malé Mary, která je nucena trávit nějaký čas u strýčka na venkově. Poté, co se zabydlí v tomto venkovském domě, objevují Mary, její invalidní bratranec Colin a místní chlapec Dickson zamčenou a opuštěnou zahradu. Díky svému přátelství a péči vracejí tomuto skrytému místu krásu a život a nemocnému chlapci zdraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

sidzej 

všechny recenze uživatele

5* uz len za tu vizualnu nadheru. Citlivo natocena britska komorna drama s vybornou atmosferou, hudbou, obsadenim a carovnym pribehom. Jednoduche, hrave a poeticke. 90% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vysoce předvídatelný a sentimentální děj velmi pozvedává výborná atmosféra a hlavně samotná zahrada, která hraničí až s vizuálními orgiemi. A herecké obsazení je výborné. Rozhodně film pro chvíle deprese či rezignace. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem čekala; teda ne na tento konkrétní, ale s podobným námětem a především nekýčovitý. Není to dokonalý film: neoriginální příběh a stokrát ohrané téma, přesto konečně v podání, které můžu s klidem ohodnotit plným počtem. Absence kýče (aspoň z mého subjektivního pohledu), ať už vizuálního, nebo co se týká obsahu či hereckých výkonů, je velkou předností a je pro mě, vzhledem k tématu, docela překvapením. Určitá porce sentimentality k těmto příběhům samozřejmě patří a nechybí ani tady, ale v tomto případě jsem ji strávila lehce. Zatímco knižní předloha je určena primárně pro děti (jo, moc se mi líbila), film podle mě ocení spíš starší publikum (oproti knize je v něm několik drobných změn, většina z nich mi sice přišla zbytečná, na druhou stranu jejich význam v ději je minimální a nijak příběh nenarušují).90% ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nesnáším anglický venkov. Je studený, sychravý a ze zámku, kam přijela malá Mary za příbuznými po smrti svých rodičů při zemětřesení v Indii, je cítit zatuchlina a plíseň.S Mary se nikdo nebaví a strýc se jí vyhýbá, jedinou spřízněnou duší je dětská služebná. Mary najde starou zamčenou zahradu a takřka nemohoucího synovce...... Nějaké kouzlo tam bylo, zahrada ušla,trochu poetiky, slušná hudba....víc jak na tři hvězdy to se mnou nezamávalo, lituji:-) ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Pěkný, poetický, i krásný, jenomže Malou princeznu jsem viděl jako první a líbíla se mi mnohem víc. Cuaron je o něco větší mág než Hollandová. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Agnieszka Holland ako reziserska sa tymto filmom ukazala ako schopna reziserska. Pribeh je sice jednoduchy a predvidatelny, ale Holland vie vybudovat slusnu atmosferu a na zahradu sa dobre pozeralo. Na depresie ako stvorene. 78 % ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Asi každý jsme si v dětství přáli objevit nějaký kus země, prázdný dům, zahradu nebo opuštěné místo, které by bylo skryto před zraky ostatních a před světem dospělých. Místo, kde budou platit jen naše zákony a kam nebude nic nevítaného zvenku zasahovat. Místo, které si můžeme osvojit, vlastní vynalézavostí a péči zkrášlovat a kde můžeme pobývat v souladu se světem naší fantazie... Tajemná zahrada má v sobě něco nepojmenovatelně posvátného; skrze co se vás vnitřně umí dotknout. Oslňující práce s kamerou, světlem a hudbou (Zbigniew Preisner) vytváří jedinečnou snovou atmosféru, do níž emočně vplujete tak přirozeně a rychle, že si to ani neuvědomujete. Na pozadí událostí tohoto příběhu je příjemné sledovat, jak se mezi dětmi rozehrávají i situace, kterým sami ještě nerozumí (např. náznaky náklonnosti, rivality a žárlivosti v dosud dětských vztazích), avšak příběh je dál zbytečně nerozvíjí, což v tomto pojetí působí velmi autenticky. Na dospělé osoby se zde díváme z pohledu dětí - s určitým odstupem i nepochopením, ale i s nadhledem, bez kritizování a posuzování, kterého nezkažené děti dosud nejsou schopny. Nejedná se o pohádku v pravém slova smyslu; je to vyprávění, které se odehrává v nitrech mnoha dětí a které my všichni můžeme prožít na vlastní kůži. Není to pohádka "o věcech tam venku", ale je to příběh, který nosíme každý v nás. A není to vyprávění o nadpřirozených silách tajemné zahrady, ale je to o moci cituplnosti a lásky, která je odpoutaná od křečovité, dospělácké strnulosti. Tajemná zahrada je film natočený s neobyčejnou decentní citlivostí, s aktivním zájmem o vše, co se zde odehrává, ale hlavně s úctou a otevřeností vůči divákovi. Film může působit jako terapeutický materiál pro naše "vnitřní dítě". ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Nádherný dětský příběh, který patří k těm lepším z viktoriánské Anglie. Agnieszka Holland zde dokazuje, jak skvěle umí pracovat s charaktery, jak dospělými, tak dětskými a díky tomu z prachobyčejného příběhu vykřesat ten nejlepší plamen. K tomu jí zde pomáhá i skvělá hudba a naprosto úchvatné kulisy. Nejprve jsem se bál, že příběh půjde cestou přechytračelých dětí, které se chovají inteligentněji, než dospělí, ale to jsem se spletl. dospělí zde jsou sužovány dospělými strachy, děti zase svou fantazií. Vše se vzájemně proplétá, mísí a vyvíjí. Je to rozhodně jedna z těch lepších knižních adaptací a filmů pro dospívající, které navíc jako bonus ocení i jejich rodiče. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ta decka byla az nesnesitelne drza, zviratka v zahrade zase moc kycovita... Pribeh je hezky, ma to i nejake napeti... A vybornou Maggie Smith. Ale uplne me to neoslovilo. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Kouzelný pohádkový příběh s nádhernou atmosférou. Já si snad na zahradě postavím zeď a v ní malá skrytá dvířka. A budu trvat na tom, že tam nikdo nesmí. A někam schovám klíč a budu špehovat děti, jestli ho najdou.... Měla bych to stihnout rychle, ještě než mi dospějou. Nemůžu počítat s tím, že budou i po třicítce infantilní jako iá :) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

cely film stála a padal na mladých herco, škoda, keby dali trocha viac Colinovi, ktorý nie je ani uvedený hercami, možno by to zdvihlo uroveň, takto to bolo akesi prázdne a vyhorene ako to panske sídlo na konci filmu ()

Susinnon 

všechny recenze uživatele

Krásne spracovanie krásnej knihy. Nie je tam nič, čo môže prekážať. Pri sledovaní si človek musí len oddýchnuť a nabrať nové krásy do duše. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Vo chvíli, keď sa Mary a Colin stretávajú, ešte Colin netuší, že až teraz sa začne pre neho skutočný život. Tajomná záhrada by sa kľudne mohla premenovať na Čarovnú záhradu, počas príjemne strávených 97 minút som bola ozaj očarená. Veľkým pozitívom je, že dokáže zaujať široké publikum. "Colin a chlapec Dickson objevují, že svět, v němž nám o něco jde, může být světem, který má význam." Podobný film tomuto, ktorý tiež doporučujem: Heidi . ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Milé, nenasilné, optimistické, veselé. Tajemná zahrada je velmi pozitivní film, i když je nereálný, rozhodně po jeho skončení máte velmi dobrý pocit. Poprvé jsem ovšem viděla Maggie Smith hrát velmi zápornou roli pečlivé až zlé hospodyně. Ovšem i tak byl její výkon velmi excelentním. Ani představitelé hlavních dětských rolích nebyli špatně vybráni. Film pro každého, komu je jen trochu smutně na duši a chce se trochu rozveselit. ()

Blackberry 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní snímku ma ihneď uchvátil rok výroby; teda na rok ´93 bola kamera nadčasová a zhodná s dnešnými krištálovo čistými HD screenmi...Inak je to zaujímavá rozprávka, ktorá ostane hodnotnou aj o niekoľko desiatok rokov. PS: hudba kvalitná, ale až moc dobrá a dojemná na takúto rozprávku... Ale beztak s tým všetkým priemer vo svojej triede. ()

Reklama

Reklama