Reklama

Reklama

Tajemná zahrada

VOD (1)

Obsahy(1)

... je místo, kde se dějí zvláštní věci.
V roce 1993 natočila Agnieszka Hollandová remake tohoto překrásného filmu z roku 1949, který vznikl na motivy klasické knížky Frances Hodgson-Burnettové. Vypráví příběh malé Mary, která je nucena trávit nějaký čas u strýčka na venkově. Poté, co se zabydlí v tomto venkovském domě, objevují Mary, její invalidní bratranec Colin a místní chlapec Dickson zamčenou a opuštěnou zahradu. Díky svému přátelství a péči vracejí tomuto skrytému místu krásu a život a nemocnému chlapci zdraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento rodinný snímek nenabídne divákům žádný novátorský postup, unikátní příběh ani záplavu megahvězd. Ale má v sobě skryto nějaké magické kouzlo, kterým dokázal očarovat i mne. To kouzlo je skryto především ve způsobu vyprávění a práci s kamerou. Agnieszka Holland dokázala natočit procítěný příběh s nádechem lyriky a okouzlujícími záběry, okořeněný hereckým výkonem Maggie Smithové, ale i dětských hrdinů filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,181,347Tržby Celosvetovo $35,200,000║ Tak dalo sa to zniesť, hlavne vďaka druhej polovici filmu, aj keď citeľne Holland nemá úplne kontrolu nad filmom, tak aby mohla naplno vtiahnuť sledujúceho do diania, je to také na pol ceste z niekoľkými fajn momentkami. Samozrejme Anglický chlad je z toho cítiť, fakt neskutočne chladná pustatina je ich územie rovnako ako ich domy. Tématicky podobná Malá princezná je v detailoch omnoho silnejšia a intenzívnejšia. /55%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naučil sa smiať a ja plakať.“ Tajomná záhrada mi trocha pripomína del Torov Faunov labyrint, ale nie je až taká dobrá a nebyť rozprávkovej atmosféry, rozhodne by si 4* nezaslúžila. Lenže tá je i vďaka výprave, zaujímavému scenáru a ľudskému prístupu (poľskej režisérky Agnieszky Holland) originálna. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi bych Tajemnou zahradu zařadila pro hodně odrostlé děti, přece jen to pochmurno a tíseň na mě sálaly skoro až moc. Mary mně byla zpočátku tak nesympatická, že bych jí v reálu trochu srovnala, ale byla tak vychovaná, takže za to ani nemohla a ve výsledku to nakonec vedlo i danému pozitivnímu konci. V tomto případě bych měla asi připomínky k dabování, přece jen dabovat dětský hlas natolik, aby byl uvěřitelný, je náročné a tady se to nepovedlo. Škoda, protože pak to sráží celý příběh o level dolů. A já jako vždy jsem se těšila na roztomilou Maggii Smith i když tady bych tu roztomilost musela vyškrtnout. Tajemná zahrada není zrovna film, který bych cíleně vyhledávala, ale ty květinky, růžičky a zvířátka to srovnaly do podoby, která byla pro mě víc než stravitelná. Zhlédnuto v rámci Projekt 52 films by Women. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

"Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš." A tenhle bonbónek s hořkosladkou polevou a chuťově bohatou náplní, který se v nenápadném obalu krčí v rohu bonboniéry za nablýskaným staniolem jiných filmů, mi tedy zachutnal velmi. Starosvětské kulisy viktoriánské Anglie skrývají příběh ve své decentnosti magický, který ve svém kotlíku namíchala nejvyšší čarodějka na place Agnieszka Hollandová a stačily jí k tomu tak provařené ingredience, jakými jsou nemocné a osiřelé děti. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sice to stojí na gotických základech a zpočátku je to lehce mysteriózní, ale temnější atmosféře se to vyhýbá a ve výsledku jde o příjemný rodinný film se sympatickými dětskými herci a krásnou výpravou odlehlého sídla s utajenou zahradou. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Najviac sa mi pozdáva, ako je prostredie chladných múrov typického anglického panstva úžasne kompenzované roztomilou detskou fantáziou, ktorá nepozná hranice. Agnieszka Holland natočila poeticky ladený príbeh, v ktorom nechýba príjemná rodinná atmosféra, krásne prírodné zábery, myšlienky či emócie. Celé ma to úplne vtiahlo do svojho sveta, ústrední detskí herci a rovnako i Maggie Smith boli výborní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dílo Frances Hodgson Burnett je pro filmaře synonymem Malého lorda Fauntleroye, Malé princezny a Tajemné zahrady. Jsem ráda, že jsem náhodně znovu objevila Hollandové variantu právě tohoto příběhu, protože se jí skutečně podařilo natočit tak křehkou látku s opravdovou pokorou. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Kouzelný snímek, který jsem viděl několikrát a ještě nikdy jsem se nenudil. Vždy ve mě něco zvláštního zanechá. K tomuto snímku mě přivedl parádní videoklip od producenta známého jako Pogo, zde je jeho senzační videoklip, kde sestříhal zvuky právě z tohoto filmu http://www.youtube.com/watch?v=5GkjMZu2FrQ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram určitú magickú atmosféru, ktorá vyplynula hlavne z prostredia sídla a jeho okolia. No mám taký dojem, že práve kvôli tomu išlo po tejto stránke vyťažiť podstatne viac. Samotný príbeh má síce pár silnejších miest, ale celkovo ma moc nenadchol - často mdlé, aj keď myšlienka snímku bola pekná. Detskí herci však zahrali výborne. Priemer. 60/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nikdy byvh nevěřila, že se setkám s ryze poetickým filmem, jehož režisérkou bude dáma s břitkým vtipem, Agnieszka Hollandová. A hle, je to zde. Mistrovství práce s dětskými herci na úrovni Kachyni určitě není snadné dosáhnout, a tak se Hollandová místy v obzvláště vypjatých psychologických momentech uchyluje k vnitřnímu monologu hlavní hrdinky. Mám dojem, že obzvláště ten poslední byl zcela zbytečný, opuštěnist Mary byla zjevná. Režisérce kalibru Hollandové nemohu takovou začátečnickou chybu odpustit. A byť by film bez potíží dosáhl svým celkovým vyzněním na čtyři hvězdičky, tohle mu zkrátka jednu musí ubrat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších tzv. detských filmov, takmer ako Nekonečný príbeh. Neuveriteľne krásna výprava, silné herecké obsadenie a typicky detský dojímavý príbeh. Čudujem sa, že sa z toho nestala televízna klasika, možno aj vianočná. Slovenská komerčná televízia tento film zabila uvedením o ôsmej ráno, kedy som ho aj náhodou videl. Ešteže som zapol televízor:) No a každé pripomenutie nie príliš frekventovanej Irene Jacob je balzamom pre oči. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Už je to víc jak 20 let, co jsem v ruce držel česko-anglické vydání knihy Tajemná zahrada = Secret Garden, vydané v rámci uvedení tohoto filmu. Myslím, že jsem ji tehdy (a ani poté) nečetl, byť mě fascinovala skutečnost, že taková kniha ve dvou jazykových verzích v jednom svazku může vůbec existovat:-P Každopádně jsem se chtěl ten film vidět, podařilo se až v roce 2022. Nelituji. Nádherná Preisnerova hudba, neuvěřitelně charismatická protagonistka, krásná zelená barva trávy v některých venkovních scénách. Neříkám to často, ale tohle je krásný film (produkovaný Francisem Forderm Coppolou a v určitých rysech blízký mému milovanému Draculovi - dokonce i píseň v titulcích Winter Light na mně působila jako mix Annie Lennox s Enyou ...) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro děti ve věku okolo 10 let určitě poutavý film polské Židovky a komunistky Agnieszky Hollandové s vysokou úrovní vizuálních efektů. Opravdu krásné záběry přírody a zahradních scenérií, zajímavá hudba. Díky tomu má film své kouzlo. Jinak myšlenkově a spirituálně průměrné dílo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu som nečítal, aj keď ju distribútor označuje za klasickú. Film ma dosť nudil. Dej by sa dal vyjadriť jednou vetou,. postavy a ich vzťahy boli narysované podľa pravítka, hudobníka si Agnieszka doviezla z domoviny a bol som blízko označiť tento film za zbytočne nakrútený. Ale s pribúdajúcimi rokmi môj radikalizmus slabne. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to super, keď sa stále dajú nájsť veľmi dobre spracované rodinné filmy, ktoré sa podľa mňa skutočne vedia ponoriť do toho, aby povedali dobrý príbeh, s dobrými postavami a dobrými myšlienkami, ktoré nepotrebujú mať v sebe žiadne moderné hračičky a tablety a podobné veci. A napriek tomu, že tento fim má 26 rokov a v tom čase sme tieto moderné veci nemali, tak verím, že aspoň chápete, čo tým chcem povedať. Filmy nepotrebujú byť moderné alebo súčasné na to, aby boli dobré. Potrebujú byť zaujímavé a dobré na to, aby nás zaujali a my sme ich vedeli oceniť. Okrem toho tomu nechýba ani dávka komédie, najmä k tomu, ako sa na začiatku Mary správa. Vznikajú z toho vtipné situácie. Maggie Smith je podľa mňa opäť výborná a rovnako je film aj vizuálne krásny a plný vynikajúcej hudby, ktorá ho fantasticky dopĺňa. Popravde sú asi len dve veci, ktoré by som mohol označiť ako mínusy. V prvom rade je to pre mňa chlapec, ktorý hrá Colina. Nie je podľa mňa najlepším hercom a v mnohých scénkach podľa mňa nevie svoju postavu správne predať. Ale má aj dobré momenty. A druhý problém je podľa mňa fakt, že miestami mám pocit, že film je trošku urýchlený. Asi by som chcel, aby sme mali viac času na to vidieť priateľstvo Mary a Colina, viac času na to, ako postupne objavuje svet a ako sa z hypochondra a chlapca, ktorý je na umretie stáva chlapec plný života a radosti. Pomimo toho musím ale povedať, že "Secret Garden" je vynikajúci a magický príbeh pre deti a plný dobrej atmosféry a pekných vizuálov a myšlienok pre dospelých. Podľa mňa určite hodný toho, aby ste si ho pozreli. Hodnotenie: B+ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kate Maberly se od pohledu trošku podobá Jarce Schallerové z Jirešovy Valerie a týdne divů, ač na Jarčin půvab úplně nemá. Malá dívčí hrdinka s tak radikální povahou, bez jediné slzy smutku i v tísnivé situaci po smrti obou rodičů, je ovšem zjevením, jaké jsem snad jinde neviděl. Samotný dětský příběh s překonáváním psychického či v případě bratrance Colina i fyzického omezení zase s poetickými záběry evokuje filmy Karla Kachyňu, přesto Agnieszka Hollandová vdechuje prostředí odlehlého anglického panství vlastní poetiku. Mnohem temnější, asi jako povaha služky Medlockové. Magické kouzlo však krásně zafungovalo nejen na hlavní dětské postavy, ale i na mě... pro děti v myšlenkách může prostředkem ke změně postojů a okouzlení s poznáním nových pocitů či překonání hendikepu zůstat ona tajemná zahrada, já však vnímám jako primární podnět k těmto změnám samotné setkání, budování nových kamarádských vztahů a u Colina rovněž probuzení touhy nevzdát se a zkusit znovu „skákat přes kaluže“, když to nazvu přímo kachyňovsky. :) Hollandová vede dětské herce citlivou rukou a jelikož zde i točí pro děti, odpustím jí i (z pohledu dospělého diváka již nadbytečné) vypravěčské dovětky hlavní hrdinky. // PS: Zásada Mrs. Medlockové povinně nosit vedle Colina roušky získává pro diváky od jara 2020 nový rozměr, zpětně již s vtipnou konotací. :) [80%] ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaná idea. Příběh si udržuje tajemno a přitom odhaluje prachobyčejné poselství. Působivá hudba Zbigniewa Preisnera. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kúzlo tajomnej záhrady nie je v kvetoch ale v nás. V našej nezmieriteľnej túžbe žiť, v láske, túžbe a vrátených nádejách. Každý z nás má tú čarovnú záhradu, len ju treba objaviť. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Lituji, že mi film v dětství unikl, protože bych si jej tehdy zajisté oblíbila. Dostal mě však i dnes, protože jeho působivost mě nemohla nechat chladnou. Zejména začátek filmu má téměř omračující atmosféru, která se postupně transformuje v hřejivé a snivé kouzlo. Příběh mě hned oslovil, neboť jako malá dívka jsem také snila o tom, mít takové své tajné místo, které by nikdo kromě mě neznal, a do zahrady zobrazené v tomto filmu jsem se okamžitě zamilovala, jelikož jako by vypadla z mých snů. Některé scény a nakonec i příběh jsou snad až příliš kýčovité, ale myslím, že zejména děti s tím nebudou mít vůbec žádný problém. Ihned jsem si sehnala i knižní předlohu a doufám, že bude stát za to stejně jako tento film. ()

Reklama

Reklama