Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pozadí netradičního kriminálního příběhu se odehrává výrazné společenské drama - takzvaně spořádaným lidem stačí pouhé nepodložené podezření, aby takového nešťastníka začali vylučovat ze svého středu a různě mu znepříjemňovat život. Nebývalým počinem je to, že postiženým hrdinou je kriminalista, jemuž pouhé podezření rozvrátí veškeré jistoty a dokonce způsobí rodinnou tragédii, když napadání davu se přenese i na jeho manželku. Protagonista začne na vlastní pěst pátrat po pachateli zločinu, z něhož byl sám obviňován, ale uvědomí si, že sám se kdysi dopustil nechtěného přehmatu, z něhož mohou kořenit nynější vražedné úklady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

mchnk 

všechny recenze uživatele

První setkání s neznámým režisérem Jánem Zemanem. Syrová detektivka o zadaném a přesto samotářském kriminalistovi, plná drsných scén, které doba umožňovala. Můžeme, tak ukážeme všechno, ale co vlastně dřív? Mrtvé tělo znásilněné ženy, detailní pohled do mysli obviněného vyšetřovatele (což byla mimochodem, i po hudební stránce, nejlepší část filmu) nebo krásné tělo Evy Salzmannové? Film je trochu přehlcený a ukvapený. Pohled na mládež z konce osmdesátých let také snímku přidává spíše jen na naivitě. Skvělý poker face Jiřího Schimtzera, starší, profláklé skladby Petra Hapky a velmi slušně se vyvíjející scénář (tedy až na pachatelovu předpověditelnost). To vše ve velmi průměrné režii, sázející hlavně na zmíněnou drsnost. Film bych více ocenil jako čisté psychologické drámo. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Spíš psychologický film, než čistokrevná detektivka. Pátrání po pachateli vraždy není hlavním motivem, navíc ho bylo lze identifikovat nedlouho po začátku filmu, ačkoliv jedno překvapení na nás a hlavního hrdinu v závěru filmu přece jenom čeká, tím hlavním motivem jsou vztahy na konci minulého režimu - vztahy mezi kolegy na pracovišti, mezi okolím a rodinou hlavními hrdiny, mezi (novo)manželi a maloměšťáckými rodiči manželky, i určité hledání vztahu k sobě navzájem. Syrová atmosféra jak vnějškově, tak vnitřně. I přes některé na svou dobu určitě odvážné scény to není žádná bomba, ale dá se to vidět bez utrpení újmy na dobrém vkusu. Hapka v některých motivech vykradl sám sebe, konkrétně film „Copak je to za vojáka“. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

V porevolučnej eufórii film upadol do zabudnutia. Z normalizačnej tvorby sa ale vymyká. Scenár bol totiž schválený pred novembrom 89, kedy boli nakrútené aj prvé zábery, no dokončený bol už v demokracii.kedy sa mohlo do flmu dostať aj čosi naviac. Konečnú podobu tak neovplyvnili (auto) cenzorské nožnice. Nikde nevidno oddaných súdruhov kriminalistov, lapajúcich zločincov. Zato veľmi dobre vidieť šéfa kriminálky, pohybujúceho sa radšej na poľovačkách v sprievode straníckeho papaláša, ako na miestach, kde bol spáchaný zločin. Pri podozrení synčeka straníckeho bossa, dá šéf polície podriadenému (Schmitzerovi) výstrahu, aby dal od vyšetrovania týmto smerom radšej ruky preč. Hlavný je detektív podozrivý zo znásilnenia a vraždy. Žiaden zanietený vyšetrovateľ. Sužovaný nedoriešenou minulosťou, služobným preradením na iné miesto i komplikovanou situáciou v rodine, spôsobenou aj jeho sexuálnou rozlietanosťou, sa snaží dostať z hrozného obvinenia. Nakoniec stráca však oveľa viac, než získava. Ponurá a do beznádeje - napriek vyšetreniu zločinu - ústiaca psychologická krimi dráma s drsným slovníkom i scénami. V úlohe mladého delikventa zaujme mladý Robo Roth. 70%. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé kriminální drama z produkce bratislavského studia vyprávějící o kriminalistovi Rudolfovi Klinovském v podání J. Schmitzera. Policista chodí každé ráno běhat do blízkého lesa, kde byla znásilněna a zavražděna mladá dívka a podezření utkvělo právě na Klinovském. Vyšetřování této vraždy je sice hlavní rovina filmu, avšak neméně zajímavá byla situace v Klinovského rodině v momentě, kdy se provalilo jeho falešné obvinění. Schmitzer, bydlící v domě rodičů jeho manželky půvabné E. Salzmanové musí snášet vzrůstající a vyčerpávající nevraživost a ponižování okolí a s ním i ostatní obyvatelé domu. Velmi vypovídající o Schmitzerově situaci je scéna v hospodě. Tato mimořádně psychicky napjatá situace vyústí v závěru ke krachu tohoto vztahu. Pravého pachatele se podaří vypátrat a v dramatické scéně na konci je tento psychicky narušený jedinec J. Deák, mstící se za Klinovského čin z minulosti, zneškodněn. Ze známých herců ve vedlejších rolích můžeme sledovat V. Zawadskou jako prostitutku Arnoštku a L. Lakomého jako otce manželky hlavní postavy. Snímek J. Zemana mě zaujal jak atmosférou šedivého konce socialismu, tak i psychologickou stránkou příběhu, kdy se musela rodina hlavní postavy vypořádat s neopodstatněnou nenávistí okolí, a proto s klidným srdcem hodnotím průměrně. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Na filme spolupracovala aj Mestská správa Verejnej bezpečnosti Bratislava. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama