Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrický príbeh o krásnom vzťahu starého dedinčana a malého chorého mestského chlapca. Vo vzájomnom priateľskom vzťahu chlapec spoznáva tajomstvá prírody a čaro dedinského života a starý muž nachádza po manželkinej smrti novú chuť do života. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Začiatok sezóny je sice mladší než tématickypodobné "Dědeček, Kyliján a já" od Jiřího Hanibala a "Co mi táta nalhal" od Jána Kadára, ale má svou vlastní poetiku i způsob vyprávění. Dušan Rapoš přesně odhadl náladu příběhu, muzika podbarvuje, dokresluje, ale nepřebíjí. Kamera mě překvapila četnými nájezy i nádhledy, je vidět, že se na tomto komorním snímku nešetřilo. Překvapující v roce 1987. Samozřejmě dominuje Karol Zachar, je to vzdání pocty, kterou si opravdu zaslouží. Po tomto filmu si zahrál už jen v televizních filmech. Tento pohodový snímek má přetrvávající kvality. Vykresluje předrevoluční život na vesnici z pohledu chlapce a starce, ostatní postavy jsou spíše dokreslením. Zcela stranou zůstává společený život nebo ideologie. Dialogy jsou umírněné. Pro mě už třetí snímek Zoro Záhona, určitě ten nejvyzrálejší. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Vidíš už aj mám tu peknú chorobu..“ / „Toho Melitúza?“ Zářivá filmová poezie na poli (česko)slovenského filmu. Úsporné vyprávění obrazem o starém dědečkovi a klukovi ladí s podzimní atmosférou, která dodává dílku melancholickou atmosféru, ale současně není pesimistická, víc než v duchu bilance a smutku se nese ve znamení mírné zádumvčivosti a naděje. Asi poprvé musím vychválit práci Dušana Rapoše, nepříliš chvalně proslulý režisér laciných komerčních fláků se tady projevil naopak jako velice citlivý skladatel, jehož hudební doprovod povýšil spolu s kamerou výsledek ještě o třídu výš. Začiatok sezóny je silně pocitová záležitost, která se těžko popisuje, ale o to více příjemně se sleduje. Milovníkům poetickým filmům vřele doporučuji. 85% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, k tomu plnému počtu jsem fakt neměl daleko, ale nakonec ho nedám, protože zas tak silný zážitek to pro mě nebyl. Taky zde mohly být víc vykreslené postavy a psychologické mi to taky moc nepřišlo, ale mám pocit že na to se tady moc nehrálo a jinak jsem spokojený docela hodně. Celý ten film je krásně poetický, uvěřitelně střídá smutné momenty s těmi veselými a příjemnými, prostředí vesnice taky skvěle funguje a ta pěkná kamera a skvělá hudba tomu vytvářejí dost silnou poetickou atmosféru. Co se té hudby týče, ani se mi nechce věřit, že za ní stojí Dušan Rapoš. TEN Dušan Rapoš, který natočil hromadu příšerných filmů a který mi zprznil Elán. Bych i řekl, že by se radši měl věnovat hudbě než režírování, ale viděl jsem Draka, takže si za tím moc stát nebudu, nicméně tady ta jeho hudba byla fakt skvělá. Fakt příjemný film, který navíc (podle mě) neprávem naprosto zapadl do zapomnění. Silné 4* ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VEĎ JA SA VRÁTIM." ,,NA FOTKE K BABKE ALEBO AKO VTÁCI NA ZAČIATOK SEZÓNY?" __ Jeden z najlepších slovenských filmov 80. rokov bol pre svoju nenápadnosť až doteraz pre mňa absolútne neznámym dielom a nezostáva mi iné, než potvrdiť chvályhodné komentáre iných užívateľov. Úvodná poetika neskorej jesene ako symbolu umierania sa mi zapáčila azda zo všetkého najviac. Všetko je tu vypovedané veľmi citlivo, bez okázalých manierov, zato podporené krásnou kamerou a hereckým výkonom Karola Zachara. Jazyk pôsobí občas trocha umelo a zastaralo, ale z prejavu starších hercov to dokážem pochopiť. A potom je tu ešte spomínaná Rapošova hudba, v ktorej som sa pri pár tónoch klavíra nemohol ubrániť letmej variácii na Morriconeho slávnu skladbu ,,Chi Mai". Byť takýto soundtrack v americkom filme tak vyhrá Oscara. (75. hodnotenie, 11. komentár k filmu) ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

"Veď ja sa vrátim!" - - "A to na fotku ku tvojej babke alebo ako vtáci na jar?" Tak na tomto filme by sa mali súčasní filmotvorcovia učiť ako natáčať citlivý rodinný film. Bez násilia, erotiky, vulgarizmov alebo prehnanej stopáže, a predsa krásny a hlavne reálny príbeh o chlapcovi a starčekovi a ich vzájomnom priateľstve. Najviac ma na tom filme dojala hudba. Niečo tak nádherné som už dlho vo filme nepočul. Bez preháňania brilantný filmový počin, na ktorý sa rád pozriem znova. Bez hanby sa priznám, že sa mi neraz počas filmu tlačili slzy do očí. Čistá melanchólia a poetika v jednom exkluzívnom 80 minútovom balení. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Borinke, Bratislave, Demandiciach a v Devínskej Novej Vsi. (dyfur)

Reklama

Reklama