Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Súdobý príbeh z prostredia vinohradníkov o zlučovaní JRD. Medzi zástancami a odporcami nového projektu dochádza k vzájomným konfliktom. Úspešné snaženie Šimona Príboja o zlúčovanie obidvoch hospodárstiev stráca zmysel vo chvíli, keď zistí, že jeho žena prežíva melodramatický ľúbostný vzťah k prelietavému Pavlovi Dianovi. To, že byl film za komunistického režimu zakázaný, ještě nic nevypovídá o jeho hodnotách. To platí zejména pro Zlatou révu, naivní a diletantsky natočenou agitku horující pro sjednocování zemědělských družstev do větších celků. Až směšně proklamativní je kritický postoj k nepořádkům v družstvu, k lidské lhostejnosti. Aktivní jedinec, který chce prosadit změnu, naráží na nepochopení, marně pronáší ohnivé proslovy, dokonce se mu rozpadá manželství. Nic z toho však nebylo důvodem zákazu - vadilo jméno autorky námětu Hany Ponické, která se politicky angažovala jinak, než jak se vládnoucím místům zamlouvalo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Flego 

všechny recenze uživatele

V 70-tych rokoch sa snažili družstvá zlučovať, ale táto stranícka predstava sa ťažko realizovala. Podobnú úlohu dostal aj Šimon ( Radek Brzobohatý, nahovoril ho Leopold Haverl ) a divák sa stáva svedkom zúfalého boja o zlúčenie. Niektoré pasáže sú na danú dobu fakt odvážne, iné naivné. Pozitívom bol osobný rozmer zobrazených problémov, kde zaujala postava Šimonovej manželky ( Jaroslava Obermaierová, nahovorila ju Ida Rapaičová ). Film bol zakázaný, kvôli autorke námetu Hany Ponickej ( v titulkoch nie je uvedená ). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny ceskoslovensky normalizacny film o zlucovani sa JRD. Brzochudobneho som nikdy nemal rad, ale Obermaierova bola vyborna a Pavelekova tiez mala hodne do seba : 60 % ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Strhující drama začíná scénou, kdy Radek Brzobohatý odvléká svoji krásnou ženu J. Obermaierovou z města na slovenskou ves, kde jako mechanizátor a agent krajského výboru má napomoci sloučení 3 družstev. Není moc oblíben a soudruzi mu to dávají znát. Večery u Príbojů probíhají tak, že se moc nesouloží a Radek hlavně žere jablka a vykládá o své situaci v družstvu. Výlet do Tater je velký zlom, kdy nad Jaroslavou O. zvítězí pudy a zamiluje se do místního traktoristy. Tím ovšem podkope svatý úkol svého manžela mechanizátora, s kterým je ve při i takový aparátčík jako Adamíra. Dál nevím, co bylo, neboť jsem tuto nebedrásající píčovinu vypnul ve 47. minutě. Sám sebe obdivuji, že jsem to tak dlouho vydržel. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dve hvezdy za nadhernou Jarku. Dalsim plusem byl dabing, tzn. ze se cesi nepokouseli mluvit slovensky. A to je tak asi vsechno. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

nemám rád obsadzovanie cudzojazyčných hercov, pokiaľ títo nie sú schopní fungovať bez dabingu.V tomto prípade ale považujem obsadenie Radoslava Brzobohatého za dobrý počin a jeho predabovanie Leopoldom Haverlom za veľmi vydarené, na rozdiel od obsadenia pána Adamíru - ten bol typologicky úplne vedľa a jeho obsadenie považujem za zbytočné. Pani Obermaierová tam bola iba do počtu, ale úlohu pôvabnej pobehlice zahrala celkom dobre. Celkovo bol film pútavý a pôsobivý a zaujal ma svojou úprimnosťou a sympaticky surovou chlapskou priamočiarosťou. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka, co všechno může krachnout jen kvůli babě a jejímu chtíči. Tedy, když chce jinde, a s jiným, ne s manželem. Přímočarý děj, svěží dialogy, občas náznak agitace, takže ve výsledku se na to dívat dá. Podruhé není nutno. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Dobová agitka z období sjednocování zemědělských družstev. V hlavních rolích tehdy populární čeští herci. Dost mi tedy vadilo, že byli předabovaní do slovenštiny. U herců tak notoricky známých hlasů jako má Radoslav Brzobohatý a měl Jiří Adamíra to opravdu trhá uši. Film jsem ale neznal a docela slušně se při jeho sledování pobavil... ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a poměrně málo známý film má své umělecké a herecké kvality. Ruku na srdce, zase taková naivní agitka to není, jak je tvrzeno v oficiálním textu autora, tak to prostě v životě chodilo a chodí. Řada dnešních děl má tak slabou úroveň, že se stydím, že je vůbec někdo,někde odvysílá. Škoda toho otevřeného závěru, ale jinak si to ty tři hvězdičky zaslouží. ()

Reklama

Reklama