Reklama

Reklama

Konec rozkvětu

  • USA Prime Cut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkušený vymahač dluhů Nick Devlin dostane od svého mafiánského zaměstnavatele speciální úkol: přivést k rozumu kansaského dobytkáře jménem Mary Ann. Potíž je v tom, že bezskrupulózní Mary Ann se dosud brutálně zbavil každého, kdo mu skřížil cestu. Jeho nepřátelé končí jako součást mletého masa či náplň párků. Dobytkář zároveň obchoduje se zotročenými a zdrogovanými mladými ženami, které získává z malého soukromého sirotčince. Nickovi a jeho pomocníkům se rozhodně nehodlá podřídit. A tak se mezi gangstery brzy rozpoutá válka, jaká tu zřejmě neměla obdobu od dob Divokého západu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

seeker23 

všechny recenze uživatele

Mezi exploatací a dramatem visící akční krimi (přičemž k obojímu má dost daleko), která nabídne pohled mezi jižanské burany v jiném žánru, než na který jsme zvyklí. Oproti vidláckým mučitelům ze snímků typu Texas Chainsaw Massacre či Deliverance, kteří by si zgustli na nebohýchˇpřivandrovalcích z "civilizovaného" městského prostředí, jsou tu síly venkov vs. město vyrovnané a na půdorysu zápletky Lee Marvin proti bandě buranů tu a tam mezi drsnými hláškami a ještě drsnější a přímočařejší akcí probleskne i něco víc. A není to jen podmanivý úsměv mladé Sissy Spacek... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Libová sedmdesátková stará škola s řadou pamětihodných scén (úvod na jatkách, trh s děvčaty ve stodole, útěk před kombajnem, který mi připomněl útěk před dvouplošníkem v Na sever severozápadní linkou, hrst nikláků), drsných hlášek a akce. Lee Marvin po Point Blank opět za minimalistického ultradrsňáka, kterému věříte, že si poradí s každým problémem, Gene Hackman je opravdu velký problém (skvělá scéna jak se rve se svým bratrem) a křehoučká, mongoloidně krásná Sissy Spacek lítá mezi nimi. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úsměvná, černohumorná, zcela jednoznačně chlapácká záležitost (kdo má většího?), se kterou jsem neměla žádný výraznější problém. Lee Marvin v mých očích obstál, Gene Hackman jako Mary Ann (já si původně myslela, že je to ženská) zábavný, no a za ten překrásný lán slunečnic nemohu jinak, než dát solidní tři hvězdy.. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jen to těm volům nandej, Lee! Prime Cut je v první řadě venkovská zabijačka, kde Gene Hackman je padouch a Lee Marvin přichází, aby mu utnul tipec. I kdyby byl film postaven jen na hláškách hlavního hrdiny, stačilo by to. Dál je tu i krásná Sissy Spacek (kdo by to byl řekl?) a mnoho dalších kuriozit. Povedená sedmdesátková řežba s hudbou Lalo Shifrina, která nikoho zvlášť neohromí, ale zaručeně nebude nudit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Konec rozkvětu si značně pohrává s nadsázkou až na úroveň černého humoru, dění odlehčuje hláškami, kdy to jen lze, ale vzhledem k tématu naštěstí ne natolik, aby se film úplně překlopil do roviny parodie. Komu unikne před úvodními titulky jeden krátký záběr na něco nečekaného, nepochopí třeba krutý význam "vtipu" s botou na běžícím pásu... Coby kriminálka disponuje pomalším tempem, hudební podkres divoce střídá různé styly, ale atmosféra prostředí je zde výborně vykřeslena z temné (připomínající tehdejší neo-noiry) i té honosnější stránky (opětovně mne okouzlil nápad s koncertem jazzového orchestru během jízdy velkoměstem na veteránském kabrioletu). Neškodilo by ani více prostoru pro femme fatale v podobě krásné záporákovy manželky, od které divák čeká, že při nevěře a svádění protivníka na to výtečník doplatí – tvůrci ale i zde nechávají klišé klasických noirů stranou a obrátí ho na vtip s nečekanou výměnou rolí a galantní pomstou naopak ze strany "osudového" muže. :) Za pozornost pak stojí minimálně volba hereckého obsazení pro ústřední postavy: Lee Marvin působí od prvního pohledu jako drsný rváč, s nímž při setkání není radno očekávat něco ušlechtilého, přesto stělesňuje kladného bojovníka proti zlu ve městě. Jeho protipól, místní předseda (Gene Hackman) zejména ve scéně před veřejností, když na pouti rozdává dětem medaily za usilovnou práci s dobytkem, budí více dojem sympatického člověka... nicméně o to rafinovanější záporák se pod osvětovým pracovníkem se zásluhou o zdánlivý rozkvět skrývá (kdo si ještě u toho vzpomene na kousek první scény s dobytkářem, lehce se mu vynoří i odvrácená strana výstavy "kraviček"). Skrývá-li se na jedné straně tajný úkol a násilí s bezprávím na druhé, je nutno i dlouhá léta od bojů Divokého západu rozpoutat velkou šarádu za doprovodu silných bouchaček a velkých auťáků, v níž coby trest pro někoho možná nepostačí ani pouhá smrt zastřelením. Drsné, hodně drsné... až se jeden nakonec diví dost idylickému zakončení. 75% ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama