Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Recenze (182)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začátek nebyl vůbec špatný, bohužel po půlhodince mě film začal dost nudit. Pointa to sice vytáhla na mírný nadprůměr, ale jiné Cronenbergovy snímky na mne udělaly větší dojem. Zde se režisér drží příliš při zemi, takže výsledek zůstal daleko za svými možnostmi. Docela se těším na chystaný remake. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově nadupaný námět drží u zemi přehnaně užvaněný scénář a Cronenbergovo nepochopitelné držení uzdy v explicitních scénách. Skenování před publikem a velkolepý závěr jak z epické báje ještě nestačí na to, abych po skončení suše nekonstatoval, že to prostě byla prachobyčejná nuda. Ukázkový příklad filmu, kdy zvěsti o vybuchujících hlavách, vytvořili fenomén, který však v reálu notně pokulhává. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $14,225,876Tržby Celosvetovo $-║ Dobré masky, triky ale nesúdržný dej, nemá to tempo ani spád. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vlevo vybuchující hlava, vpravo vybuchující hlava, před vámi ...kdo? Muž, který se na vás zvláštně dívá a vás začíná bolet hlava. Co bude následovat? Nechte se překvapit, ale až po filmu. David Cronenberg je zvláštní. Scanners mají myšlenku, mají divné provedení, přesně podle svého tvůrce a mají ještě divnější a velký konec. Nevím, co dál psát, prostě se na něj i přes drobné vady podívejte, protože to stojí za to. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Za mě solidní sci-fi thriller. Občas je úsměvné, jak tam všechno příliš snadno exploduje (včetně lidských hlav), ale mě to prostě bavilo. Hlavní hrdina sice čumí, jak puk. Nedostatek jeho charismatu však bohatě vykompenzuje Michael Ironside. Klidně si dovedu představit, že někdo udělá mainstreamovější remake. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vybuchujúce ľudské hlavy sú absolútne vydrb*ný, šialený, geniálny, absurdný, úžasný, perfektný hororový (alebo aký) nápad. Bohužiaľ, Scanners ma nikdy nechytili a ich údajnú kultovosť som nepochopil. Cronenberg nikdy nebol moja šálka kávy, ale viaceré jeho filmy sa mi páčili (Mŕtva zóna a hlavne Mucha, ale aj jeho neskoršie civilné veci ako História násilia a Pavúk). Ale Scanners ma nezaujali. Scenár nie je zlý, ale zároveň je strašne nudný a kasting mi pripadá priemerný (samozrejme až na nechutného Ironsidea) a aby som pravdu povedal, vo filme o vybuchujúcich hlavách mi pripadá dosť nemiestne riešiť čokoľvek iné, než vybuchujúce hlavy. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku osmdesatych let se cronenberg rozjel ve velkem stylu. Stale operuje se stejnymi motivy jako ve svych predchozich filmech, ale tentokrat na ně nahlíží pohledem Scanneru, telepatu, majicich velkou moc, ale presto chapajicich svoji zvlastnost spise jako prokleti a stojicich na okraji lidske spolecnosti. Jednim z nich je i Cameron Vale a prave on je vybran, aby infiltroval Scannerskou ilegalni organizaci, v jejimz cele stoji nejsilnejsi z nich - Darryl Revok. Cronenberg si vzdy umel vybrat vyborne a vyrazne herce a oba hlvni protagoniste jsou toho dukazem. Jak Stephen Lack, tak predevsim Michael Ironside v roli Revoka jsou naprosto uzasni. Je to nadhera, koukat se na jejich mimiku, kdyz vyuzivaji svych telepatickych schopnosti. Hudba Howarda Shora, samostatne asi neprilis zajimava, funguje ve filmu skvele a spolu s velkou skalou vyraznych zvuku dava obcas divakovi pocit, ze je sam scanovan. Telesne zvlastnosti protagonistu tentokrat zustavaji pouze v jejich mozcich, ale i presto se autori efektu mohli vyradit, predevsim na slavne scene vybuchujici hlavy. Vynikajici film. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, skvělé efekty, perfektní herci a hlavně, opět velký prognostik Cronenberg, který zde předpovídá a představuje řadu fenoménů, o kterých se běžně nemluví nebo které v době vzniku filmu byly teprve v plenkách. Tím myslím například internet - scéna napojování se přes telefon v telefonní budce na software počítačů ve fabrice na léky apod. Bohužel film dosti pokulhává ve scénáři, což mi trochu vadilo, konec a samotný smysl a význam děje byl příliš rychle useknut. Cronenberg si v mých hodnoceních vždy tradičně sáhne bez problémů na 4 * a nebude tomu jinak ani tentokrát. "Scaneři" jsou velmi dobrý film, ale ne natolik vyjímečný, aby si vysloužil plný počet. Chybělo mi v něm něco, co mne bude šokovat, co mne opravdu překvapí, nějaká vyloženě výrazná myšlenka nebo nápad, ale opět se nekonalo. Přitom se tak celý film tváří, svojí tajemností a atmosférou, že za tím vším je něco velkého, že to diváka posadí na zadek. K ničemu takovému však nedošlo... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Parádní rozjezd, atmosféra hustá od první minuty, navození psycha pomocí šokové terapie explicitně vybuchující hlavy funguje, ale co to, po 20 minutách téměř hodina keců? Ne, nemusím mít před nosem pořád jen akci, ale tentokrát to Cronenberg neodvyprávěl nejlíp, nepodařilo se mu udržet divácké napětí a znepokojivý pocit ve výši, v jaké byl vyvolán a pouhý závěr, byť patřičně cronenbergovsky nechutný, je malou záplatou... Škoda ho, i béčkovost bych Scanerům odpustil, ale souběžně s ní nudu už ne. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pár vypjatých scén a skvělý námět jsou dost na film "normálního" filmaře, ale nějak tak si nejsem jistý, jestli by mi to mělo stačit u Cronenberga. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V Scanners se Cronenberg věnuje tomu, co ho vzrušovalo už od jeho debutu: vědeckému výzkumu zbavenému etických bariér, který může být nebezpečný celému světu, a technologiím, které mají "vylepšovat" psychické a fyzické vlastnosti člověka. Režisér je opět originální, provokativní a předvádí se v poloze, v jaké ho jeho fanoušci měli vždycky nejraději, tedy jako "úchyla", který má výjimečný talent pro budování zvláštní atmosféry a nebojí se překračovat hranice běžně viděného. Snímek pojednává o telepatech, kteří jsou výsledkem vedlejšího účinku léku. Cronenberg ve filmu pohlíží na telepatii jako na přímé propojení nervových systémů a zároveň jako tok energie, která je schopna být dokonce kompaktibilní s datovým tokem počítače. Scanners jsou v jeho podání nejen schopni ovlivňovat chování napadených lidí, ale jsou dokonce schopni je fyzicky ničit a po vzoru cyber punku se napojovat na počítačové systémy, aniž by k tomu potřebovali nějakou přípojku. Scanners měli kdysi takový ohlas, že si vyžádali natočení (zřetelně slabšího) pokračování, a v rámci Cronenbergovy tvorby patří k tomu známějšímu. Osobně mi v paměti nejvíc utkvěla přítomnost výrazného představitele záporáků Michaela Ironsida v roli scannera padoucha Darryla Revoka. Celkový dojem: 70 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Říkal jsem vám to - žádnej ohňostroj." Cronenberg (respektive Burroughs v Naked lunch) přišel s námětem stejně revolučním jako Romerovy zombies a ačkoliv ho zpracoval docela efektně, zůstal jen na půli cesty (a nemyslím si, že by to byla otázka peněz). Neupírám mu řadu opravdu povedených scén a chuťovek (explodující hlava, skenování počítače po telefonu připomínající Matrix, závěrečný telepatický souboj), ale nemůžu mu odpustit, že při skenování zůstává vždy na povrchu a ukazuje nám jen xichtící se a deformující se scannery namísto toho, aby nás vzal dovnitř do jejich mysli. Taky jsem nepochopil proč Revok pořád posílá na kladné scannery svoje poskoky s puškama, aby je postříleli - scanneři snad mají zabíjet pomocí telepatie, ne? I když je fakt, že Cameron z nich měl být nejsilnější... ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Slavný ("ten, ve kterém vybuchují hlavy"), ale přece jen trochu vyčpělý film, který v béčkovém balení předkládá klasické cronenbergovské téma - pokušení a prokletí metamorfovaného člověka. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Highlander medzi hororovymi filmami. "Nadludia" s obrovskymi moznostami, zuzujuci sa kruh, finalna konfrontacia dvoh najsilnejsich...zaujimava podobnost. Cronerberg patri medzi tych tvorcov, ktory vzdy vedeli prist s niecim originalnym a spolu so svojim nezamenitelnym stylom vytvoril mnoho klasik, medzi ktore samozrejme patri aj Scanners. Ci uz je to slusny pribeh, sceny "scanovania" pri ktorych beha po chrbte mraz, ci uzasny finalny stret dvoch najsilnejsich scannerov...jednoducho film, ktory ma co ponuknut po kazdej stranke a kazdy fanusik hororov si ho nalezite vychutna. (8.5/10) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Legendární scéna vybuchující hlavy, vynikající Patrick McGoohan či Michael Ironside a David Cronenberg v režisérském křesle - to jsou Scanners. Jeden z největších sci-fi nářezů všech dob. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Scanner je výnimočný jedinec s vrodenou telepatiou pomocou ktorej je schopný ovládať myslenie a konie ľudí vo svojom okolí. S týmto pomerne jednoduchým, ale zaujímavým, horrorovým námetom prišiel v roku 1981David Cronenberg, keď natočil tento film. "Scanners" určite nie je jeho najlepšie dielo, ale za pozretie rozhodne stojí. Pretože tento kanadský režisér má svoj osobitý rukopis, ktorým dokáže zaujať aj náročnejšieho diváka. *** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jak se Cronenberg výrazově formoval. Přehlídka vytlemených hub mě jen pořádně rozdráždila. Dobře mi tak! Při takové rozmanitosti křečovitého ksichtění to nemohlo dopadnou jinak - zatuhla mi čelist. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama