Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo převážně v Kanadě ve městě Montreal. (Terva)
  • Podle režiséra to bylo jedno z nejobtížnějších natáčení, co zažil. Byly problémy s financováním, herci Patrick McGoohan a Jennifer O'Nealová se navzájem nesnášeli, scénář nebyl před začátkem natáčení dokončen a točilo se v nevytápěných prostorech během velmi studené zimy. (BoredSeal)
  • Postava Kim Obrist byla pojmenována podle asistentky produkce. (PußyMagnet)
  • Inspirací pro film je kapitola z románu William S. Burroughse "Naked Lunch", kde nepřátelská organizace telepatů zvaných Senders chtějí ovládnout svět. (PußyMagnet)
  • Scéna s explodující hlavou byla natočena s latexovou hlavou naplněnou psím žrádlem a králičímy játry, prostřelena zezadu brokovnicí. (PußyMagnet)
  • Počas scény s explodujúcou hlavou jej kúsky dopadli na kameru. Filmový štáb chcel zahrnúť túto scénu do konečného zostrihu filmu, pretože si mysleli, že to dodá filmu kúzlo. David Cronenberg ho však nechal vymazať. (Arsenal83)
  • Film sa síce natáčal v Kanade, ale keďže Spojené štáty dominovali vo filmovom priemysle a kanadské filmy sa predávali pre medzinárodné publikum, film bagatelizuje svoj kanadský pôvod v prospech generického „severoamerického“ prostredia. Jedinými ukazovateľmi jeho reálneho umiestnenia v Kanade sú scéna stretnutia Revoka (Michael Ironside) a Kellera (Lawrence Dane) na stanici metra Yorkdale v Toronte a niektoré viditeľné dvojjazyčné nápisy. (Arsenal83)
  • Vo februári 2007 bol Darren Lynn Bousman ohlásený ako režisér remaku filmu, ktorý mal vydať The Weinstein Company a Dimension Films. Film sa však nerealizoval a Bousman v roku 2013 uviedol, že film by nikdy nenatočil bez Cronenbergovho súhlasu, lenže ten nikdy nedostal. (Arsenal83)
  • Cronenberg nazval Scanners jedným zo svojich najťažších filmov na výrobu: neboli na neho prostriedky, na film bolo nutné žiadať dotácie cez oficiálny fond, no v dobe začiatku natáčania táto žiadosť nebola ani podaná a dokonca nebol hotový ani scenár. (Arsenal83)
  • Scanners mal premiéru v januári 1981 za vlažných recenzií kritikov, ale stal sa jedným z prvých filmov vyrobených v Kanade, ktorý úspešne konkuroval americkým filmom v medzinárodných pokladniach. (Arsenal83)
  • Film bol zakázaný na Islande. (Paldiny)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama