Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Chamberlain ako Allain Quatermain odchádza do africkej džungle hľadať svojho nezvestného brata, ktorý tu pátral po legendárnom "bielom kmeni". Spolu so sestrou zmiznutého muža Sharon Stoneovou objaví dávno stratené Mesto zlata s diabolským vládcom Henrym Silvom, ktorý kruto zneužíva stovky bielych otrokov. Záchrancovia musia konať rýchlo, ak chcú uneseného muža aj otrokov oslobodiť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Do prvního reklamního bloku je to až příliš rozveklé a nudné. Naštěstí po tom, co jsem od Krauase dověděl jakou mám pít minerální vodu, od Holubové jak je úžasná frima co dodává elektřinu, a od nějaký televizní maminky, že když chci ušetřit za mytí v myčce (kterou nemám ) mám si kupovat přípravek co vona se děj začne zrychlovat. Některé akční a trikové scény působí sice až nekutečně naivně, ale je to spíš legrační a celkem se do toho filmu hodí. Konec filmu se mě zdál trošku přesmaženej, ale co, v dnešní době se už dobrodružný filmy netočí a tak jsem rád za každý podobný filmy, byť se kvalitou necpou nikam vysoko. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po hyperzábavnej jednotke obrovské rozčarovanie a hlavne smrteľná nuda. Zostali Chamberlain aj Stoneová, ale odišiel veterán J. Lee Thompson a jeho svižná réžia. Nadhľad je preč, zábava takisto, zostala len tá stupidita a trápne pachtenie sa za Indyho tieňom. Po všetkých stránkach mizéria. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,751,699Tržby Celosvetovo $6,000,000║ No tak toto bol nechutný kopanec od tvorcov, režisér svojou neschopnosťou kazí rad radom všetko, určite to malo na viac než takúto amatérsku tlápačku, v prvom rade kulisy boli celkom na úrovni, herci sa mohli snažiť ako chceli ale fakt neobratnosť režiséra kazila všetko. /15%/ ...moc do odpadu nechýbalo ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Druhý film s Allanem Quatermainem od Cannon Films je bohužel také prvním, na který viditelně dolehly začínající finanční problémy společnosti. Sequel relativně úspěšných "Dolů krále Šalamouna" měl být opulentním dobrodružstvým s fantaskními prvky, ale ve finále představuje zoufalé torzo s viditelně chybějícími záběry speciálních efektů či akčních moneyshotů, které měl točit druhý štáb či vytvářet trikové studio - nejzjevnější je to v sekvenci útoku lva, kde chybí jeho zastřelení, nebo pasáž z podzemní řeky, kde postavy s údivem koukají na něco, co ale diváci neuvidí. Těch pár záběrů s efekty, bez nichž by se vyprávění už neobešlo, pak vykazuje zoufalou lacinost a zfušovanost, vrcholem jsou pak děsivě zoufalé animatronické potvory. Škrtání v rozpočtu se projevuje také v dalších oblastech, např. hudba se omezuje na v zásadě jeden motiv, který hraje i ve scénách, do kterých se atmosférou vůbec nehodí. Vedle neblahých následků finančních omezení ale film doplácí i na zásadní změnu stylu oproti prvnímu quatermainovskému filmu. "Doly krále Šalamouna" sice vznikaly jako reakce na Indiana Jonese a "Honbu za diamantem", ale díky burleskní stylizaci nebyly jen pouhým parazitem, ale výkopem osobité série. Bohužel v honbě za ziskem a možná i tváří v tvář mrmlání diváků, kteří slapstick Quatermaina nepřijali, protože tupě čekali dalšího Indyho, se tvůrci tentokrát pokusili přiblížit konkurenci. Jenže kýžené velkolepé a jen lehce nadsazené dobrodružství se prostě nekoná kvůli zmíněným škrtům a výsledkem je marný paskvil, který předznamenal neblahý osud Cannon Films. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Quatermain vykrádá Indyho, který vykradl Quatermaina - nevidím v tom nic hrozného. Navíc je to ryzí béčko, na nic si nehraje a vtipy mezi hlavní dvojicí fungují. A není to nuda... ale tedy ten ústřední hudební motiv je od třicáté minuty trochu otravný. Samozřejmě, že je to sračka. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle pokračování Dolů krále šalamouna je přeci jenom o něco slabší, ale pořád jsem se bavil slušně. na dobrodružné cestě čeká spoustu (místy pravda lehce absurdních nástrah jako zmutovaní masožraví červi apod) a nakonec se dostaneme do města zlata. Od kterýho jsem pravda i já čekal trochu víc. Na druhou stranu je to béčko a ten námět sám o sobě není špatnej. Jako záporáka tu máme tentokrát šíleného velekněze Egona který rád z lidí dělá zlatý sochy. pravda jednička asi byla akčnější a zábavnější, ale zase když vezmu v potaz jaký blafy vydávaný za dobrodružný filmy se točí dneska, tak je tohle pořád dost slušná zábava kde vedle hlavních hrdinů pobaví i vedlejší postavy jako silák ze sekerou v podání Jamese Earla Jonese nebo úskočný, zbabělý a prohnaný, ale proklatě zábavný prorok Svorma. Tohle je prostě další kopec guilty pleasure kdo by od toho čekal bombastickej blockbuster ve stylu Indiana Jonese, tak buse asi zklamanej i když ta inspirace je tu patrná. Takže jak říkám na šalamounovy doly to nemá, ale nenudil jsem se a to je nejdůležitější.75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na každom zábere filmu je poznať, že sa tvorcovia chcú čo najviac podobať Indiana Jonesovi. Film ale, hoci disponuje hviezdami typu Richard Chamberlain, či Sharon Stone pôsobí dojmom, že ho na prázdninách natočila partička zlých stredoškolákov a scenár si vymýšľali až v priebehu natáčania. Nepoznám filmografiu Garyho Nelsona, ale Spielberg to nie je. Nech sa režisér aj herci snažili vyťažiť z témy čo najviac, tak Indianu Jonesovi sa vyrovnať nemohli ani dejovo, ani trikmi. Aspoň že tá Sharon Stone bola v týchto rokoch na zjedenie. Takže ak vypnete mozog, kludne si Quatermaina pustite. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Střídavě oblačno. Guatermainovo hledání "ztraceného" bratra je svižné a zábavné, s objevem Města Zlata se však dobře rozjetý příběh stává rozvleklým a začíná stagnovat. Co se akčního závěru týče, ten byl sice fajn, ale pár "předimenzovaných" věcí si mohli tvůrci přeci jen odpustit (roztavení zlaté sochy, smrt hlavního záporáka atd.). Nicméně ať už je "Allan Guatermain a Ztracené Město Zlata" jakýkoli, pořád je (v dnešní době, kdy jsou filmy s nálepkou "dobrodružné" v úpadku) VELICE příjemným zpestřením a krásnou, živoucí vzpomínkou na časy dávno minulé.:-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobrodruh Richard Chamberlain a krásná archeoložka Sharon Stone jsou zpět. Cílem jejich druhé dobrodružné výpravy je bájné Ztracené Město zlata, kde končí stopa po záhadně zmizelém bratrovi dobrodruha. Dvojka si bere četnou inspiraci z Indiana Jonese a Chrámu zkázy. Je zde fanatický vůdce (Henry Silva), který zotročuje lidi, a na rázu filmu je citelně znát, že se evidentně vzhlédl v mnohem slavnějším dobrodruhovi ze Spielbergovy stáje. 80tky však dokázaly dát dobrodružnému žánru jistý punc, který je vtisknut i Allainu Quatermainovi. Ten měl jen smůlu na méně zručnější režiséry a štědřejší rozpočet. Z dnešního pohledu je triková oblast velmi slabá a naivní. Herci tak bojují hlavně s okatou zadní projekcí v pasáži sjíždění podzemní řeky a lacinou animací kousavých nestvůr a netopýrů. Velkým rozpočtem ani nehýří pasáže z onoho proklamovaného Ztraceného Města. Naštěstí je kam směřovat pohledy a to konkrétně do dekoltů Cassandry Peterson a Aileen Marson. A stranou nezůstane ani Sharon Stone, která diváctvu o šest let později v Základním instinktu ukázala, jak si v kožených kalhotách, zde vytrvale nošených, vypěstovala vaginální konsternaci policejního týmu přehozením nohou. I v akční oblasti jsou realizační nedodělky - při závěrečném skoku do chrámu jistí hlavního hrdinu nepřehlédnutelné lano. Režisér Gary Nelson se tedy spíše nevyznamenal. Protřelý scenárista Gene Quintano i napodruhé stvořil poměrně zábavný scénář, kterým zdatně provokuje publikum nakloněné Indianu Jonesovi. I ošlehanému Richardu Chamberlanovi to v klobouku svědčí. Chybějící rozpočet zaletoval svým charismatem, Stone přidala svůj pověstný sexappeal, hudební skladatel Michael Linn dodal chytlavý hudební motiv a na světě je sice nikterak režijně vybroušené a vypilované dobrodružství, co ale diváka zabaví. A dobrodružných filmů není nikdy dost. 7/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Mlátit sekyrou do zlaté střechy a tím rozpustit dostatek vzácného kovu na to, aby udělalo z padoucha sochu, to je pořádný úlet... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestliže první díl je roztomile naivní, tento je naivně hloupý. Hodinu trvá, než se dostanou do zlatého města, přičemž se jim vlastně nic moc extra nestane, a ve zlatém městě člověk nechápe, proč si tam vlastně toho frajera pustili, když ho teď chtějí vyhnat, a proč ten brácha tam nic neudělal, a z čeho všichni ti lidé vlastně žijí atd., atd. Někde mi přijde, že chybějí scény (třeba, jak se ti zlí dostali ven z města?) a samotná přetahovaná v bílých řízách oděných div ne andělů s domorodci je natolik směšná, až škoda mluvit. A Quatermain zde jen použije statickou elektřinu k roztavení zlata, jinak se moc nepředvede. Sharon tady vypadá pěkně buclatě a jejím úkolem je údivem poulit oči nebo trvat na svatbě. Jo, a ta zadní projekce a gumové potvory, to fakt nemohlo fungovat už ani koncem 80. let. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Richard Chamberlain se vrací v pokračování filmu Doly Krále Šalamouna.... Scénář : Gene Quintano a Lee Reynolds. Kamera : Frederick Elmes a Álex Phillips Jr.. Hudba : Michael Linn. Hrají : Richard Chamberlain jako Allan Quatermain. CHYBA VE FILMU - Na konci filmu, po bitvě, Allan skáče ze střechy do chrámu přes dřevěnou mříž. Je přitom vidět, že je zavěšen na laně. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Po takýchto filmoch ešte lepšie vidno, aký úžasný je Indy. Dokonca aj Sharon mi tu liezla na nervy... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Opäť sa prikláňam k maximálnemu hodnoteniu, podobne ako pri prvej časti. Tu je však 5 * o niečo slabších. Je to však zase zábavný výplach s maximálnym béčkovým lookom, ktorý mu neskutočne sedí. Táto dvojica filmov s Quatermainom je naozaj jedno obrovské ´´guilty pleasure´´. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Typický sequel. Podstatne horší než prvá čast. Páčila sa mi akurát scéna s vysúvacou podlahou a dobrodružstvo v jaskyni. Od okamihu keď hrdinovia prídu do zlatého mesta to ide s kvalitou riadne z kopca. Ústredná melódia série znela snáď každých 10 minút takže som si ju napokon aj celkom obľúbil. 35% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Allane Quatermaine! Zůstaneš dlouho v nás! Tedy alespoň po nějaký čas." Na tomto filmu mě ze všeho nejvíc přitahovaly úžasné triky. Například plyšoví netopýři na nitích, se kterými kdosi zuřivě škube, nebo halda odporných červů, vylézajících z děr v zemi, kteří byli odvážně ztvárněni rukama navlečenýma v zubaté gumové rukavici! Zajímavá byla též profesionální práce s bluescreenem - předek rozmazán a bez kontrastu, záběry v pozadí ostré, přičemž každá postava má kolem sebe mohutnou linku černého obrysu. Obzvláště zábavná je pak kaskadérská skvadra v netradičních kreacích, v nichž můžeme sledovat filmařskou práci s jistícími lany a zcela nemaskovanými bezpečnostními prvky. Zatímco je tedy výprava nejsilnější stránkou filmu, příběhově je to ale trošku slabší. Quatermain neustále někam cestuje, překonává nesmyslné překážky, pasti a nástrahy na každém rohu ... A neustále střílí ze svého nevyprázdnitelného šestiraňáku, který zřejmě dostal od té samé babičky, která v jiném filmu darovala Marušce bezednou slánku. Na druhou stranu, tohle je typický představitel filmu, kterej je tak blbej, že ho prostě m-u-s-í-t-e dokoukat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Viděna dabovaná verze. Richarda Chamberlaina mluvil Gustav Bubník a v tom byl právě ten háček. Bubníka mám spojeného hlavně s Tomem Cruisem. Bubníkův hlas se prostě Chamberlainovi nehodil. Působil poměrně zvláštně. Ano, je to něco mezi Idianem a Honbou. Filmy s podobnou tématikou se takovému srovnávání asi jen těžko ubrání, i kdyby někdo natočil něco lepšího, tak se bude pořád srovnávat. Bylo to hodně naivní. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...to isté ako Doly krále Šalamouna - ani lepšie ani horšie - chýba tomu to "niečo" čo tento film nemá.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Doly Krale Salamouna bol znesitelny priemer, dalo sa to v ramci 80s filmarskej jazdy. Toto je uz tazky podpriemer, odporne kulisy, slaboduche dialogy ...... des, ciry des   : 5 % ()

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama