Reklama

Reklama

Tlouštík

  • USA Heavy (více)

Obsahy(1)

Mladičká Callie a stárnoucí Delores jsou servírky v denním baru Dolly Modinoové, kde je kuchařem její syn, starší a proplešatělý mládenec Viktor. Každý z nich má jiné představy o budoucnosti. Zatímco křehká Callie místo přijala jen na dočasnou dobu, než si urovná soukromé záležitosti, Delores tu hodlá konečně najít svého trvalého životného partnera. Ironií osudu se osamělý a dobrosrdečný Viktor beznadějně zakouká právě do nejmladší kolegyně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Matty 

všechny recenze uživatele

Tlouštík je malý, neveselý film o životních jistotách, o jejich hledání a vyrovnávání se s jejich ztrátou. Jedinou jistotu v životě mlčenlivého kuchaře Victora představuje plakát prsatice na stěně a stará, nepojízdná dodávka před domem. A možná ještě věrný psík, ale ten taky nebude žít věčně. Victorovou nadějí na nové, snad lepší zítřky, by mohla být mladičká servírka Callie (velice snaživá Liv Tylerová). Ta však samá neví, co od života chce a při rozhodování zatím více spoléhá na srdce, než na hlavu. Snahu Victora o sblížení s ní lze vnímat ve dvou rovinách. Buď je jenom dobrosrdečným tlouštíkem, který konečně poznal dívku svého srdce, anebo duševně chorým člověkem, chorobně fixovaným na jedinou osobu. Jeho nervózní těkání očima a několik téměř hororových sekvencí posunuje celý film do žánru psychothrilleru. James Mangold, stejně jako desítky tvůrců před nim a desítky tvůrců po něm, ukazuje, že lidi jsou zlí, že lidi jsou smrtelní, že lidi jsou na sobě závislí. Po vzoru svého hlavního hrdiny těžkopádně říká, že když sami nevíte co říct, raději byste měli mlčet, ale že zase nelze mlčet celý život - někteří lidé by si to mohli špatně přebrat. A že sice můžeme vzhlížet k oblakům, unikat do snů, ale zodpovědnosti za věci reálné se nevyhneme. 65% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Prvotina Jamese Mangolda je dobrá. Scénář sice zpracovává poněkud ohrané téma, ale je vidět že tvůrci k němu mají co řici. Tlouštíka ohromně sráží stopáž. Obvzláště kolem poloviny snímku se mohlo vydatně stříhat a celku by to nijak neuškodilo. Spíše naopak. Liv Tyler je zde ještě taková "telecí", ale milá byla již tehdy. Tím kdo dává snímku duši je Pruitt Taylor Vince v roli Victora. Úžasně sympatický a charismatický herec, který se obejde i beze slov. Celkově jde o nikoli vynikající, ale za vidění stojící záležitost. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O maličkostiach, ktoré utvárajú ľudský život. Tiež o krehkosti bytia a o tom, ako sa náhle môže všetko zmeniť. No netreba sa báť tú zmenu prijať a zmieriť sa s tým... Škoda, že sú tu postavy tak málo rozobraté, vôbec sa tu nešlo do hĺbky a v jednotlivých problémoch sa tu len skĺzlo po povrchu. Nakuknutie do Viktorovej hlavy mohlo byť omnoho zaujímavejšie. Takto len priemer. 60/100 ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Parta ztracených existencí, maloměsto, nešťastná láska, problémy - kolikrát už jsme něco podobného viděli? Ale abych jen nekritizoval. Práci s herci by mohl James Mangold z fleku přednášet. Obdivuhodný je i jeho čich při castingu, protože hereckému obsazení většiny jeho filmů (Narušení, Walk The Line) nelze vytknout vůbec nic. Tlouštík není výjimkou. Třeba v omšelé servírce by asi málokdo hledal někdejší náruživou rockovou princeznu Debbie Harry. Oproti tomu s příběhem jsem měl trošku problém. Ano, je to takové mile každodenní, obyčejné a ze života. Jenže malých nezávislých filmů o tom, jak je život v americkém zapadákově strašně na prd, už tu zkrátka bylo víc než pár...a lepších. Věčná škoda toho průměrného scénáře. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že člověk zkrátka patří tam, kam patří, a nic na tom nezmění. Je na vás, jestli s touhle filosofií souhlasíte nebo ne, každopádně se jí řídí nejen příběh, ale i film jako celek. Působí prostě odevzdaně. Doufal jsem v poezii, ale dočkal se hlavně nudy. Na druhou stranu potěšili herci, hlavně Deborah Harry, a obě scény u letiště, které jsou zdaleka tím nejlepším, co Tlouštík nabízí. 5/10 ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Frontman kapely Pixies Black Francis mal pôvodne stvárniť hlavnú rolu, no necítil, že je to pre neho tá pravá rola. (Real Tom Hardy)
  • Film získal Zvláštní cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Sundance, Velkou cenu a cenu za nejlepší scénář na Mezinárodním filmovém festivalu ve Španělském Dijónu. (M.B)
  • Mangold chcel veľmi moc obsadiť herečku Shelley Winters. Zistil si jej adresu apartmánu v New Yorku a poslal jej scenár spolu s listom, v ktorom vyjadril svoj obdiv k jej práci. Wintersová sa mu do dvoch dní ozvala späť a rolu prijala. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama