Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O džentlmenských lupičích se vyprávějí legendy i po letech ve Francii o Arsenu Lupinovi, v Americe o Butchovi Cassidym a Sundanci Kidovi a v Anglii o dvojici Plunkett a Macleane, jež v polovině 18. století skutečně žila. Syn režiséra Ridleyho Scotta, který se vydal na profesionální dráhu ve stopách své rodiny, o nich natočil stejnojmenný historický dobrodružný film, i když s fakty přitom zacházel dost volně. Will Plunkett je zkrachovalý lékárník, James Macleane zchudlý důstojník. Setkají se v proslulém newgateském vězení, a protože by oba rádi žili na vysoké noze, dohodnou se na společném postupu. S pomocí Macleanových známostí proniknou do nejvyšších vrstev, začnou loupit ve velkém a díky galantnímu zacházení s oběťmi se jim dostane velké pozornosti i slávy. Kousky lupičů džentlmenů však budí takový rozruch, že o nich jedná i britský parlament, a zástupce vrchního soudce Chance dostane příkaz polapit je za každou cenu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, nevím nevím, ale myslím, že tady tohle je další z příkladů, kdy se dobrý úmysl minul účinkem. Původní myšlenka si myslím mohla být dobrá, ale zpracování napadá na obě nohy. Jakž takž ještě drží film v mezích koukatelnosti herci, ale to je jen slabá berlička. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velká a nezajímavá nuda, které vévodí nezajímavé postavy hrané nezajímavými herci. Snaha o cosi historického bez lehkosti a pořádné myšlenky. Nepochopitelné, jak Craig Armostrong mohl vytvořit tak působivý soundtrack pro tak špatný film... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Popkulturní čalamáda na obehrané téma "lupič(i) gentleman(i)". Bohužel však také doklad toho, jak to dopadá, když děti talentovaných tvůrců mají pocit, že musí za kažou cenu dělat cosi (no spíše tedy pracovat ve stejném oboru) jako jejich rodiče. Česká (nejen) umělecká - potažmo filmová (filmařská) scéna za posledních (třeba) dvacet let budiž toho důkazem. Asi je v tomto případě i vcelku příznačná právě ona >koprodukce< , i když je fakt, že mladý pan Scott taky mohl zabrousit někam do Bulharska, možná by tam našel ještě >lacinější< podmínky pro tohle svoje >veledíl(k)o< ... :-/ ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Eskapády dvou dobrodruhů mě do sebe vtáhly od okamžiku kdy jsem náhodně přepnul na Primu, a díky hřbitovní scéně s olupováním mrtvoly tam už zůstal. Jen jsem chvíli přemýšlel, kam tenhle kousek vlastně zařadit. To už ale přišli na řadu kultovní Tiger Lillies (jichž bych se tu věru nenadál), a začali do toho vřeštět své obskurní šansony. Bylo vymalováno. Plunkettovi (jako vždy výtečný Robert Carlyle) a Macleanovi jsem bezostyšně fandil, neboť si mě od začátku omotali kolem prstu, a až do konce jsem trnul, jak to s nimi vlastně dopadne. Že tu zní poněkud jiná hudba než bylo v 18.století zvykem, mi kupodivu vůbec nevadilo - to co mě nanejvýš iritovalo v středověkém Příběhu rytíře, tady mi naopak k atmosféře paruk a napudrované dekadence sedělo bez problému. Na tom má ale jistě lví podíl i zvolená muzika. Jen zkuste porovnat Robbieho Williamse, pějícího pompézní rock kapely Queen s prasácky mečivým undergroundem a tahací harmonikou Tiger Lillies. Je zajímavé, že zatímco barvotiskoví Piráti z Karibiku jsou zhusta akceptováni i náročnějšími diváky, volajícími po kvalitní historicko-dobrodružné podívané, stejné publikum posílá do pekel tento žánrově spřízněný, přitom však mnohem napínavější a syrovější počin. Možná je to tím, že Macleane má kapavku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Moderní hudba, rozmanité paruky květákovitého charakteru a dvojice skotských lapek William Plunkett a James Macleane, jenž je neschopna zaujmout i kdyby kradla nebohé šlechtě Lupinus. Co se režiséra týče, tentokrát jablko spadlo ze stromu a odkutálelo se až za hranice okresu.. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení - tento dobrodružný film se svým zpracováním vymyká žánru, respektive nepůsobí v nejmenším komerčně. Obvykle mi moderní hudba do filmů z historie nesedí, ale v tomto případě dokonale podbarvovala celkovou podivnost. Nemůžu si pomoct, mně se "Plunkett a Macleane" líbili víc, než většina "megafilmů" se slavnými hereckými hvězdami a stovkami drahých efektů. 75% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Totálne priemerný film bez výraznejších momentov alebo prepracovaných vzťahov. Za zmienku stoja len skvelé pesničky od Tiger Lillies. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to špinavé, plné nezáväzného sexu a násilia. Je to akceptovateľne postmoderné a vládne tomu najmä charizma Roberta Carlylea. Je to taký historický ekvivalent gangsteriek, kde taktiež fandíme tým zlým, lenže tu je ešte horšia tá svetská moc, takže je to v pohode. Zachraňuje sa v poslednej chvíli, dosť na riziko, to pretože postavy chápu, ako obecenstvo udržať čo najdlhšie v napätí. Pozerať jedine neskoro v noci. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

,,Dámy a pánové, právě jste se stali svědky přepadení. Během kterého se vás tímto komentářem pokusím unudit k smrti. Jelikož jsem komentátor gentleman, tak k tomu použiji pouze slova. Místo drastických způsobů jakým je zpěv či herectví. Než vám sdělím, co si myslím o filmu Plunkett a Macleane, dejte prosím všechny šperky, hodinky, peněženky a telefony do velkého pytle." podobným vystupováním si dva bambitkáři, jejichž jména zdobí i název filmu, získávají nemalé bohatství a lidé s nimi pomalu začínají sympatizovat. Filmů na podobné téma jsme viděli celkem dost, takže tento se snaží být zajímavý alespoň formou, kdy vizuální zpracování a výprava jsou povedené. Na moderní hudbu v historických filmech jsem si již zvykl. Režisér Scott se navíc snaží zaujmout různými pokusy, jako například zrychlování záběrů, které jsou hezky provedené, ale jsou tak vzácné, že působí spíše rušivě. Ústřední herecké trio se mi velice líbilo (no hlavně Liv Tyler:-). Jen Ken Stott mi do role proradného vyšetřovatele vůbec neseděl. Plunkett a Macleane je celkem příjemný, svižný dobrodružný snímek, který svůj úkol pobavit zvládá velice dobře. Podobné filmy: Arsene Lupin (2004) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Část party z Trainspottingu jako duo lupičů džentlemanů v dost nezáživné variaci na Robina Hooda a spol. Ale zamačkávání očí nikdy nezapomenu. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Begbie a Sick Boy, Walliams a Lucas (v té době natolik slavní, že ani nebyli v závěrečných titulcích), středověkej rock'n'roll (no, spíš rave), zkrátka film co se s tím, i přes občasné zaškobrtnutí scénáře, fuckt nesere. Inu musím to počase zase jednou napsat- devadesátky byly cool as fuck. Ježiš, jak si moje duše, čím dál tím víc alergická na hollywoodský mainstream, u tohoto undergroundem a punkem líznutého filmu lebedila. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zábavná a svižně natočená moderní adventura 1)  může klamat svým zasazením do Londýna poloviny 18. století. Ale pozorného diváka neošálí. Nejenže to není zmiňovaná Anglie (faktické nesmysly vypočítává IMDb), není to ani historický film a hlavně je to snímek veskrze moderní až postmoderní svým výrazem, švihem, hudbou i názorem._____ 2)  Zaujali mě 26letý Jonny Lee Miller (kapitán MacLeane), 37letý charismatický Skot Robert Carlyle (lapka Will Plunkett) a 33letý Skot Alan Cumming (vykroucený lord Rochester). Věk herců uveden k roku natáčení snímku - 1998._____ 3)  Film vznikal v Londýně a dalších místech ve Velké Británii, Španělsku a v Praze, což vysvětluje i česká a španělská jména v malých rolích a v doplňkových službách._____ 4)  Pro 62letého Karla Augustu (kat - krásný detail na jeho tvář) to byla poslední filmová role (štěk). Během výroby zemřel. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Tento film mi , ani nevím proč, utkvěl v paměti. Asi že neměl vůbec špatnou atmosféru, aspoň co se týče násilných scén a obrazů ve vězení. Ústřední dvojici jsem fandil. Jinak se mi taky líbila postava dekadentního homosexuála, který nakonce prohlásí, že do Ameriky nepojede, protože kdo by pak v Anglii kazil mládež. Asi to nemyslel jak Sókrates. Jako film vysílaný během týdne pozdě večer na komerční stanici to bylo rozhodně příjemné překvápko. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba kostýmy a kulisy upozorňujú na to, že sa má jednať o historický film. Všetko ostatné pôsobí súčasne a úplne sa tým vytráca nielen vierohodnosť, ale aj atmosféra. Myslel som si, že sa mi toto môže stať viacmenej iba v U.S. filme, zjavne som sa mýlil. Inak má snímok dobré tempo, síce jednoduchý, ale svižný príbeh a potešili aj dobre spravené Carlyleove (on jediný za niečo stál) akčné scény so strelnými zbraňami. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství dvou loupežníků "se stylem" z 18. století. Mám pro historické akční filmy slabost, tudíž jsem rád za každý kousek. Vždycky tu budou kvalitnější filmy v podobném stylu, třeba Shanghai Knights, ale i tak je Plunkett & Macleane příjemná blbůstka, kterou za týden sice zapomenete, ale já si to vcelku užil. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Poměrně zábavný film, který má sice pár problémů ve zpracování, nicméně takové hodnocení jakého se mu tu dostalo si rozhodně nezaslouží. Robert Carlyle výtečný a J.L.Miller mu zdatně sekunduje, dokonce i ta Liv Tyler tu docela sedí. Ken Stott jako hlavní záporák je také dostatečně odpudivý asi stejně jako dekadence Lorda Rochestera v podání Alana Cumminga. U mne jedna hvězda navíc za použítí písní kapely The Tiger Lillies, jež tam byly použity tak jako kdyby byly stvořeny pro tento film. Co však schází, je silná dějová linie, která by to držela po hromadě a pak také i pár dějových nesmyslů. ()

Reklama

Reklama