Reklama

Reklama

Koloseum - římská aréna smrti

(TV film)
  • Velká Británie Colosseum: A Gladiator's Story (více)

Obsahy(1)

Muži umírali, aby si vládcové naklonili bohy a krvežíznivý dav si přišel na své. Římané sledovali zápasy gladiátorů na život a na smrt a ani zdaleka se nebránili projevit své pocity tak, jak to činíme my dnes. Přišli si podívanou v aréně jaksepatří vychutnat. Tento sport byl přijímán se stejným nadšením jako dnes fotbal. Podíváme-li se do zákulisí oněch her se smrtí, snad tyto odsouzence, přežívající ve stínu smrti, pochopíme. Gladiátorské zápasy mají původ v primitivních rituálech vykonávaných během pohřebních obřadů, kde se zápasem na život a na smrt prokazovala úcta zemřelému. Je to zvláštní doprovázet zesnulého smrtí dalšího člověka. Ale vždyť se gladiátoři jako forma zboží dali přece lehce oželet! Navštívíme Řím, hlavní město císařského impéria, abychom obdivovali památky obklopující Koloseum. Fórum s chrámy a státními budovami, baziliku Ulpia, v níž se otroci stejně jako gladiátoři mohli ucházet o svobodu, a paláce, v nichž bojovníci často sloužili k pobavení hostů na hostinách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument z prostředí gladiátorské vřavy, který mi kupodivu ukázal jaký je film Gladiátor tak zdárný příklad nesmyslu čerpající jen z legend a nikoliv z faktů, což mě opravdu hodně zklamalo, protože ho mám hodně rád. Každopádně i tento dokument jsem si oblíbil, protože během padesáti minut mi dokázal ukázat naprosto vyčerpávající výčet gladiátorských bojů a budov pojmenovaných koloseum, které svojí monumentálností obdivují miliony lidí jak v Římě, Pule tak na mnoha dalších místech, které stojí za to vidět a ihned na to si pustit tento dokument. Minimálně potěší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Římská aréna smrti aneb jak se jí také nechvalně přezdívalo. Jeho stavba byla v Římě započata někdy kolem roku 72 císařem Vespasiánem a jeho dokončení bylo naplánováno někdy kolem roku 80 už ale po smrti Vespasiána a to již císařovám synem Titem. Oba jedni z nejlepších císařů římské historie. Stavba byla vlastně postavena na zakázku pro nového císaře Vespasiána a jeho synna Tita i když původně se již touto myšlenkou zaobíral sám božský Augustus ale práce nebyli nikdy spuštěny. Koloseum pojalo něco málo přes padesát tisíc jak sedicích tak stojicích diváků. Původně byla známo pod názvem amfiteátr později jako již všeobecně známé koloseum. Slavnostní inaugurace jak už jsem psal proběhla v roce 80 a co následovalo potom bylo doopravdy velkolepé a strhující, dneska bysme napsali prostě jednoudše show....Sto dní trvajicí slavnosti při které bylo jak je všeobecně známo zabito nezpočet gladiátorů, otroků,v ězňů, různých druhů šelem, ptactva prostě veškerého zvířectva. Koloseum také sloužilo i k napodobování různých námořních bitev kdy se mohla aréna i z části zaplavit. Název Kolosea byl vlastně odvozen od obrovské sochy neboli kolosu císaře Nerona, který stála poblíž. Koloseum bylo prvním celkameným amfiteátrem ve městě, stalo se nejznámější ze všech budov postavených za flaviovské dynastie a později nesmírně ovlivnilo všechny evropské architektůry. Vnější travertinová fasáda, v níž se mísí velkolepost s elegancí, má v konečné podobě čtyři podlaží, největší je obezděno a opatřeno okny. Zbylá tři tvoří kolonády pilířů vyklenutých do oblouku a vyztužených betonem, které nesou váhu celé mohutné stavby, takže dórské, jónské a korintské sloupy usazené na jejich vnější straně slouží spíše dekorativnímu než funkčnímu účelu. Na svou dobu neuvěřitelně vymakaná stavba.Tehdejší diváci mohly být před letními vedry chráněny obrovským baldachýnem podepřeným stožáry, které námořníci vztyčili a rozvinuli po celém jeho obvodu. Ale zpět k našemu příběhu...To jsem zabrousil tak trochu k jeho hstorii:-) V kamenolomu, který zásoboval stavbu, pracoval jistý otrok jménem Verus. Jednoho dne lom navštívil majitel gladiátorské školy. Hledal totiž rekruty do nové arény. Verus si uvědomil, že by to pro něho mohla být cesta,j ak změnit svůj dosavadní život. Jako samotný gladiátor pak bojoval na zahajovacích hrách. A bojoval tak urputně, že mu ve svých veršách složil hold nejeden z římských básníků. V dokumentu je vlastně v kostce vidět život gladiátorů jako takový, jejich normální denní koloběh než šli bojovat, různé bojové styly a praktiky, přehlídka všech jejich zbraní potřebujicích k boji atd...Rozhodně stojí za zhlédnutí, nejen pro milovníky historie starého Říma... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený, ale podle mě trochu nedotažený hraný dokument. Na jednu stranu oceňuju poukázání na fakt, že smrt v aréně byla spíše výjimečná a že gladiátoři byli se svým řemeslem docela spokojeni (včetně jisté stavovské cti), navíc se mi líbilo, že lidé mluví latinsky. Na druhou stranu o stavbě jako takové se moc nedozvíme, jak už zde poukazují jiní, a kromě toho takřka celá vláda Vespasiána a Tita, jedněch z nejschopnějších římských císařů redukovaná pouze na záležitosti okolo uspořádání her je dost zjednodušující pohled. A pořád si neodpustili ten palec dolů, tak se příkaz k zabití poraženého nevydával. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dle mého zdařilý hraný polodokument o koloseu, v české verzi s podmanivým hlasem Vladimíra Čecha. Život gladiatorů jako byl Verus z Moesie a Kelt Priscus nebyl vždy peříčko. Jak pravý klasik Marcus Valerius Martialis: Cum traheret Priscus, traheret certamina Verus,esset et aequalis Mars utriusque diu, missio saepe uiris magno clamore petita est; sed Titus legi paruit ipse suae. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Verus vs. Priscus - najlepšie zdokumentovaný gladiátorský zápas histórie, ktorý prebehol v lete r. 80 v prvý deň zahajovacích hier nového Kolosea. Takéto minimalistické polohrané dokumenty sú presne pre mňa. Navyše tento mal zaujímavý príbeh a jeho celková realizácia, vrátane hercov, bola veľmi dobrá. Pútavé a informačne bohaté. Je dobré si pripomenúť, že nie všetko, čo sa týkalo gladiátorských zápasov, muselo nutne končiť zle. Šikovným a odvážnym šťastie praje. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Som na pochybách ako sa ku Koloseu postaviť. Či naň pozerať ako na dokument, či ako na film. Z prvého pohľadu tu máme až hanebnú stratu dôležitých údajov a faktov, ktoré by mal dokument obsahovať. Situácie a objasnenia sú nejaké spomenuté, ale je ich tak žalostne málo a sú podané tak povrchne, že diváka bez väčšieho úsilia minú. Druhý pohľad je na toto dielo pozerať ako na serózny film. Vtom prípade pre zmenu narážame na plytký dej a ani minimálny pokus o vytvorenie atmosféry či vzbudenia nejakej emócie. Kus dobre nacvičenej choreografie pod zrakmi virtuálnych tribún za neustáleho vysvetľovania rozprávača nemôže stačiť ani najskromnejšiemu fanúšikovi histórie a historických filmov. Či sa na snímok pozeráme z jednej či druhej strany žalostne krátka stopáž diváka len rozdráždi a donúti stiahnuť scottovho Gladiátora. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi podrobně a správně to napsal kolega Karlos80. Jen bych se opakovala. Je to dobře udělaný dokument, který je zcela srozumitelným způsobem zpřístupněn i laikům, kteří toho o Římanech mnoho nevědí. Snad jen pro doplnění : gladiátoři bojovali též se živými divokými zvířaty a nikoliv vždy vyšli z toho vítězně. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nelze brát jako čistý dokument, to v žádném případě. Spíše jako sondu do osudu porobeného muže Vera, jenž se stal otrokem, který dřel v kamenolomu, aby se stal díky své inteligenci gladiátorem, který byl tak dobrý, že se stal hvězdou otevírání Kolosea a jeho souboj byl tak vynikající, že stál tehdejšímu kronikáři za zapsání. Odtud čerpán příběh. Nedozvíte se toho mnoho o technických vymoženostech, o vychytávkách - byly tak vymakané, že celý areál by dokázalo několik desítek tisíc lidí opustit během pěti až deseti minut, nebo proč jsou schody tak ukrutně vysoké apod. Ne, toho nebylo třeba. Koloseum nebylo pojato jako technický dokument, nýbrž jako obraz starověku, kdy se stalo symbolem slávy, cti, ale také později krutých masakrů. To vše očima gladiátora. A Britové tohle zkrátka umí velmi dobře. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument jako sonda do života gladiátorských bojovníků Římského impéria. Sympatické. Přeci jen je lepší žít krátký život lva, než delší život otroka. Možnost svobody je lákavá. Je obdivuhodné, že různé formy gladiátorských zápasů přetrvávají až do dnešních časů. Je jedno, zda se pohybují na ledě s holí v ruce, nebo na trávníku s šišatým míčem. Či bojují na žíněnkách, či ohraničeném prostoru zvaný ring. Hry, svaly, síla, udatnost, chrabrost, odvaha. To lidi vždy uchvacovalo a fascinuje je i nadále. Až mě děsí tato touha po násilí a krveprolévání. Ale syrová prostota těchto bojů, opěvování, sláva, bohatství, to jsou lákadla pohánějící davy lidí. A co na to umění? Třese se v koutku, nestačí utírat slzy a nesměle se pokouší o verš. A kultura? Ta se rochní a brodí krví, zasazuje další a další ránu a nutí dav k frenetickému provolávání slávy a bouřlivému nadšení. Společnost a gladiátoři, spojení trvající navěky. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť dnes více jako 15 let starý dokument, tak po obsahové stránce dodnes skvělý. Sice je již na něm znát, že použité triky nejsou tak dobré, ale dobově to bylo něco. Dodnes si pamatuji, když jsem ho poprvé viděl v televizi. Člověk to prostě prožíval od začátku do konce. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument o nejdokonalejší reality show v dějinách lidstva. "Vrcholem soutěžní zábavy je, pokud někdo ze zůčastněných zemře." Vždy tomu tak bylo, vždy tomu tak bude. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výtečný dokument o stavbě Kolosea a o životě gladiátorů z pohledu fiktivního gladiátora, který se z kamenolomu dostane díky svému válečnému umění do gladiátorské školy a dokáže si v aréně vybojovat svobodu. Zazní hodně zajímavostí a ponaučení, navíc vše provází slušná vizuální stránka dokumentu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, další parádně zpracovaný dokument od BBC. Výpravný, filmový, skvěle natočený, samozřejmě zajímavý a herci mákli i na latině... Opravdu další působivý kus, český dabing byla taky radost poslouchat - a hodina Dějepisu byla hned zajímavější. Dokumenty od BBC by se všechny měli pouštět povinně a to z mnoha důvodů. 85%. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nemám rád hrané dokumenty, tento hodnotím kladně. Tolik nových informací a vyvrácení starých zažitých mýtů o gladiátorech v jedné hodině dokumentu... paráda. Přesto dokument má řadu chyb. Jednak je to stále se opakující mýtus o znamení smrti nebo života, které rozhodovalo o bytí poraženého gladiátora. Tedy nikoliv palec nahoru nebo palec dolů (jak je v tomto dokumentu), ale ukazovák nahoru a otevřená dlaň od sebe s palcem dolů (ale uznávám, že jde víceméně o maličkost). O stavbě Kolosea se toho taky moc divák nedozví... zde spíše doporučuji dokument Starověké megastavby, díl Koloseum. ()

ssfan 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokument z produkce BBC, který si udržuje vysokou kvalitu hlavně díky své zajímavosti. Souboje také ujdou, takže 80% ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Mám ráda dokumenty BBC jsou totiž na mnohem vyšší úrovni než drtivá většina jiných dokumentů. Koloseum -římská aréna smrti je hraný dokument doplněný komentářem, což je snad nejlepší forma dokumentu, která může být. Příběh se stoprocentně věrohodnými kulisami doplněný komentářem o dobových zvyklostech, historických faktech, mýtech a dochovaných záznamech. Plus doba, která mě zajímá, není co řešit naprosto čistých 80%. ()

Reklama

Reklama