Reklama

Reklama

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ó ano opět jeden oblíbený Švejk tentokrát jako Animovaný Trnkův a Látalův film který byl samozřejmě vytvořen opět podle motivů proslulého Haškova románu. Součástí seriálu se tenkrát staly i 3. krátké přesto si myslím ale že daleko úspěšnější filmy, které v roce 1956 natočil oblíbený a úspěšný dětský animátor a režisér Jiří Trnka spolu s Werichovým komentářem. Názvy jednotlivých částí tohoto dlouhého animovaného filmu nesli názvy: 1, Švejkovo zasáhnutí do světové války, 2, Švejk jde na vojnu, 3, Švejk vojenským sluhou u nadporučíka Lukáše, 4, Švejkovy nehody ve vlaku, 5, Z Putimi do putimi, 6, Švejkovy příhody v Királhydě, 7, Přes Uhry, 8, Z Hatvanu do Haliče, 9, Marschieren marsch ! Toď vše. Všechno to byli kratičké filmečky vždy něco kolem 25. minut. Navíc nádherně nadabovány našimi tehdejšími hereckými esy. Viz. Švejk (Petr Haničinec), Rudolf Hrušinský (II.) (vypravěč), Josef Somr (Bretschneider), Věra Kubánková (paní Müllerová), Vlastimil Brodský (Katz), Josef Abrhám (Lukáš), Josef Kemr (Flanderka), Petr Nárožný (Marek), Václav Postránecký (Dub), František Filipovský (Schröder), tož výčet jen těch nejzajímavějších. Nejlepší část? Tak samozřejmě ta pod názvem "Z Putimi do Putimi". Jen se ptám? Jak už to dlouho nikde nedávali, v televizi jsem to snad naposledy viděl někdy před šesti lety a to samozřejmě v Německo-české produkci ! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

K Trnkovu odkazu díky německým penězům a českému kumštu byl přidán další růženec haškovských švejkovských příhod, navíc neobyčejně dobře doplněný hereckými špičkami doby. Vznikl kouzelný tvar obohacený o špičku tehdejší animace a zvláštní věcnost zachovávající plně haškovskou poetiku při současném již nadčasovém odstupu; přestože je to všechno téměř 40 let staré, je to stále současné a plně aktuální. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Respektuju Trnku a jeho práci, ale prostě tohle mi úplně nesedlo. Přesto ale stále perfektní svým způsobem. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Jéžišmarjáááá. Neskutečně výborný Švejk. Má poetiku Haškovu, Ladovu... Návrak k Trnkovi. Jen si říkám. "Škoda, že to takz nenamluvil Werich." Nahrávky s jeho hlasy jsou.... Nicméně Haničinec, Hrušinský, Filipovský, Kemr tomu dal to, co tomu dal film pana Steklého. ()

Reklama

Reklama