Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (110)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poslední celovečerní pohádka pod taktovkou W.Disneye. Jako předloha posloužila předloha Ch.Perraulta, ale jen první polovina pohádky - druhá část, kdy princ má tajně s Růženkou dvě děti a nakonec je všechny tři chce sníst princova matka (když ten odjede do války), protože je z rodu lidožroutova, byla Disneyem raději vypuštěna. I tak se děti v kině bály - scéna s drakem na velikém plátně budila nefalšovanou hrůzu. Tvůrci zde dotáhli technickou stránku k absolutní dokonalosti. Jednak použili nový systém Technirama, a pak v některých scénách využili až devět desek s foliemi ve speciální kameře, kterou vyvinuli pro potřeby Disneye již pro Sněhurku. Navíc i zde se uplatnila rotoskopie pro co nejdokonalejší pohyb. A ještě jeden prim z mnoha - kreslíři vytvořili detailně propracovaná pozadí, a tak se příběh sice odehrává ve 14.století, avšak obrazy dýchají bohatým barokem. Dlouho jsem litoval, že takto nenatočili i Růženku hranou. Asi jsem nebyl sám, proto vznikla v roce 2014 Zloba, která si vypůjčila zlou vílu i s těmi nejděsivějšími scénami. Viděno 4x. p.s. a šaty pro Růženku musí být samozřejmě růžové... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Abych neustále neslýchal z vícero stran, že se ve vánočním čase nevěnuju pohádkám, šáhnul jsem do šuplíku s těmi, na nichž jsem vyrůstal a vytáhl jednu z mála, co mi dodneška stále unikala. A možná hlavně proto, že jsem zpracování jedné z nejslavnějších pohádek viděl už nesčetněkrát jinde, nejde vnímat jedno z prvních zpracování jako kdo ví jaký zázrak. Zvlášť i kvůli tomu, že pohádka většinu času působí jako udělaná přes šablonu o 22 let starší Sněhurky. Zloba je tu vykreslená skvěle, jinak tahle Růženka osloví nejspíš opravdu jen ty nejmenší. [viděno na Disney+ 26.12.2022] ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za mňa jednoznačne za 100%! Hoci Sleeping Beauty do veľkej miery ponúka ten istý príbeh ako Snehulienka, skvelo ho obohacuje o mytológiu (sudičky!), no najmä má úplne dychberúci vizuál, ktorý kombinuje stredoveké umenie, art deco a kubizmus. Tie pozadia sú úplne nádherné (kockovité stromy!) a nejde z nich spustiť oči. A to isté platí aj o postavách, Maleficent je bezpochyby najlepšia Disneyho záporáčka. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná animace. Co je to ale platné, když stejně jako v případě "Popelky" jsou tu hlavní postavy úplně k ničemu. V Popelce zábavu obstarává Tom a Jerry, tady to celé probrebentí tři kmotřičky. Vážně nevím, k čemu Růženka, princ a všechno okolo, když si to stejně od začátku do konce dirigují sami. Uhladí-li se veškerý dramatický potenciál, je jakákoliv pohádka k ničemu, jedna scéna s drakem to nevytrhne. I známá pohádka potřebuje skutečné motivace, ne jen tupou předurčenost k dobrému konci. Ale stejně bych tyhle Disneyovské klasiky neváhal doporučit, minimálně má potom člověk možnost opravdu docenit Shreka jakožto jejich dokonalou parafrázi.. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem líbivou pohádku, podle klasického mustru. V době uvedení, mohla být úchvatná. Bohužel, dnes už má dost lepších sourozenců. Sice bych týpka na bílém oři hned nezavrhovala, ale jinak nuda. Myslela jsem, že budu v rauši, ale to vážně ne. Asi nejvíc mě iritoval zpěv, který byl úúú. A víte, co je nejhorší? Jedna z těch písní mi běží už hodiny v hlavě... Určitě v tom bude nějaký podprahový signál! ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Film byl nejdříve natočen se skutečnými herci, aby animátoři mohli podle nich následně vymodelovat animované hrdiny. Samotný proces animace byl v padesátých letech velice zdlouhavý. Vyrobit jediný rámeček filmu mohlo zabrat až celý týden. [Zdroj: časopis Cinema 03/2019] (ČSFD)
  • Oči Růženky jsou po celý film hnědé. Když ji ale probudí princ, jsou modré. (Mr.Critic)
  • Spiaca princezná Aurora sa vo svojom vlastnom filme objaví na scéne iba na 18 minút. V porovnaní s nákladmi na produkciu bola Šípková Ruženka tak neúspešná, že Disneyho spoločnosť zanevrela na filmy o princeznách na ďalších 30 rokov. (Raccoon.city)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama