Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emil Tischbein cestuje k babičce do Berlína a veze sebou větší obnos peněz pečlivě schovaný do náprsní kapsy. Cestou ale usne a někdo mu peníze ukradne. Podezřívá sice svého spolucestujícího, jakéhosi pana Grundeise, důkaz ale nemá a tajemný muž se mu navíc v ulicích velkoměsta začíná ztrácet. Během pronásledování přihraje šťastná náhoda Emilovi do cesty podnikavého Gustava, jehož parta malých detektivů se případu rázně ujme...

Kdo by neznal povídku německého spisovatele Ericha Kästnera určenou dětem, vždyť jenom filmových verzí existuje nejméně sedm! V této západoněmecké, a v pořadí již páté, se můžeme setkat s unikátními záběry válkou zničené německé metropole. (dopitak)

(více)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je oproti knížní předloze několik rozdílů. V knize Emil (Peter Finkbeiner) počmárá sochu císaře, čímž se dostane do podezření strážmistra Jeschkeho (Wolfgang Lukschy). Ve filmu se zúčastní krádeže tuleně, při které ukradnou poštovní vozík. Dalším rozdílem je, že ve filmu si Jeschke chce vzít Emilovu matku (Heli Finkenzeller). Emil v knize nemá Jeschkeho rád a až do konce si myslí, že o jeho přečinu ví a jen čeká, kdy ho uvrhne do vězení. Ve filmu na konci Jeschkeho obejme, když se dozví, že bude Jeschke jeho otec. Dalším rozdílem je, že v knize Emilova matka přijede vlakem, ve filmu přiletí letadlem. V knize se také vůbec neřeší, že by bonbóny byly uspávací, kdežto ve filmu ano. V neposlední řadě v knize Grundeis-Muller-Kiesling vyloupil banku v Hannoveru a měl v kabátu zašité tisícimarkovky a jednal na vlastní pěst - neměl žádné komplice, tak jak je ukázáno ve filmu. (KubajzMic)

Reklama

Reklama