Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád Kate Winslet, mám ji radši než většinu filmů, ve kterých hrála. Tím spíš, pokud je ten film jednou z historických romancí, které jsou příliš dlouhé a příliš o ničem. 60% Zajímavé komentáře: igi B., Mat32 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Film Michaela Winterbottoma vypráví příběh románu Thomase Hardyho jaksi z většího nadhledu, z pozice překážek vnějšího světa, které posléze utvářejí citový svět samotných protagonistů. Literární předloha byla roku 1896 společností i kritikou naprosto strhána, Thomas Hardy (1840 - 1928) se uzavřel do sebe a do smrti psal pouze básně (I ty však stojí za to.) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Žijeme v morálním blahobytu: téměř každý má dvojí morálku." To napsal Gabriel Laub, jehož citáty mám ráda a je to pravda i v dnešní době. Pokud se někdo nějakým způsobem nechce chovat pokrytecky a nejde s davem, tak jak jsme to mohli vidět i v adaptaci Thomase Hardyho, tak je nad slunce jasné, že to nebude mít v životě jednoduché. Nakonec i samotná kniha vnesla napětí do Hardyho manželství, jak jsem měla možnost číst. Příběh o osamoceném Judovi a o jeho nenaplněných touhách, jako je vzdělání a skutečná láska. Tu Juda sice nakonec najde, ale předsudky a tehdejší takzvaná morálka mu nedovolí být skutečně šťastným. Strašně smutné a závěr, který vyvrcholil po jedné jediné nevinné větičce, kterou slyšela jedna dětská citlivá dušička, byl víc než tragický. Chválím Kate Winslet za roli Sue, byla výborná, ale Cristopher Eccleston už mně tak v roli Judy nesednul, ale já ho moc jako herce neznám, byl to jen takový malý škrábaneček na celém filmu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh tragické lásky dvou lidí, kteří se potkali příliš pozdě na to, aby mohli být spolu šťastni, mě neoslovil tolik, jako by mohl, kdyby nebyl na můj vkus natočen tak "rychle". Než jsem si stihla na nějakou situaci zvyknout a vžít se do ní, už zase byli o kus dál a mně to bránilo v lepším vcítění se do toho vztahu. Ten závěr to značně vylepšil, ale i tak to nestačí na lepší hodnocení. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Byl jako "...Svatý Josef, snílek snů, Svatý Štěpán, co vidí otevírat nebesa, i když ho kamenují, Don Quijote..." ...a ti dva byli pár, co marně se snažil předběhnout čas, ve kterém žil... V roli střídmý a výborný Christopher Eccleston jako Jude, hledající a vnitřně sám se sebou poctivě žít se snažící chlap v milostném vztahu s milovanou a tragicky milující sestřenicí Sue v podání Kate Winsletové, která je prostě bytostně nádherná a nakonec i ve svém utrpení po šílené a zbytečné smrti svých dětí nesmírně opravdová... Sice trošku tendenční, přesto však výborné a místy i vskutku působivé drama bez rozuzlení, drama o lidském vztahu ve světě a době, jež takové lásce dvou lidí (jednou již sezdaných a proto nyní společensky vykořeněných) nepřejí... - - - - - - - - - - P.S. (29.5.2009 - tuzemské vydání filmu na dvd) - - - - - VAROVÁNÍ! . . . Pokud jste se těšili na tuzemskou edici tohoto filmu na dvd s českou jazykovou podporou, musím vás těžce zklamat. Co zase provedli debilové z firmy NORTH VIDEO? Z originálního formátu obrazu 2,35:1 nám naservírovali ořez 4:3 - a to ještě nějak zpraseně - protože i na monitoru 4:3 jsou na obrazu na bocích černé pruhy! . . . Opět člověk žasne a nevychází z údivu. A marně se ptám, proč takové prasácké firmy vydávají filmy na dvd. Předpokládám, že jde o nějaký tuzemský výjeb s masterem, protože se mi nechce věřit, že by britská BBC nabízela svým seriozním (!) obchodním partnerům takové technické bastardy. - - - Resumé: N E K U P O V A T ! ! ! . . . Ať debilové na tomhle filmu prodělají gatě... :-[ ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé je naprosto fascinující, že na plakátech má Christopher Eccleston vousy, přestože ve filmu nemá v žádném ze záběrů ani lehké strniště a Kate Winslet zas vypadá jako třicetiletá barová tanečnice z prohibičního Chicaga.. Proč proboha?! Tohle nepotřebuje žádné trapné berličky na přilákání diváka (v tomhle případě spíš odlákání), protože příběh je jednoduše dobrej a oba herci si velmi dobře sedli, Kate je neskutečně rozkošná (a navíc patří k těm, kterým nepoužití žiletky nebývale sluší. Kche) a Eccleston se pro svojí roli hodí tak, jak se stává jen málokdy. Velké plusové body má navíc Neblahý Juda za to, že v žádném případě není černobílý a že poslední půlhodina je neskutečně silná. Je to dost dobrá, tróchen tragická dobovka z Viktoriánské Anglie a těch rozhodně není tolik, kolik by se mohlo zdát. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Je to druhý Winterbottomov film, ktorý som videla, a páčil sa mi oveľa viac ako jeho neskoršia Genova. Konštatujem to aj napriek tomu, že mi, podobne ako eileen, chýbala vernejšia adaptácia románu. Film má veľmi silnú atmosféru a vyvolal vo mne množstvo rôznych pocitov, a to aj napriek výhradám, ktoré môj rozum nástojčivo a oprávnene pretláčal do môjho úsudku... Nakoniec ma tá hrozná bezútešnosť príbehu totálne premohla, a ja som sa zbytočne uisťovala, že je to iba film.....slzy sa nedali zastaviť..... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Neeeeee! tak tohle slovo jsem si neustále po zkouknutí filmu opakoval,podle hodnocení a scénáře jsem čekal takovou lepší pecku, hlavně protože Winslet je sexy a dobře se naní kouká, ale opak je pravdou envím jak ostatní ale pro mě se jednao sotva pozeratelný film který se táhne tam kam nemá..... do nudy. Film sjem zkoukl asi na po 3x. Poprvé jsem vydržel hodinu pak 10 minut a nakonec jsem to dokoukal, ale opravdu šílená nuda kde se dají pochválet snad jen herci a hudba slabé hodně slabé 2*. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Film by se mi asi líbil, opět skvělá Kate, krásná hudba a kamera, ale kdo četl knihu, poznal, že mnohé zde ve filmu vyzní trochu jinak a spousta podstatných věcí tady chybí a zrovna u adaptací T. Hardyho je to velká škoda, jelikož on má velmi dobře propracované postavy a příběhy nesnesou krácení a škrty. Je to škoda, protože některé Hardyho romány byly zfilmovány skvěle. Nemohu dát víc, než 3*. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V 1895-om písať o tom, že láska dvoch mladých ľudí môže existovať aj bez papiera, a že vzdelanie je prístupné iba tým hore, bol naozaj odvážny čin a nečudo, že sa kniha musela šíriť medzi ľuďmi potajomky. Hardy málokedy dopraje šťastný osud svojim postavám, a ak hej, tak len na chvíľu. Eccleston a Winslet hrali naozaj výborne, aj ich príbeh bol zaujímavý. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spočiatku ľahká, no na konci veľmi ťažká viktoriánska dráma s vtedy naozaj prekrásnou Kate Winslet, u ktorej si nepamätám film bez nahoty. A tu potvrdila, že trend si nastolila už dávno. V podstate celý film som si myslel, že pôjde o romantický film o zakázanej láske, o láske, ktorá musí vzdorovať predsudkom a požiadavkám doby. Vtedy by to bol priemer. Ale film splnil aj vyššie parametre. Koniec bol ozaj tvrdý a poukázal, že ako môže jedna obyčajná veta: "Je nás tu priveľa." v detskej hlave spôsobiť riadny zmätok s tragickým záverom. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nádherným soundtrackem protkané drama o dvou lidech, kteří se měli rádi, žili spolu, a jediný problém, který s nimi tehdejší společnost měla, byl ten, že on byl ženatý s jinou ženou a ona vdaná za jiného muže. Judu jsem rozhodně musela vidět, kde jinde se taky ve filmu potká Devátý Doktor (Christopher Eccleston) s Desátým (David Tennant, byť ten se tu jen mihne jako floutek v hospodě, ale.. i tak potěší). Nejprve jsem myslela, že drama bude spočívat v tom, že si Juda nemůže splnit své přání, stát se univerzitním učencem, byť pro to dělá možné i nemožné, ale konec příběhu mě zasáhl a i když mám knižní pořádek nacpaný až po střechu, uvažuju nad přečtením předlohy od Hardyho... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Jude je film, na ktorý sa krásne pozerá (kamera, kostýmy = atmosféra), ale extrémne ťažko sa prežíva. Kate Winslet vo svojich britských začiatkoch (rok pred Titanicom) dokonale LADÍ/NELADÍ s typovo výrazným Christopherom Ecclestonom. V žiadnom filme sa mi tak nepáčila (žensky, nie herecky) ako pod režijnou taktovkou Michaela Witerbottoma, ktorý iné ako zvláštne filmy netočí. Adaptácia Thomasa Hardyho vyložene donúti vrátiť sa do viktoriánskeho Anglicka a podobne ako v prípade Tess dať tento príbeh i slovami a písmenkami autora predlohy. Bezútešne silné (a definitívne)! ()

Reklama

Reklama