Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet v rouše Evině, tak to tu ještě nebylo...a už ani nebude, ale abych něco napsal k událostem, jenž se odehrávají v tomto příběhu.Tento film nechť je důkazem, že láska někdy dokáže být slepá. Ačkoliv se oba k sobě hodili naprosto bez výhrad, tak pan osud nebo štěstí jim jejich lásku nepřálo. Místo toho jim paní smůla nadělila velkou životní tragedii a nezapomenutelný psychický šrám.... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kniha Thomase Hardyho je samozřejmě lepší. Ale vcelku bych řekla, že to režisér Winterbottom trefil dobře. KATE WINSLET mi do toho příběhu zapadla výborně dle mých představ o mladé ženě viktoriánské Anglie. Jenom nešťastného Judu jsem si představovala trochu jinak. Snad více sexy. Ale to je podružný dojem, avšak Colin Farrell by mi do popisu osoby seděl více. Někdy se holt nevyplácí číst knihu před zhlédnutím filmu. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Bláto, slzy a beznaděj. Jako byste smíchali Dickense s Requiem for a Dream. Juda a Sue stále znova sežvýkávají a vyplivují bezútěšné ekonomické podmínky a ještě bezútěšnější společenská atmosféra zatuchlé bigotnosti, nezájmu a sobectví. Ústředním postavám je to ale málo, a tak se dodatečně mučí komplikovanou mašinérií potlačovaných vášní a hrdosti. Zajímavá je narace příběhu - většinu filmu jsem se vlastně nudil a postupně jsem se nechal uštvat. Divák je donekonečna vláčen z jednoho segmentu (nebo spíš z jednoho průseru) do druhého. Někdy jsou ty přeskoky příliš rychlé a rušivé - "Jude" je jeden z nemnoha filmů, který mohl být klidně o hodinu delší, aby měl divák čas navázat ještě lepší kontakt s hrdiny. Milostné tango ústřední dvojice stále více připomíná danse macabre, v klíčové, zdrcující scéně ke konci filmu se Jude a Sue definitivně zlomí a vlastně si prohodí pozice z počátku jejich vztahu. Smutná, depresivní, krásná sonáta. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek o muži, zamilovaném do své půvabné sestřenice, a jejich ne zcela naplněné lásce, Jejich vzájemý vztah však naráží na morálku viktoriánské Anglie 19 století. Kate Winslet předvádí svůj standardní výkon vrcholící závěrečnými pasážemi filmu. Zasloužené čtyři hvězdičky. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, ale mě to jednoduše skoro vůbec nebavilo. Christopher Eccleston mi je jako člověk dost nesympatický a sledovat ho celý film mi bylo dost nepříjemné, Kate Winslet nepředvedla nic moc a nebýt tragického konce, tak bych asi ještě o jednu hvězdičku ubrala. 50% ()

swed 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet je v jedné ze svých ranných rolí stejně úchvatná jako v letech následujících, to samé se bohužel nadá říct o jejím hereckém partnerovi (Christopher Eccleston). Ale ruku na srdce, po boku Kate to nemá nikdo jednoduché. Příběh samotný není jen další melodrama o osudové lásce, "Jude" je zasazen do historické Anglie a zpracován jako nádherně tragická romance rašící uprostřed mravních a společenských konvencí, pro které je láska dvou příbuzných a neoddaných duší něčím, co se v té době netoleruje. Film se vyhýbá přílišnému patosu a dbá na věrohodnost reálií, o čemž svědčí i nepřikrášlený závěr. 8/10 ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Zkratkovitě natočený (knihu jsem nečetl, ale z filmu mám takový dojem) depresivní příběh z doby plné předsudků. Moc mě to nebavilo a k postavám jsem si nestihl vytvořit žádný bližší vztah. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Drama o lásce, jež nesměla rozkvést v plné nádheře, neboť ji dusila doba, v níž se zrodila. Skvělý Christopher Eccleston a krásná Kate Winslet jako Jude a Sue rozehráli nádhernou a srdcervoucí partii. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám ani minuta nazmar. Celá stopáž Neblahého Judy je využitá domrtě a přímo přebuchtěná děním. A v tom právě tkví kámen úrazu. Možná by neškodilo, kdyby byla některým věcem věnována větší pozornost, protože takhle jsem se sotva stihla vzpamatovat z jednoho sdělení, načež mě z něj další události vytrhly a hnaly jinam. Důsledkem toho jsem si některé co do emocí maximálně vypjaté situace absolutně nevychutnala a totálně nečekaný drasťák na závěr mě nechal zírat s hubou otevřenou a otázkou: "To si dělají srandu?" Zároveň se ale ty děti postaraly o jedinou scénu, která mi z tohohle filmu zůstala v hlavě. Kate Winslet perfektní (jak překvapivé), Christopher Eccleston snaživý, leč přílišný dojem ve mně nezanechal a jeho postava mi lezla na nervy. Drobet promrhaný potenciál... ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Moc Toma Hardyho nemusim, jelikož to většinou skončí tunou tlachání o ničem a nulovým příběhem, pro mě zkrátka nesnesitelně, tady sice toho tlachání je taky tuna, ale příběh se tomu svým dějem přesto vyrovná. První půlka byla průměr, než se příběh rozběhl, své postavy někam významěji posunul, myslela jsem, že stačím vykvést, jenže v druhé půli nastal ten dlouho očekávány zlom, který to pořádně rozehrál, jak to jen lze rozehrát ve společnosti, ve které se těžko někdo odváží vybočit z očekávání okolí, protože zjevně je hodně co ztratit. Výborně zahrané drama o velké zakázané lásce a životních omylech, které ze života nejdou vymazat, tedy alespoň tehdy rozhodně ne. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Režie dobrá, film má dobrou ponurou atmosféru, výbornou Kate Winslet a nadprůměrného Christophera Ecclestona. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Vcelku solidní zpracování knihy "Jude the Obscure" Thomase Hardyho. Hned se mi vybavil "British Literature 1 seminar" a 12 discussion questions... Tak sem zase začala v duchu přemílat notions of Darwinism, significance of the deaths of children.... (Ano, opravdu mi hrabe) ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mě příliš nenadchl. Naivní mladík, který si vezme první holku, co ho svede, a pak není schopen včas vyznat lásku té pravé. Hlavní hrdinka se tak trochu z trucu provdá, aby svého manžela za krátko opustila a po rodinné tragédii se obrátila k bohu. Jediný pocit byl, že hrdinové jsou vnitřně velmi zmateni. Ve filmu ani zas tak výrazně nevyzní nepřátelství okolního světa, který nepřeje zakázané lásce. ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Pro ženy stále aktuální příběh. Nesezdaným párům se už sice dávno hlavy netrhají. Ale ženy pořád zažívají ten zásadní životní předěl, kdy se z dívky plné nadějí ve šťastnou budoucnost mění v smutnou, utahanou a dětmi obklopenou ženskou ve starostech očekávající zítřek. A kam najednou zmizela ta krásná, veselá a vtipná Sue (Anna, Marie, Kateřina, Anežka, Helenka, Karolína, ...)? ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Románová předloha převedena do filmu poměrně věrně. Plusem filmu proti předloze je jeho odlehčenost a rychlejší spád. Román se příliš věnuje popisu momentálního psychického rozpoložení hlavní ženské hrdinky, která neví co chce dokud to nedostane, lavíruje mezi dvěma muži a utíká od jednoho k druhému, dokud je nezničí oba. Vnitřní monology hlavní ženské postavy v románu, kterými jsem se prokousávala s odporem, naštěstí film opomíjí. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Milostne vzplanuti mezi bratrancem a sestrenici v Anglii 19. stoleti neni koser, coz naznacuje spoustu problemu spojenych s otevrenym vystupovanim paru na verejnosti, ktera nedokaze skousnout ani fakt, ze nejsou zenati a maji deti. Tragicky konec je nevyhnutelny. 65% ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

příběh který vás udrží v pozornosti od začátku do konce.Příběh lásky v době nadvlády církve Winslet opravdu svoji roli ztvárnila velice dobře.Rebelka a vzápětí dospělá zhroucená žena. ()

Here 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl tenhle film zhodnotit jedním slovem, řekl bych, že je hluboký. Mám pro tyhle decentní a zároveň silné filmy slabost a řeknu vám, že tenhle je vrchol své kategorie. Ačkoli jsem předlohu nečetl, je mi jasné, jakou sílu v sobě musí mít - nad scénářem se člověku vskutku otvírá huba, a když se to zkombinuje s výpravou a především hereckými výkony, má se divák opravdu, ale opravdu na co těšit. Doporučuji všem, a především těm přemýšlivým. ()

Reklama

Reklama