Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní 3*, cca 73%. Zajímavý film zobrazující morální hodnoty viktoriánské doby v Anglii. Co je všechno povoleno a zakázáno, jak to může zatočit se životy jinak spořádaných lidí, no jsem rád, že žiju v mnohem liberálnější době, i když odsuď podsuď. Kate není žádná stydlivka, navíc hraje opět nadprůměrně, stejně jako Eccleston. Příjemný evropský film, doporučuju ke shlédnutí s přítelkyní. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi to přišlo zdlouhavé, až do doby, než film vygradoval k dramatickému konci. A ten mě teda dostal. Kvůli závěru stojí za to se dodívat (samozřejmě pominu jako vždy úžasnou Winsletovou, navíc v rouše Evině, a to dobovém :-). Knihu neznám, což dle komentářů zde je možná dobře. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Důstojná adaptace poměrně rozsáhlé Hardyho předlohy. Winterbottomův snímek je neokázalé dílo, jehož nepatrné kouzlo tkví především v subtilně citlivém hereckém výkonu Christophera Ecclestona a Johnstonově magické hudbě, která krásně vykresluje atmosféru anglického venkova předminulého století. Ve filmu jsou scény, které mi přijdou trochu "přestříhané" - nechat je vyznít déle, dostaly by jistě romantičtější ráz. Chápu ale, že u takto "nekomplikované" zápletky by stopáž přes dvě hodiny už byla opravdu nad míru. ()

Marsello 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh nenaplnenej lásky pretkanej smrťou, sklamaním, očakávaním a postupným uvedomením si, že nie všetko bude tak, ako si to človek predstavuje. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Nejvíce depresivní film, který jsem mohl za poslední dobu zhlédnout. Tentokrát vskutku v onom negativním slova smyslu. Snímek má nejen šedý "odstín" šedesátek, kdy obraz pořízený v nehezkém počasí vypadal patřičně ponuře, ale i tempo doom metalového songu. Co ale jinak skvěle funguje v této hudební odnoži tvrdé hudby, ve filmu tragicky selhává. Na to, jaký vzbuzuje velkovýpravný dojem, se v něm skoro nic neděje. Teprve závěrečná půlhodina přinese zásadní a destruktivní zvrat. Tématem filmu je kromě tragické lásky i vykreslení atmosféry viktoriánské Anglie a jejího na mravy přísného společenského řádu. Což tedy není nic originálního, i když bereme v potaz rok 1996, kdy byl snímek natočen. Ale jako jednohubka funguje Jude celkem přijatelně. Pokud jste fanouškem Kate Winslet, můžete si odškrtnout další její počin. Ačkoli se jedná o jednu z jejích prvotin, musím podotknout, že se již zde projevila jako skvělá herečka. Dále zde máme dva Doctory Who (byť jednoho jen na pár záběrech) a sera Davose. Mě osobně rovněž potěšily zvolené lokace, především majestátní gotické monumenty. Lomený oblouk je zde pomalu na každém třetím záběru. Takže nakonec uděluji 3 hvězdičky. ()

brrumlaa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film.... Na začátku jsem jeho dokoukání chtěla vzdát, ale nakonec mě přemohla zvědavost, jak to všechno dopadne...;). Sice toto drama nebude patřit k těm, ke kterým bych se chtěla znovu a znovu vracet.. Přesto si, ale myslím, že stojí za shlédnutí, když každý přežije hodinu čehosi těžkopádného a nesourodého (zvláště pasáže o prasatech a Arabele).... závěr filmu ho dozajista překvapí, tak jako mě. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tolik smůly a nepřízně osudu se jen tak nevidí! Nešťastně ženatý, nešťastně zamilovaný, ani touha po vzdělání není naplněna, no a korunu tamu nasazuje tragický závěr filmu. Troufám si tvrdit, že tak tragické vyústění příběhu jsem snad ještě neviděl. To je fakt síla! Má milovaná "Kejt" je tady ještě mladičká, krásná a už dokazující, že to bude jednou vyjímečná herečka. Za ní dávám automaticky jednu hvězdu a společně se třemi zbývajícími to dává dohromady nadprůměrné čtyři. Po zásluze! ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Kate, ale tenhle příběh mě nijak neoslovil. Filmaři odvedli slušnou práci, přesto se v mém případě nějak minula s účinkem. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Je to stará dobrá poctivá filmařina, ale bohužel. Mě to nějak moc nebralo, trochu grády to dostalo až pár minut před koncem, kdy už bylo pozdě na to, aby to něco zachránilo. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Naturalismus jako z učebnice literatury pro střední školy v samotném tématu filmu i otevřenosti některých scén. Postavy se zoufale snaží vymanit z prostředí, ze kterého pocházejí - Arabella marně sní o Austrálii, Jude o životě craisminsterského učence. Sue nechce víc než spokojený život po boku muže, kterého miluje. I když je tak trochu vdaná za jiného a Jude je tak trochu její bratranec. Bouřit se proti zaběhnutému společenskému řádu se však nevyplácí a po krátkém období zdánlivé idyly následuje erbenovsky krutý trest. Zbývají jen pocity viny a jediným východiskem je pokání a návrat k Bohu. Tedy alespoň pro Sue. Film romantický, a přesto beznadějně depresivní. Děj teče pomalu jako kalná řeka, ale nenudí. Scény nabité erotikou neuráží a mladičké Kate Winslett to v rouše Evině sluší navzdory tomu, že do sexy dračice má v tomto filmu opravdu hodně daleko. ()

merlik 

všechny recenze uživatele

Silný příběh s dramaticky vyklenutým vrcholem. Výborné herecké výkony hlavních představitelů. Pečlivá režie. Krásná kamera. Skvěle vystižená atmosféra viktoriánské Anglie. ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

* viktoriánske anglicko, vidiek, mestá, univerzita * vzťahy, nešťastné manželstvá, predsudky * láska, utrpenie, tragédia * túžba po vzdelaní * ()

Mat32 

všechny recenze uživatele

Pomalu běžící romantický příběh plíživě a nenápadně houstne až se ukolébaný divák probere po krk v husté kaši předsudků doby. Hlavně však v boji vlastních myslí postav, jež se oprostily od zakořeněných schématu a vybočily z řady. Nakonec si tak můžeme vychutnat svobodné rozhodnutí a kruh se uzavře. Bohužel náladu občas nabourávají přemoudřelé řeči postav (co tesař to filozof). Snímek osciluje mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami podle toho, jestli snášíte dlouhé vykreslování postav. To se může zdát chvílemi nudné, ale řekl bych, že pro snímek životně důležité. Navíc jsou dlouhé pasáže tu a tam proloženy lechtivou scénou, které klížící se oko spolehlivě otevírají :-). ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy podle románů Thomase Hardyho se povedly. Romány jsou geniální, filmy výtečné. Hardyho romány nekončí dobře, ale jak píše Nabokov, "dobré konce mne urážejí". ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Už tu sa 20-ročná Kate Winslet pustila do úlohy, ktorú by nie každý mal guráž zahrať. Kto videl film, vie, o čom hovorím. Liam Cunningham zahral veľmi pozoruhodne, mám pocit, že Griffiths taktiež, z čoho však vyplýva zaujímavý fakt, a síce, že podľa mojho názoru práve najhlavnejšia z postáv, samotný Jude, nebola obsadená práve vhodne. Ecclestonovi som to neveril tak, ako zvyšným trom spomenutým. Ťažký príbeh s pre mňa predvídateľným rozuzlením, ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Juda - Film je velmi podařenou adaptací knihy Neblahý Juda od Thomase Hardyho. Kate Winslet v roli Sue podala fantastický výkon a celkové zobrazení konvenční viktoriánské Anglie je také velmi podařené. S hlavním hrdinou se snadno ztotožníte a film na vás udělá opravdový dojem. ()

Trageeed 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh protkaný spoustou silných scén. Skvělí herci, jen by to chtělo trochu rychlejší vyprávění. ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Kvůli Kate jsem tento film chtěl vidět, kvůli ní jsem se na něj dodíval a kvůli ní nakonec zaokrouhluju hodnocení nahoru. Jsou to totiž takové slabší 4*. Film sice není špatný a zajímalo mě, jak to celé dopadne, ale z mého pohledu v něm to nejlepší a zároveň nejzajímavější tvořila právě Kate, která v sobě má prostě něco nádhernýho, díky čemu se na ni vždycky rád podívám. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Neblahý Judo, nevím, co si s tebou mám počít. Tvůj výraz je permanentně strnulý, na hraně trpící grimasy, jediná tvá mimořádná schopnost zřejmě spočívá v opileckém kázání v latině. Podle dostupných milostných scén to s tebou nevypadá ani na nějakou zásadní postelovou akrobacii, proto po bezmála dvou hodinách stále nechápu, čím jsi tak oblouznil svoji sestřenici Sue, která ti v podání mladičké Kate Winslet odevzdala duši i svoje žiletkou nedotčené tělo. I přes několik sugestivních scén (zejména pro nás, co máme děti), krásných záběrů i režijních nápadů to pro mě vydalo jenom na silné tři hvězdy. Když je nějaký film postavený na chemii mezi mužem a ženou, musím aspoň rámcově porozumět tomu, kde tam vzniká chemická reakce. ()

Reklama

Reklama